Çanakkale Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) adaylık başvuru ücretlerini duyunca şaşırdım. Partinin il ve ilçe belediye başkanlığı, il genel meclis üyeliği ve il belediye meclis üyeliği için belirlediği ücretler, fakirlerin, emekçilerin, işçilerin, emeklilerin ve halkın büyük bir kesiminin seçilme hakkını elinden alıyor. Bu ücretlendirme, Atatürk’ün kurduğu partinin ilkelerine, sosyal demokrasi anlayışına ve halkın iradesine aykırı değil mi?
CHP Çanakkale Örgütü, adaylık başvuru ücretlerini belirlerken neyi amaçladı? Parti bütçesini artırmak mı? Aday sayısını azaltmak mı? Yoksa parti içindeki belli bir kesimi korumak mı? Hangisi olursa olsun, bu yöntem, siyasette liyakat, vizyon ve halka hizmet etme isteğini göz ardı ediyor. Bu yöntem, sadece maddi durumu iyi olanlara, patronlara, zenginlere avantaj sağlıyor. Bu yöntem, halkın seçilme hakkını gasp ediyor.
Çanakkale Örgütü, adaylık başvuru ücretlerini belirlerken, parti tüzüğünü ve yasaları dikkate aldı mı? Parti tüzüğünün 25. maddesinde, “Parti içi demokrasi, katılımcılık, çoğulculuk, şeffaflık, hesap verebilirlik, eşitlik, adalet, liyakat, hukukun üstünlüğü, insan haklarına saygı, örgütlenme özgürlüğü, temsil hakkı, seçme ve seçilme hakkı, fikir ve düşünce özgürlüğü, parti içi muhalefet hakkı, parti içi denetim, parti içi eğitim, parti içi iletişim, parti içi dayanışma, parti içi disiplin, parti içi çözüm üretme, parti içi uzlaşma, parti içi çeşitlilik, parti içi yenilenme, parti içi gelişme, parti içi değişim, parti içi dönüşüm, parti içi öz eleştiri, parti içi öze dönüş, parti içi özgüven, parti içi örgütlenme, parti içi önderlik, parti içi öncülük, parti içi örneklik ilkeleri esastır” deniyor. Bu ilkelere uygun mu bu ücretlendirme?
Yasalara uygun mu? Anayasa’nın 67. maddesinde, “Vatandaşlar, kanunda gösterilen şartlara uygun olarak, seçme, seçilme ve bağımsız olarak veya bir siyasi parti içinde siyaset yapma ve kamu yönetimine katılma hakkına sahiptir” deniyor. Siyasi Partiler Kanunu’nun 36. maddesinde, “Siyasi partiler, aday belirleme yöntemlerini tüzüklerinde gösterirler. Bu yöntemler, parti içi demokrasi ilkelerine, eşitlik ve adalet kurallarına uygun olur” deniyor. Bu yasalara uygun mu bu ücretlendirme?
CHP Çanakkale Örgütü, adaylık başvuru ücretlerini belirlerken, halkın tepkisini hesaba kattı mı? Halk, bu ücretlendirmeyle, partinin kendisini temsil etmediğini, kendisine güvenmediğini, kendisini önemsemediğini düşünmeye başlamaz mı? Halk, bu ücretlendirmeyle, partinin sadece patronların, zenginlerin, elitlerin seçilme aracı olduğunu, halkın seçilme hakkını engellediğini görmeye başlamaz mı? Halk, bu ücretlendirmeyle, partiden uzaklaşmaya, soğumaya, güvenini kaybetmeye başlamaz mı?
CHP Çanakkale Örgütü, adaylık başvuru ücretlerini belirlerken, parti içindeki emektarları düşündü mü? Parti içinde yıllarca çalışmış, emek vermiş, fedakarlık yapmış, partiye gönül vermiş insanlar var. Bu insanlar, seçilmeye ve yönetim kadrolarına geldiklerinde, seçilme özgürlüklerinin elinden alındığını hissetmezler mi? Bu insanlar, partiye verdikleri emeğin karşılığını alamadıklarını, parti içindeki belli bir kesimin çıkarlarına kurban edildiklerini düşünmezler mi? Bu insanlar, partideki demokrasi, adalet ve eşitlik anlayışının yitirildiğini görmezler mi?
CHP Çanakkale Örgütü, adaylık başvuru ücretlerini belirlerken, kendisine yakışanı yaptı mı? CHP, Türkiye’nin en köklü, en büyük, en güçlü partisi. CHP, Atatürk’ün kurduğu, cumhuriyetin, demokrasinin, laikliğin, sosyal devletin, halkın partisi. CHP, halkın seçilme hakkını savunması, koruması, geliştirmesi gereken parti. İl örgütü, halkın seçilme hakkını engellemesi, kısıtlaması, gasp etmesi gerekmeyen parti.
CHP İl Örgütü, adaylık başvuru ücretlerini yeniden gözden geçirmeli, halkın seçilme hakkını engelleyen bu uygulamadan vazgeçmeli, parti içindeki demokrasi, adalet ve eşitlik anlayışını güçlendirmeli, halkın güvenini kazanmalı, halkın partisi olmalıdır.