Beklenen büyük Marmara depremi ile ilgili Prof. Dr. Doğan Perinçek ile canlı yayın gerçekleştirdik. “Çanakkale depreme hazır mı?” sorusunu yönelttiğimiz Prof. Dr. Perinçek, tehlikenin farkında mısınız dedi ve beklenen büyük Marmara depremi öncesinde, Biga-Çan-Bayramiç hattına dikkat çekti. En son yaklaşık 250 yıl önce bu hatta deprem gerçekleşti diyen Perinçek, Biga-Çan-Bayramiç hattı yıkıcı etkiye neden olabilir dedi. Tüm kurumların koordineli bir şekilde Çanakkale genelinde bir deprem tatbikatı yapması gerektiğini belirten Perinçek, Çanakkale Belediyesi’ne de seslenerek, özellikle güçsüz ve dayanıksız binaların tek tek tespit edilmesi gerektiğini belirtti.
Özellikle fay hatları ile ilgili çalışmaları ile adından sık sık söz ettiren ÇOMÜ’den emekli Jeoloji Profesörü Doğan Perinçek ile canlı yayın gerçekleştirdik. Perinçek, Çanakkale özelinde dikkat edilmesi gereken noktaları tek tek sıraladı ve acilen harekete geçilmelidir dedi.
“7 ve üzeri bir depremin olacağını bekliyoruz”
Beklenen büyük Marmara Depremi ile ilgili “İstanbul depremi olarak anılıyor ancak, tüm Marmara bölgesi risk altındadır. Kocaeli, Yalova, Çanakkale, Bursa, Balıkesir, İstanbul, Tekirdağ büyük bir tehlikede. Bütün uzmanlar ve ben Marmara Denizi’nde 7 ve üzeri bir depremin olacağını bekliyoruz. 4.3, 5.4 gibi Marmara Denizi’nde olan depremler, olası büyük bir depremden önce enerji boşalmasını sağlamaz” ifadelerine yer verdi.
“En dikkat edilmesi gereken fay Biga-Çan-Bayramiç hattı”
Çanakkale ile ilgili en dikkat edilmesi gereken fay hattının Biga-Çan-Bayramiç hattı olduğunu belirten Perinçek, “Bu bölgede yaklaşık 250 yıl önce deprem meydana gelmiş. Çanakkale bölgesindeki antik kentlerde hep büyük depremlerle yıkılmıştır. Bu fay hattında oluşabilecek bir depremin ben büyük Marmara depreminden önce olacağını öngörüyorum. Özellikle Çanakkale bölgesi olarak en dikkat etmemiz gereken bölge Biga-Çan-Bayramiç hattıdır” dedi.
“Bölgedeki yapılarda inceleme yapılmalı, riskli yapılar tespit edilmeli”
Çanakkale Belediyesi’ne seslenen Perinçek, “Çanakkale alüvyon arazi üzerine kurulu bir şehirdir. Esenler Mahallesi, Kepez TOKİ bölgesi ve Kepez’in bir kısmı sağlam arazi üzerindedir. Ancak, Çarşı bölgesi, Kemalpaşa Mahallesi, Cevatpaşa Mahallesi, İsmetpaşa Mahallesi, Barbaros Mahallesi alüvyon arazi üzerindedir. Oluşacak bir 7.0 büyüklüğündeki depremin Çanakkale için şiddeti 8.0-8.5 olarak etki edecektir.
Çanakkale Belediyesi acil bir şekilde bu bölgelerdeki yapılarda inceleme yapmalı ve riskli yapıları tespit ederek, bir risk haritası oluşturmalıdır” açıklamasında bulundu.
“Organize büyük bir deprem tatbikatı yapılmalıdır”
Tüm kurumlara seslenen, Prof. Dr. Doğan Perinçek, Çanakkale genelinde kurumların hızlı bir şekilde, organize büyük bir deprem tatbikatı yapmaları gerekmektedir. Tahliye yollarının, müdahale yollarının, şehir ve enerji hatlarının tespiti ve dayanıklıklarının belirlenmesi elzemdir. Tüm kurumlar hızlı bir şekilde koordineli hareket etmelidirler” dedi.
Çanakkale’nin adeta fay hatları ile çevrelendiğini belirten Perinçek, Çanakkale riskli bölgelerin başında gelmektedir. Çanakkale 4 fay hattının tam ortasında yer almaktadır ifadesini kullanarak, riskin boyutunu açıkladı.
Tunahan Ünsal