Kahramanmaraş merkezli meydana gelen iki yıkıcı depremin yaraları sarılmaya çalışılıyor. 10 ilde yaşayan vatandaşlar ise farklı illerde ya akrabalarında ya da KYK yurtlarında, misafirhanelerde konaklıyorlar. Çanakkale’de ikamet eden Memet Gülden de, Malatya’daki depremzede akrabaları ile aynı evi paylaşmaya başladı. Gülden, gazetemize süreç ile ilgili yaptığı değerlendirmede, önümüzdeki dönem için planlamanın önemine değindi.
Malatya’da, Kahramanmaraş merkezli meydana gelen iki yıkıcı depremden etkilenen iller arasında bulunuyor. Binalar ya yıkıldı ya da hasar gördü. Malatya’daki oturdukları apartman hasar gördükten sonra, bir aile Çanakkale’ye geldi. Çanakkale’de yaşayan akrabalarının evine yerleşen depremzedeler, hem depremin şokunu hem de yaşadıklarını atlatmaya çalışıyorlar.
Çanakkale’deki evini akrabaları ile paylaşan ve yaraların sarılmasında önemli bir rol üstlenen Memet Gülden, yaşananları gazetemize anlattı.
Gülden, afet bölgesinde yaşayan yurttaşların, yaşadıkları, doğup, büyüdükleri topraklardan uzakta hayata tutunma çabalarının oldukça zor olduğunu belirtirken, önümüzdeki süreç için şehirlerde ciddi bir şekilde planlama olması gerektiğini özellikle vurguladı.
Gülden, bizler kendi ayaklarımızın üzerinde duruyoruz. Dayanışma ile sorunların üstesinden geliyoruz ama ilgili ve yetkili tüm kurumların da gelecek sürece katkı sunması ve koordineli bir şekilde planlı olmaları gerektiğini dile getirdi. Kısa vadeli çözümlerin değil, yaşadıkları evleri hasar gören vatandaşlar için konut üretilmesi, iş imkanı oluşturulması ve gelecek planlamasının çok yönlü olarak yapılmasının, kişilerin gelecekteki yaşamlarına doğrudan etki edeceğini dile getirdi.
Gülden “Bundan sonraki süreç ne olacak belli değil. Biz acılar biraz hafiflediği zaman unutuyoruz birçok şeyi. Altın Yıllar Yaşam Merkezi’nden erzak, kıyafet gibi eşyaları temin ettik. Teşekkür ediyoruz.
Çözüm odaklı bir şekilde süreçte rol alırsak, yaraların daha hızlı sarılacağına inanıyorum” dedi.
Tunahan Ünsal