Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Kent halkının malına çökmektir”

Çanakkale Belediye Meclisi Aralık

Çanakkale Belediye Meclisi Aralık Ayı Olağan Meclis Toplantısı gerçekleşti. Toplantıda CHP Belediye Meclisi Üyesi Egemen Ergun, Sümerbank arazisinin rezerv konut alanı ilan edilmesine yönelik dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Ergun, “Kentsel dönüşüm ihtiyacı rant paylaşımına alet edilerek anayasada güvence altına alınmış barınma hakkı ayaklar altına alınmıştır. Bu karar Çanakkale halkının hakkını gasp etmiştir” ifadelerini kullandı.

Sümerbank arazisi rezerv konut alanı ilan edilerek, bölgenin planlaması, ruhsatlandırması yerel yönetimden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na geçmişti. Ergun, konuya ilişkin sert açıklamalarda bulundu.

Yürütmenin durdurulmasına itiraz yasaklanacak”

CHP Belediye Meclis Üyesi Egemen Ergun, “Gelelim yeni kentsel dönüşüm yasasında yapılan değişikliklere. Yeni yasa ile yürütmenin durdurulmasına itiraz yasaklanacak. Keşif yapılması ve bilirkişi raporlarının teslim edilmesi bakımından süreler kısaltılıyor. Zorunluluk bulunması halinde ise ilk incelemenin ardından keşif ve bilirkişi incelemesi yapılabileceği öngörülüyor. Yürütmenin durdurulması talebine ilişkin verilen kararlara ise itiraz edilemeyeceği öngörülüyor.

Artık yerleşim alanları da rezerve alan ilan edilebiliyor”

6306 sayılı kanun uyarınca gerçekleştirilecek uygulamalarda yeni yerleşim alanı olarak kullanılmak üzere TOKİ Başkanlığı’nın veya idarenin talebine bağlı olarak veya bakanlıkça belirlenen alanlara rezerv yapı alanları denir. Rezerv yapı alanlarında kanunun amacı çerçevesinde fen ve sanat norm standartlarına uygun sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerini teşkil etmek ve kanunda öngörülen amaçlar çerçevesinde kullanılmak üzere; riskli olanlar ile bu olanlar dışındaki riskli yapılarda ikamet edenlerin nakledilecek rezerv konut ve iş yerleri gelir ve hasılat getirecek her türlü uygulama yapılabilir ve bu alanlar yeni yerleşim alanı olarak kullanılabilir. Artık yerleşim alanları da rezerve alan ilan edilebiliyor.

Yeni imar planlarını yasayla tahakkuk etmiş oldu”

Yeni imar planları, yeni yollar yapma, bütün parsellerin yerini değiştirme, parsel kullanımlarını yasayla tahakkuk etmiş oldu bakanlık kendince. Alandaki bütün tapular hazine adına geçiyor, hazineye geçmesinin nedeni de vatandaşın itiraz ve dava açma yollarını kapatmak. Uygulama bittiğinde vatandaşa diyecekler ki ‘malının değeri bu kadardı, biz buraya bu kadar masraf yaptık, bize olan borcun bu, ödeye biliyorsan öde geri al, ödeyemiyorsan bize terk etmek zorundasın.’

Çanakkale’de ne oldu?”

Şimdi Çanakkale’de ne oldu? Herkesin Sümerbank arazisi olarak bildiği Sümer Kent Kooperatifi‘ne ait 57.000 metre karelik taşınmaz üzerinde bakanlık rezerv olan ilanı yaparak gerekli askı işlemlerinin tamamlanması için imar planlarını belediyemize yolladı. Gerekli itirazlar elbette yapılacak, hatta yapıldı sanırım. Bu kanunun değişikliği deprem sonrası gündeme geldi. Her kötü yaşanmışlığı bir fırsata çeviren rant sevdalısı iktidar kanundaki değişiklikleri herhangi bir sivil topluma, meslek odalarına sormadan, tartışmadan geçirdi. İktidarın Çanakkale halkının malına çökmek için rezerv alan ilan edilmesine ve belediye meclisi devreden çıkılarak rantçı imar planını uygulamasına sonuna kadar. Sizler ihanet etme sevdalısı olabilirsiniz ama biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak kent halkının haklarını sonuna kadar sahip çıkacağız. Samimi olarak bir kentsel dönüşüm yapmak istiyorsanız sosyal konutlarla ilgili belediyenin riskli alan taleplerine olumlu yanıt vermeniz gerekirdi. Yapmadınız. Çünkü Çanakkale halkını seçimi kaybettiğiniz için cezalandırmayı kendinizde bir hak gördünüz.

Çanakkale halkının hakkını gasp etmiştir”

Sosyal konutları yok sayıp içerisinde konut bile bulunmayan sanayi alanına gerekli sosyal donatı alanı ve kanunun uygun gördüğü taktikleri yapmadan yüzde 75’ini iki emsal ile imara açmak kent halkının malına çökmektir. Emekçileri kent merkezlerinden uzaklaştırmayı, kent merkezlerini sermayenin elit temsilcilerine açılmasını planlayan iktidar Fikirtepe’de Sulukule’de olduğu gibi dönüşüm projelerdeki örnekler gibi ülkenin değerli gördüğü arazilerinde kanun değişikliği ile başka bir aşamaya geçmiştir. Kentsel dönüşüm ihtiyacı rant paylaşımına alet edilerek anayasada güvence altına alınmış barınma hakkı ayaklar altına alınmıştır. Bu karar Çanakkale halkının kent rantına ortak etmekten çıkararak hakkını gasp etmiştir. Yapılan plan imar kanununa, mekansal planlar, yapım yönetmeliğine, 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planına, en önemlisi vicdana aykırıdır” açıklamasında bulundu.

Esra İrem Özer

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech