Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Güncel

“Kadınların “Eşit Yurttaş” olamadıkları açıktır”

Türk Kadınlar Birliği Çanakkale Şubesi tarafından, 5 Aralık Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkının verilmesi dolayısıyla Kadın Hakları Günü vesilesiyle, Cumhuriyet Meydanı’nda tören organize edildi. Törene, STK’lar, Çanakkale Barosu, CHP Kadın Kolları ve İYİ Parti Kadın Kolları da destek verdi.

Kadınlara seçme ve seçilme hakkının verildiği, 5 Aralık Kadın Hakları Günü’nde, Cumhuriyet Meydanı’nda tören düzenlendi. Düzenlenen törene Çanakkale Belediye Başkanvekili Didem Güner, Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar, Çanakkale Barosu Başkanı Av. Hande Keskin, Türk Kadınlar Birliği Çanakkale Şube Başkanı Meral Ulucan, eski Baro Başkanı Av. Bülent Şarlan, STK temsilciler, CHP ve İYİ Parti kadın kolları da katılım gösterdiler.

Düzenlenen törende çelenkler sunulurken, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Törende günün anlam ve önemine binaen konuşma gerçekleştiren Türk Kadınlar Birliği Çanakkale Şube Başkanı Meral Ulucan, “Kadınlarımızın 88 yıl önce siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkını elde etmesi, toplumsal hayatta gerçekleşen “Atatürk Devrimleri”nden birisidir. Biz kadınlar bu günü kutlamaktan onur ve gurur duyuyoruz. Bu hakları bize kazandıran Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e şükranlarımızı sunuyoruz.

Amacımız; Mustafa Kemal Atatürk’ün ilke ve devrimlerini, Cumhuriyetin kadın haklarında sağladığı kazanımları korumak ve Türkiye’de yaşayan kadınları sosyal, siyasal ve ekonomik alanlarda eşitliği sağlamaktadır. Bugün hepimizi

n geçmişte verilen mücadeleye sahip çıkıp, geleceği kurmanın sorumluluğunu taşıdığımız gündür” açıklamasında bulundu.

Çanakkale Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Av. Gizem Pekince ise yapmış olduğu açıklamada, “Cumhuriyetle birlikte kadının erkekle eşit bir yurttaş olması yönünde önemli adımlar atılmış ve bu yönde yasal düzenlemeler yapılmışsa da; bugün hala kadınların “eşit yurttaş” olamadıkları açıktır. Nüfusumuzun yarısını oluşturan kadınların karar alma mekanizmalarında yeterince yer almamaktadır.

Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması devletin sorumluluğundadır. Kadının özgür ve eşit bir birey olduğunun kabul edilmesi kadının insan haklarının ihlalini ortadan kaldıracaktır. Bunun için de devletin, başta eğitim olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlarıyla birlikte koordineli ve samimi olarak toplumda kadına bakış açısını değiştirecek, zihniyet dönüşümünü yapacak politikalar üretmesi ve uygulamaya koyması zorunludur. Bireylerin ve toplumun zihniyet dönüşümünü sağlayacak bilimsel çalışmaların ve buna bağlı hukuki değişikliklerin yapılması gerekmektedir.

Kız çocuklarının kesintisiz laik eğitim alması, kadın istihdamını arttıracak politikalar üretilmesi, erken yaşta evlenmelerle etkin mücadele edilmesi, kadına yönelik şiddet ve istismarın önüne geçilmesi gibi kadın-erkek eşitliğini sağlamaya yönelik adımlar hızla atılmalıdır.

Tüm bunların yapılabilmesi için Ülkenin tüm kurumlarında, bütün yönetim kadrolarında kadınların sayılarının artmasının gerekliliği ortadadır.

“Kadın erkek eşitliğinin” siyasette ve her alanda yaşama geçirilmesi, kadın – erkek eşitliğini sağlayacak toplumsal dönüşümün sağlanması için mücadelemize devam edeceğimizi bildirir, Hukuk Devrimimizin ve Cumhuriyetimizin mimarı Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü saygı, sevgi ve şükranla anıyoruz” ifadeleri yer aldı.

Tunahan Ünsal

 

DİĞER VİDEOLAR

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech