İnsanlar için öğrenmenin yaşı yok. Bu ister bir bilgi olsun ister bir deneyim, bir karakter, bir kitap, müzik, yer, mekan… Psikolojide, sosyolojide ve daha bilumum lojilerde öğrenme ile ilgili bir çok terim var. Koşullanma yoluyla öğrenme, dolaylı öğrenme, öğrenilmiş çaresizlik, bilişsel öğrenme ve daha birçok metod literatürde yerini almış. Ama ben insan literatürüne bakarım. Yıldız yağmuru hızıyla geçen zamanın içinde hepimiz ne çok metodu yaşıyoruz. Ama bilerek ama bilmeyerek. Son zamanlarda yaşadığım en yoğun öğrenme Dolaylı Öğrenme. Yılanı hayatı boyunca görmeyen insanlar yılandan korkar. Bu bir dolaylı öğrenmedir demişti bir hocam üniversite sıralarında. Yani çevrendeki insanların verdiği tepkiye göre öğrendiğin bir korku. Çevremde yaşanan insan karmaşası içinde öyle bir fıtrat ile karşılaştım ki öğrenmesi bile acı oldu. Nedir o? HIRS… İnsanı yakan en büyük gaflet ateşi. En korktuğum duyguların başında gelir benim için. Kibir ile burun farkıyla yarışır literatürümde.
Hayatta her şeyi başarma isteği. Playstation oyunda tüm altınları toplamaya çalışmak gibi. Her şeyi almalıyım hepsi benim olmalı. Bu da bu da bu da. “EN” olmanın dayanılmaz hafifliği. Oysaki her şeyin iyi olmasından korkmalı insan. Asıl orda en büyük kusur yatar. Çünkü dünya senin auranda dönemez arkadaşım. O hırsın sana ve çevrene verdiği zararı bilseydin sende korkardın. Ben törpülenmeyi o zararın hasar tespitinde öğrendim yıllardır. Hala da kıymıkları çok ama korkum o kadar büyük geldi ki iki beden daraltmam gerekti. Aynada nasıl güzelliğimizi seyrediyorsak her ihtiras kıvılcımında dışarıdan kendimi seyretmek zorunda kaldım. Kolay olmuyor tabi ki ama hangi yol kolay ve haresesiz.
HARESE… Arapça kökenli ihtiras anlamına gelen bir bitkinin adı. Dikenleri kalın ve sivri olan bir bitki. Develer bu dikeni yerken ağzında büyük yaralar oluşur ve o yaralar kanamaya başlarmış. Develer kanın o tadını o kadar lezzetli bulurmuş ki bunu yediği dikenden sanırmış. Yedikçe yermiş. Yedikçe de kanarmış. Ve bir süre sonra ya kan kaybından ölür ya da kendi kanında boğulurmuş. Ve bu dikenin isminin ihtiras anlamına gelmesi öğrenmenin hangi kitabına sığar sen söyle…