Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çanakkale’den Dünyaya Açıldı

Agroida adıyla kurulan sulu

Agroida adıyla kurulan sulu gübre üretim şirketi, adından yurt dışında da bahsettiriyor. Yaklaşık 6 ülkede çalışmalarını yürüten Agroida, önümüzdeki yıllara Avrupa’ya da açılmayı planlıyor.

Çanakkale’de 2021 yılında kurulan ve dünyaya kanat çırpan Agroida, tarım sektöründe önemli adımlar atıyor. Çanakkale’de de tarım sektöründe önemli başarılara imza atan Agroida, sulu gübre alanında kendisini ve Türkiye’yi yurt dışında tanıtıyor. Şu anda yaklaşık 6 ülkede pazara açılan Agroida, ileriki yıllarda Avrupa kapılarını da aralayıp Türkiye’yi daha farklı pazarlarda temsil etmeye çalışıyor. Gazetemize değerlendirmelerde bulunan Agroida kurucusu Mustafa Öztop, tarım sektöründe önemli adımlar attığını ifade ederek, yurt dışında Türkiye’yi temsil etmenin gururunu yaşadıklarını söyledi. Sektörün diğer paydaşlarına da seslenen Agroida kurucusu Öztop; “Ortada koskoca bir Avrupa pastası var. Gelin, hep birlikte bu pastadan payımıza düşeni alalım” dedi.

Çanakkale’den dünyaya açılan yolun temellerini attık”

Mustafa Öztop; “İzmir’de tarım sektöründe iş hayatımıza başladık. Çanakkale’ye yolumuz düştü ve burada çalışmaya başladık. Daha sonra Çanakkale’nin doğasını, kültürünü ve burada yapılabilecek işleri gözlemledikten sonra, burada kesinlikle bir şeyler yapılabileceğini düşündük. Daha sonra Çanakkale’ye yerleşme kararı aldık. 2021 yılında firmamızı kurarak, Çanakkale’den dünyaya açılan yolun ilk temellerini atmış oldum. Şirketimizi kurduğumuzda, ülkemizde ve dünyada yaygın bir pandemi süreci vardı. Biz pandemi sürecinde, ‘bahçenizde veya tarlanızda bir şeyler yetiştirmezseniz, aç kalırsınız’ sözünü öğrendik. İnsanlar da pandemide kendilerini tarlalarına ve bahçelerine attılar. Biz de bu fırsatı değerlendirerek, yüzde 40’lık bir büyüme elde ettik.

Yurt dışındaki şirketimize ham madde tedariğini Türkiye’den gerçekleştireceğiz”

2021 yılında Agroida ile çalışma hayatımıza başladık. Yurt içerisinde kısa sürede satış notalarımızı oluşturduk. Yurt içerisindeki satışlarımızın ve başarılarımızın yurt dışına taşıma düşüncesine kapıldık. Bu kapsamda ilk olarak komşu ülkelerimizle çalışmaya karar verdik ve İran ile ilk anlaşmalarımız yaptık. Yurt dışında Kazakistan, İran, Azerbaycan, Gürcistan, Türkmenistan ve Özbekistan ile halihazırda çalışmalarımız devam ediyor. Yurt dışındaki çalışmalarımızı takip etmek buradan zor olacağı için Gürcistan’a ‘Gürcistan Agroida’ olarak bir şirket kurduk. Bu şirket, üretim fazının bir kısmını da orada üstlenecek ve Kafkas ülkelerine üretimi Gürcistan üzerinden gerçekleştireceğiz. Tabi bu üretim çerçevesinde Gürcistan’da üretilecek ürünün ana ham madde tedariğini Türkiye’den gerçekleştireceğiz.

Yurt dışı pazarında ‘Made İn Türkiye’ yazmalıdır”

Bugün 17 kişilik bir ekip ile Türkiye’de tarım sektöründe hizmet ediyoruz. Tarım sektörüne kimyevi, organik ve organomineral gübreler anlamında girdi üretiyoruz. Türkiye genelinde üreticilerimize ücretsiz, zirai destek hizmeti sunuyoruz. Türkiye’nin neresinden olursa olsun, hangi üretici bizi ararsa karşısında ziraat mühendisi ve destek alacağı uzman bir ekip bulabiliyor. Biz, Türkiye’de çok ciddi bir kitleye hitap ettik. Tabi dünya pazarına göre bu, çok küçük bir adımdır. Daha büyük bir pazara hitap etmek istiyoruz ve bu pazarda söz hakkımız olmalıdır. Bu pazarın arkasında ‘Made İn Türkiye’ yazmalıdır. Zaten şirketimizin isminde de ‘İda’ ismi yer alıyor. Biz Kazdağları, coğrafi işareti tüm dünyaya gösteriyoruz. Kazakistan’da, İran’da ‘İda’ dediğimiz zaman insanlar neresi olduğunun çok iyi biliyorlar.

Devletimizin gücü’ adı altında sağlıklı adımlarla pazardan payımızı almaya çalışıyoruz”

Bugün mevcut ekonomik koşullar çerçevesinde döviz girdisini elde etmemizin zorunlu hal geldiğini gördük. Bizim de ülkemize döviz kazandırmamız ve yurt dışında pazar payını büyütmemiz gerekiyordu. Bu yüzden yurt dışına bir atılım gerçekleştirdik. Yurt dışı pazarı, iç pazara göre daha farklı hareketleniyor. Bilmediğiniz bir pazar ve bilmediğiniz bir yerdesiniz, bunun için daha dikkatli olmanız gerekiyor. Ayrıca devletinizin gücüyle yürümeniz gerekiyor. Biz de gittiğimiz yurt dışı pazarlarında ‘devletimizin gücü’ adı altında pazar arayışlarını gerçekleştirip daha sağlıklı adımlarla pazardan payımızı almaya çalışıyoruz.

Bunca zaman Avrupa bize ürün sattı artık bizim Avrupa’ya ürün satmamız gerekiyor”

Agroida ailesi olarak gelecek planlarımız arasından Ortadoğu ülkeleri vardı. Ancak mevcutta yaşanan savaş durumu göz önüne alındığında o planımızı erteledik. Şu anda bizim gözümüz, Avrupa ülkelerinde. Bunca yıl biz, Avrupa ülkelerinden bir şeyler aldık. Biz de yerli üretim ile daha iyi ürünler ürettik ve şu anda gözümüz Avrupa’da. Bunca zaman Avrupa bize bir şeyler sattı artık bizim Avrupa’ya ürün satmamız gerekiyor. Bu bir rekabet değildir. Ortada koskoca bir Avrupa pastası var. Gelin, hep birlikte bu pastadan payımıza düşeni alalım” dedi.

Baykal Sağlam

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech