Çanakkale Belediyesi’nde “Çanakkale Kent Turizminin Dijital 100’ü Çalıştayı” düzenlendi. Çanakkale kent turizminin geliştirilmesi ve sürdürülebilirlik konuları masaya yatırıldı.
GMKA tarafından desteklenen Çanakkale Belediyesi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ortaklığında yürütülen İlk Dijital 100 projesi kapsamında organize edilen ve Avrupa Birliği tarafından desteklenen Sürdürülebilir Turizm için Ortak Eylem Projesi Kapsamında “Çanakkale Kent Turizminin Dijital 100’ü Çalıştayı” düzenlendi. Çanakkale kent turizminin geliştirilmesi ve sürdürülebilirlik konuları masaya yatırıldı. Çanakkale Belediyesi Nikah Salonu’nda düzenlenen programa Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, ÇOMÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Dinçay Köksal, İl Kültür ve Turizm Müdürü Çağman Esirgemez, ÇOMÜ Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Erol Duran ve kent yetkilileri katıldı.
“Turizm konusunda yeterli ilerlemeyi kaydettiğimiz söylenemez”
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “Çanakkale, turizm, tarım, tarıma dayalı sanayi, eğitim ve kültür kentidir. Çanakkale’nin potansiyelini bildiğimiz için turizm vizyonu ortaya çıktı. Ancak turizm konusunda yeterli ilerlemeyi kaydettiğimiz söylenemez. Çanakkale’de tarih var, doğa var, deniz var, boğaz var, orman var. Yani burada yok, yok. Biz bir pırlantanın üzerinde oturuyoruz ama sadece oturuyoruz. Kalkıp o pırlantayı parlatmamız ve sunmamız gerekiyor. Bu da tanıtımla, yani turizmle olur. Elimizde çok önemli bir fırsat var o da üniversitemizdir. Üniversitemizde de iddialı bir turizm bölümü var. Ancak bu güne kadar bir koordinasyon eksikliği oldu.
“Gençlerle iş birliği içerisinde olmamız gerekiyor”
Bizim turizm elçisi bulmamıza gerek yok. Üniversitemizin öğrencileri, bizim turizm elçilerimizdir. Buraya her yıl 5.000-7.000 bin arası öğrenci geliyor. Onlar buradan gittiklerinde bizim turizm elçimiz olarak gitmeleri gerekiyor. Onlara bu kentteki turizmi anlatmamız gerekiyor. O gençlerle iş birliği içerisinde olmamız gerekiyor, tanıtmamız gerekiyor. Onlara, ‘git, tanı’ diyemeyiz, çünkü onların da bütçesi belli. Bizim sivil organizasyon ya da Kent Konseyi’nin bir çalışma grubu olarak buradaki üniversite öğrencilerine Çanakkale’nin turizminin tanıtılması için projeler üretmemiz gerekiyor. Dolayısıyla o çocuklar da dünyanın dört bir yanına gittiklerinde buradaki turizmi de götürmeleri gerekiyor” dedi.
“Turizm Çanakkale için olmazsa olmazdır”
ÇOMÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Dinçay Köksal; “Tüm paydaşlarla birlikte yol alma kararlılığını sürdürüyoruz. Turizm Çanakkale için olmazsa olmazdır. Çanakkale, kültürüyle, tarihiyle doğasıyla çok zengin bir varlığa sahiptir. Bu varlığı dünyaya tanıtmakla mükellefiz” dedi.
“Dijitalleşmek deneyimi daha önce hiç olmadığı kadar zenginleştirir”
İl Kültür ve Turizm Müdürü Çağman Esirgemez; “Çanakkale’nin tarih ve kültürel mirasıyla dolu olanaklarını daha etkili bir şekilde kullanmak, tanıtmak ve turizm potansiyelini en üst düzeye çıkartmak için atılacak adımları değerlendiriyoruz. Kent turizminde yürüyüş rotaları oluşturmak ve bu rotalardaki değerleri dijitalleştirmek, turiste interaktif ve zengin bir deneyim sunmanın ötesinde birçok avantaj sağlar, bu rotalar tarih ve kültürel zenginlikleriyle öne çıkan noktaları bir araya getirerek, turistlere yönlendirilmiş bir keşif imkanı sunar. Dijitalleşmek ise bu deneyimi daha önce hiç olmadığı kadar zenginleştirir” dedi.
“Paydaşların çok önemli görevler üstleneceği kanaatindeyim”
ÇOMÜ Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Erol Duran; “Günümüz kentleri, sahip oldukları mirası derin bir hikayeye dönüştürmek ve bu hikaye temelinde imaj ve kimlik oluşturmak çabası içerisindedirler. Kentimizin değerli paydaşlarının çok önemli görevler üstleneceği kanaatindeyim. Günümüzün turist kabul eden bölgelerde yaşayan ve çalışan halkın özgün kültürünün bireysel ve ulusal kimliğinin korunması, turizm fenomenlerinin sürdürülebilirliği kadar kent sürdürülebilirliği açısından da önemlidir” dedi.
“Çanakkale ile olan iş birliğimiz çok önemli”
Türkiye Avrupa Vakfı Genel Sekreteri Emre Gür; “Türkiye Avrupa Vakfı olarak 2001 yılından itibaren çok yoğun bir şekilde sivil toplumla Avrupa Birliğinin kesiştiği işleri desteklemeye devam etmeye çalışıyoruz. Son dönemde sürdürülebilirlik konusunun Avrupa Birliğinde de gündeme gelmesiyle birlikte çok daha yoğun bir şekilde Türkiye’nin Avrupa Birliği sürecindeki yolculuğunda bu konunun öne çıktığı tasarlamaları yapmaya devam etmeye çalışıyoruz. Bu anlamda Çanakkale ile olan iş birliğimiz çok önemli. Bu proje, Çanakkale Belediyesi ile içinde olduğumuz ikinci projemizdir. Kentlerin sivil toplumla iş birliği yapması ve bunun çeşitli politika eksenlerinde ilerlemesi çok önemli bir yere oturuyor” dedi.