Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çanakkale’nin OKS-YKS Farkı Nereden Kaynaklanıyor?

Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme

Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS) sonuçlarına göre Çanakkale ilk 10’un içinde.

Fakat sıra üniversite sınavı YKS’ye gelince Çanakkale 39.’luğa kadar düşüyor (ÖSYM).

Şanlıurfa, Batman, Kilis, Hatay, Diyarbakır gibi yoğun Suriyeli göçü alan ve okulların fiziki şartlarının yetersiz kalmaya başladığı iller bile, Çanakkale’nin önünde.

Bunun nedenlerini araştırmak ve çözüm getirmek son derece hayati bir konu.

Peki, bu fark nereden kaynaklanmış olabilir?

Belli ki; Çanakkale ilköğretimde ortaöğretime göre daha başarılı.

Elbette öğretmenlerimiz tüm imkânsızlıklara rağmen canla başla çalışıyorlar.

Fakat üniversiteye hazırlık konusunda belli şartların yerine getirilmesi, buna da mutlaka öğretmen kalitesinin artırılmasından başlanması gerekiyor.

Dünyanın her yerinde eğitimcilerin kalitesini artıran ekonomik refahtır.

Bugünkü ekonomik şartlarda aldıkları maaşla kira, yakıt, giyecek ve yiyecek ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan öğretmenler; kendilerini geliştirecekleri yayınları nasıl takip edecekler, hangi müzeyi gezip bunu öğrencilerine nasıl aktaracaklar?

Üstelik öğretmen derneklerinin ve sendikalarının bütün itirazlarına rağmen yapılan, öğretmenlik kariyer sınavı ile eğitimcileri yarıştırır ve ayrımcılığa başlarsanız olan yine kendi çocuklarımıza olur.

Bir yandan çocukların sürekli yarıştırılmasına, sürekli test çözüp sınava sokulmasına dayanan bu sistemden şikâyet ederken, şimdi sıra öğretmenleri yarıştırmaya geldiyse sorun daha da derinleşir.

Bir şehrin eğitim kalitesini yükselten unsurlardan biri de gençlerin ufkunu genişletecek sosyal ve kültürel ortamın sağlanmasıdır.

Bu görev çoğunlukla belediyelere düşer. Önemli olmakla birlikte, özel günlerde düzenlenen konser türü etkinlikler yeterli olmaz. Merkezi idarenin belli saatlerden sonra müzik yayınını bile yasakladığı bir ortamda belediyelerin bu tür etkinlikleri gençlere nefes aldırabilir; ancak kültür, sanat ve bilime yönelik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi gerekir.

Çanakkale 18 Mart Üniversitesi de bu alandaki boşluğu doldurmak için inisiyatif almalıdır. Gençlerimizi heveslendirecek olan, kendi şehrindeki üniversitenin ortaya koyacağı katkıdır.

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech