Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Ãœyelik
Ãœye GiriÅŸi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Eğitimimizin Hal-i Pür Melali

Prof. Dr. Esergül Balcı

Prof. Dr. Esergül Balcı

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yapıldı. Eğitim sistemimizin içler acısı durumunu bir kez daha anlama fırsatı bulduk.

Bu yıl Temel Yeterlik Testinde (TYT) puanı hesaplanmayan, yani sıfır çeken 100 bin 271 aday olduğu açıklandı. Yani bu öğrenciler hesaplama için gereken yarım neti bile yapamadı. Geçen sene bu rakam 96 bindi. Eşit ağırlıkçılar için iyi bir yıl, sayısalcılar için biraz yığılma, sözelciler için önceki yılla benzerlik gösteren bir durum söz konusu.

Görüldüğü gibi, bu sınavda da geçen yıla göre olumsuz gidiş var. Öğrenci aileleri her türlü fedakarlığı yapsa bile, okuldaki eğitim yetersiz olunca ve sınavda sorulan sorularla okulda öğretilenler arasında uyum olmayınca sonuç böyle çıkıyor ne yazık ki!.

Her şeye rağmen, öğrencilerimiz sınavı kazansa bile bu ekonomik koşullarda ne yapacak, nasıl eğitim alacaklar? Nitekim 2022’de sınava başvuran her 100 adaydan 93’ü sınava girerken, bu yıl katılım 85’e düştü. Üniversite kontenjanlarında, 17 binlik bir artış olmasına rağmen.

Resmi gazetede (16 Temmuz 2023) yayımlanan karara göre, üniversite harçları geri getirildi. Birinci öğretim öğrencileri de üniversite okumadan önce ödeme yapmak zorunda kalacak.

Barınma, yeme-içme, kitap, sorununa bir de eğitim harcı eklendi. Ekonomik durumu bozuk olanlara zımnen eğitim alma deniyor. Bir başka yol da, üniversite girişlerinde yeni gelen çaresiz öğrencileri bekleyen tarikatların eline düşmek. Her iki sonuç da kötü.

Neoliberalist ekonomi politikaları uygulayan AKP iktidarı, fakiri daha da fakirleştirip kendi güdümüne soktu. Çünkü cahil insan her zaman daha kolay yönetilir. ‘Aç bırak biat etsin, cahil bırak düşünmesin’ yaklaşımı. Yapılan tam da budur.

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech