Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Güncel

“Atılım ve yatırım yapmak zorundayız”

Çanakkale Belediyesi tarafından düzenlenen, Geleneksel Yerel Tohum Takas Şenliği, Cumartesi günü Halk Bahçesi’nde gerçekleşti. Çok sayıda standın kurulduğu festivalde, atalık tohumlar vatandaşlarla buluşturuldu. Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “Ülkemizin en önemli sorunlarından bir tanesi tarımdır. Biz hiçbir ürünümüzü geliştiremedik. Topraklarımızı verimsiz kullanıyoruz. Bu gidişle kesilecek hayvan bulamayacağız” ifadelerini kullandı.

Çanakkale Belediyesi tarafından, Halk Bahçesi’nde organize edilen Yerel Tohum Takas Şenliği hayat buldu. Saatler 11.00’i gösterdiğinde başlayan şenlik bünyesinde, Halk Bahçesi içerisine çok sayıda üretici stantlarını açtılar. Çanakkale’nin farklı bölgelerinde yetiştirilen, üretilen ürünler vatandaşlar ile buluşturuldu. Özellikle ekolojik tarım yöntemi ile üretilen ürünler her zaman olduğu gibi dikkat çekti.

Düzenlenen etkinliğe CHP İl Başkanı Güler Koçer, CHP Merkez İlçe Başkanı Süleyman Erte, Demokrat Parti İl Başkanı Sertaç Ekmekçi, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan, Umurbey Belediye Başkanı Erdal Doğan ve vatandaşlar katıldı.

Halk Bahçesi’nde Türkiye’nin dört bir yanından gelen üreticiler ise atalık tohumları vatandaşlar ile paylaştılar.

“Tohum takas şenliğimizi sürdürmek niyetindeyiz”

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “2018 yılından bu yana süren, bu yıl dördüncüsünü düzenleyeceğimiz yerel tohum takas şenliğimizi başlatıyoruz. 2020-2021 yılında maalesef pandemi dolayısıyla ara vermek zorunda kaldık. Artık yeniden bir arada olmak ve tohum takas şenliğimizi sürdürmek niyetindeyiz.

“Ülkemizin en önemli sorunlarından bir tanesi tarımdır”

Ülkemizin en önemli sorunlarından bir tanesi tarımdır. Tarımda maalesef çok geriye gittik. Üretimlerimiz düştü. Ekilen topraklarımız azaldı. Sadece ekememek ile değil, yapılaşmayla, betonlaşmayla da topraklarımızı kaybediyoruz. Maalesef tohumlarımızı bir biçimde muhafaza edemiyoruz. Bizim topraklarımıza özgü tohumlarımızı başkaları yurdumuzdan alıp geliştirip bize ithal ediyorlar.

“Biz hiçbir ürünümüzü geliştiremedik”

Biz hiçbir ürünümüzü geliştirmedik. Mevcut ürünlerimizden kaybettiklerimiz var. Bakla kaldı mı? Kalmadı. Kumkale ovasında pamuk kaldı mı? Kalmadı. Bayramiç’te, Eceabat’ta susam kaldı mı? Kalmadı.

“Çanakkale domatesi diye sattığımızda Çanakkale domatesi değil”

Aslına bakarsanız Çanakkale domatesi diye sattığımızda Çanakkale domatesi değil. Çanakkale’de yetişen domates o. Çanakkale domatesi başka bir şey. Yerel yönetim olarak kırsal kalkınma projelerine destek olabilmek amacıyla yatırımlar ve etkinlikler yapıyoruz.

“Topraklarımızı verimsiz kullanıyoruz”

Topraklarımızı verimsiz kullanıyoruz. Gübreliyoruz, ilaçlıyoruz, suluyoruz, hiçbiri bilimsel değil. Eskiden destek, mazot ve gübre desteğinden faydalanabilmeniz için Tarım İl Müdürlüğü’nde önce toprağının tahlilini yaptırıyordunuz. Tarım İl Müdürlüğü’nde laboratuvar vardı. Bu laboratuvarı kaldırdılar. Laboratuvarı kapattılar. İstersen üniversite yaptır dediler. Sen bunu tam tersine teşvik edeceksin.

Tarım İl Müdürlüğü’nün laboratuvar kapatması kadar saçma bir şey olabilir mi? Biz dar gelirli çiftçilerimizin toprak analizlerini ücretsiz yapıyoruz.

“Atalık tohumlarımızı üretiyoruz”

İnsanlarımız atalık tohumlarımıza çok hevesli. Tohumlarımıza sahip çıkmak için belediyeler, üniversiteler, STK’lar mücadele ediyorlar. Çanakkale Belediyesi olarak fide üretiyoruz, tohum üretiyoruz. Atalık tohumlarımızı üretiyoruz. Onları paylaşıyoruz. Çiftçilerimize veriyoruz. Hedef bize ait olan ürünlerin kaybolmasını engellemektir.

“Dünyanın en verimli topraklarında yaşıyoruz”

Artık önümüzdeki süreçte, 15 Mayıs’tan sonra yeni bir anlayışla atılım ve yatırım yapmak zorundayız. Dünyanın en verimli topraklarında yaşıyoruz. Yukarıda bol yağışlı Karadeniz, aşağıda ılıman Akdeniz… Bütün bölgelerimizin ürünleri lezzetli… Tarımda, köylerdeki göçleri engellememiz lazım. Gençlere fırsat, imkan tanımamız lazım. Köylerin altyapılarını düzenlememiz lazımdır.

“Bu gidişle kesilecek hayvan bulamayacağız”

Bu söylediklerim sadece tarımla ilgili değil, hayvancılıkla da ilgilidir. Türkiye’de bu gidişle kesilecek hayvan bulamayacağız. Bu bizim için ayıptır. Çok büyük bir ayıptır.

“Kooperatifleşmek zorundayız”

Artık kooperatifleşmek zorundayız. O kötü anlayışı silmemiz lazım. Efendim, kooperatifçilik bizde yürümez. Neden? Doğru düzgün bir kooperatif yasası çıkarmıyorsunuz. Kooperatifleri kendi siyasi emelleriniz için kullanıyorsunuz. Onun için ben tarımda bütün olarak bir reform ihtiyacı olduğuna inanıyorum. Çanakkale Merkez ve Merkez’e bağlı köylerde, ilçelerimizde, hatta komşu illerimizde dayanışma süreçlerini yapıyoruz. Tohum Takas Şenliği de bunlardan bir tanesi.

“Ben ümitliyim”

Ben ümitliyim. Bizim ülkemizin olanaklarının ABD’den Avrupa ülkelerinden daha iyi olduğuna inanıyorum” açıklamasında bulundu.

Tunahan Ünsal

 

 

 

 

 

DİĞER VİDEOLAR

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech