Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yaşlı Türkiye

30-40 yaş aralığındaki herkes ilkokulda öğrendiği şu bilgiyi hatırlıyordur herhâlde.

30-40 yaş aralığındaki herkes ilkokulda öğrendiği şu bilgiyi hatırlıyordur herhâlde. “Türkiye, genç nüfusa sahip bir ülkedir.” Ne yazık ki artık öyle değil. Türkiye İstatistik Kurumu, 65 yaş ve üstü nüfusun oranının arttığını ve 2023 yılında nüfusun yüzde 10,2’sini yaşlı nüfusun oluşturacağını açıkladı. Birleşmiş Milletlerin tanımına göre bir ülkedeki yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranını yüzde 8 ile yüzde 10 arasında olması o ülke nüfusunun yaşlı, yüzde 10 üzerine geçmesi ise çok yaşlı olduğu anlamına geliyor. Bu da demek oluyor ki, 2023 yılında; “Türkiye, çok yaşlı nüfusa sahip bir ülkedir.” cümlesi artık ilkokul sınıflarında yankılanacak.

Peki neden böyle oldu? Bir kere sağlık teknolojileri ilerledi. İnsan ömrü uzadı. Yaşlı nüfus artık daha uzun süre hayatta kalıyor. Öte yandan gençler artık üremiyor.

Gençlerin ürememesinin pek çok nedeni var. Son yıllarda hepimizin sık sık duyduğu başka bir cümle de “böyle bir dünyaya çocuk getirilmez”. Evet dünyanın çok iyiye gittiğini ben de düşünmüyorum. Hele bu salgın sürecinde evlerine kapanan çocuklara acıyarak bakma konusunda kendimi dizginleyemiyorum. Ancak bu cümleyi inanarak söylesek dahi bu doğrultu da hareket etmek ciddi dirayet işi. Bir kere hormonlar var. İkinci olarak çocuk yapma konusunda aile baskısı hiç de azımsanacak bir etken değil. Üçüncü olarak da toplum baskısı. Toplum baskısı daha çok evli çiftler üzerinde kuruluyor. Erkek, bu baskıya hiç maruz kalmıyor diyemem ama kadının daha fazla etkilendiği de bir gerçek. Nedense toplumda hala evli kadın olmak ya da anne olmak bir statü sayılıyor.

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech