Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Üretiyor, satıyor ama kazanamıyor

Son yıllarda yükselen enflasyonla

Son yıllarda yükselen enflasyonla birlikte çarşı ve pazarda fiyatlar da yükseldi. Vatandaşların alım gücünün düşük olması da beklenilen alışveriş potansiyelini oldukça düşürdü. Özellikle çiftçilikle uğraşan pazar esnafı, yaşadığı zorlukları gazetemize aktardı. Çiftçi Kemal Güdücü ve Cahir Arağan, pazaryerinde yaptıkları satıştan kazanılan paranın girdi maliyetlerine yetmediğini ifade ettiler.

Pazar esnafı, girdi maliyetlerinden şikayet ediyor. Alışveriş yapmak için pazaryerine gelen vatandaşın fiyatları pahalı bulduğunu söyleyen pazar esnafları, alım gücünün düşmesinden dolayı vatandaşın beklenilen alışverişi gerçekleştiremediğini ifade ediyor. Girdi maliyetlerinden dolayı çiftçilerin zor durumda kaldığını ifade eden üretici pazar esnafı, girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini söyledi. Özellikle gübre, ilaç ve akaryakıt fiyatlarından dolayı mağdur olduklarını belirten çiftçiler, pazaryerinde kazandıkları paranın girdi maliyetlerine yetmediğini ifade ettiler.

Sattığımız ürünler, girdi maliyetlerimizi karşılamıyor”

Çiftçi Kemal Güdücü; “Pazarda fiyatlar pahalı, vatandaş gelip alışveriş yapıyor ama fiyatları pahalı buluyor. Vatandaşın da kendine göre haklı tarafları var. Çünkü 11.400 lira asgari ücret alıyor ve pazara geldiğinde çantasını dolduramıyor. Bu da fiyatların yüksekliğinden kaynaklanıyor. Çiftçinin, esnafın maliyetleri yükseldikçe ürün fiyatları da dolaylı olarak yükseliyor. Sonuçta biz de ürünleri yetiştirirken ilaç kullanıyoruz, gübre kullanıyoruz. Ürünleri toplarken işçi çalıştırmak durumunda kalıyoruz. İşçi yevmiyeleri de bizi yoran unsurlardan bir tanesi. Kadın işçi 750 lira civarındayken erkek yevmiyesi 1.000 lira 1.500 lira civarında oluyor. İşçi yevmiyelerini vermekte zorlanırken diğer girdilerimizi de karşılamaya çalışıyoruz. Ancak sattığımız ürünler, girdi maliyetlerimizi karşılamıyor” dedi.

Sattığımız ürünlerden yeterince kazanamıyoruz”

Çiftçi Cahit Armağan; “Tezgahlarımızda kışlık ürün de yazlık ürün de mevcut. Yazlık ürünler henüz bitmedi, kışlık ürün de yeni yeni çıkmaya başladı. Tezgahlarda her şey bol bol var. Ancak ürünlerimizi tezgaha getirene kadar ne çektiğimizi bir biz biliyoruz. Çiftçilik yapmak, ürünü yetiştirip, tezgaha kadar getirmek artık eskisi kadar kolay değil. Ürünü ekiyoruz, çocuk gibi büyütüyoruz, hastalıklardan koruyarak. Daha sonra topluyoruz ve satışa hazır hale getiriyoruz. Ancak son dönemde yaşanan ekonomik sıkıntı bu işi bizim için zorlaştırıyor. Çünkü bizim de girdi maliyetlerimiz yükseldi. İşçi maliyetleri, gübre, ilaç ve akaryakıt fiyatları çok yükseldi. Zaten sattığımız ürünlerden yeterince kazanamıyoruz. Girdi maliyetleri de oldukça yüksek olduğu için kazandığımızı maliyetlere vermek zorunda kalıyoruz” dedi.

Baykal Sağlam

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech