Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Karar masalarında üretici yok”

Trakya’dan sonra Çanakkale’de de

Trakya’dan sonra Çanakkale’de de etkili olan tarım zararlısı Çayır Tırtılı ile ilgili Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya ile röportaj gerçekleştirdi. Kaya, tırtıl konusu ile ilgili “Bizim üreticimiz bilinçlidir. Tırtıl zararlısından üretici kurtulacak diye düşünüyorum” dedi. Öte yandan Başkan Kaya, “Biz sivil toplum örgütüyüz karar masalarında yokuz. Masada gerçek üreticiler yok” siteminde bulundu. Çanakkale’nin, Türkiye’nin tarım konularında karar alırken, kurulan masalarda üreticilerin ve STK temsilcilerinin de olması gerektiğini belirten Kaya, “Radikal kararlar almak gerekiyor” ifadesini kullandı.

Çanakkale’de üreticiler tuta krizinin ardından, çayır tırtılı krizine kenetlendiler. Tarım zararlısı olan çayır tırtılı üretilen mahsullere önemli derecede zarar verirken, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ise konuyla ilgili çalışma ve bilgilendirme kampanyaları başlattı.

Başta çayır tırtılı olmak üzere birçok konuda Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya ile röportaj gerçekleştirdi. Başkan Kaya’ya “Türkiye kendi kendine yetebilen bir ülke midir, tarlada ürünün 5 TL ancak pazarda 15 TL olmasının kaynağı nedir, Türkiye önümüzdeki süreçte gıda krizi yaşar mı sorularını yönelttik. Başkan Kaya, konu başlıkları ile bilgilendirmelerde bulundu.

“Tırtıl problemi önlem alınmaz ise ileri derecede ciddidir”

Son günlerde yaşanan Tırtıl problemi önlem alınmadığı takdirde gerekli mücadele yapılmadığı takdirde ileri derecede ciddi bir problemdir. Tarım dünyada ülkemizde ilimizde de her geçen gün değişiyor ve gelişiyor. Geçmiş yıllarda sorun olan bazı zararlılar sorun olmaktan çıkarken başka zararlılarda sorun olarak hayatımıza girdiğini takip etmekteyiz geçtiğimiz yıllarda ‘tuta’ (absoluta) zararlısına karşı üreticiler büyük mücadeleler verdi halende vermeye devam ederken Bundan kurtulduk mu acaba derken ayçiçeğinde bu yeni zararlı ortaya çıktı. Bitkiye çok kısa bir sürede ciddi şekilde zarar veren bir zararlı olarak karşımıza çıktı. Bu zararlı Trakya bölgesinde ortaya çıktı ve çok çabuk bir şekilde çok geniş alanlara yayıldı Özellikle zararlılarla mücadele verilmeyen alanlarda yayılımı hızlı bir şekilde meydana geldi. Bu yeşil aksamı çok taze olan sirken otlar dediğimiz otları daha çok sevdikleri için genelde oralardan ortaya çıkarak yayılım gösterdiği gözlendi.

“Üreticiye destek olan bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyorum”

Bu zararlı İle mücadele noktasında Üreticiye destek olabilmek adına konunun muhatabı kurum ve kuruluşlardaki sorumluluk sahibi bütün arkadaşlarımızın kontrolleri sonucu zararlının ilimize geldiği anlaşıldı. İl Tarım Müdürlüğünü eleştirdiğim zamanlar oldu. Bu noktada tatil gününde gruplar oluşturarak sahada olmuşlardır. Gerekli bölgelere gidip üreticileri bilinçlendirerek gerekli önerileri sunmuşlar ve mücadele etmişlerdir. Tatil günlerinde mesai yaparak, üreticiye destek olan bütün arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.

“Tırtıl zararlısından üretici kurtulacak diye düşünüyorum”

Yonca gibi mısır gibi ayçiçeği gibi ürünlerde ilaç mücadelesi olmadığı için ciddi şekilde zarar veriyor. Domates gibi karpuz gibi daha fazla ilaç mücadelesi verilen ürünlere gelemiyor. Bizim üreticimiz bilinçli üretici eğer yeteri kadar mücadele etmezse bir şekilde kendisinin bedel ödeyeceğini bilmektedir. Dolayısıyla gerekli mücadele gösterilerek, tırtıl zararlısından üretici kurtulacak ve yoluna devam edecek diye düşünüyorum.

“Türkiye’de gıda krizi yaşanacağını düşünmüyorum”

Türkiye’de gıda krizi yaşanacağını düşünmüyorum. Dünyayı gıda kriz beklemekte diyebilirim. Ülkemizde gıda krizi yaşanmayacak diyorum ama doğru yönetilirse yaşanmaz. Doğru adımlar ve planlama yapılırsa yaşanmaz. Bizim ülkemizde her çeşit ürün yetişiyor.

“Masada gerçek üreticiler yok”

Biz sivil toplum örgütüyüz karar masalarında yokuz. Ben olmayayım ama o masada mutlaka üretici olmalı. Üreticinin kendi olsun. Buğday fiyatları veya başka fiyatlar açıklanıyor ama masada gerçek üreticiler yok. O üreticinin ağzından sorunları dinlenerek, o şekilde bir karara varılmalı ben bu düşünceyi doğru buluyorum.

“Radikal kararlar almak gerekiyor”

Bazı ürünler satılmaması gereken fiyatlarda satılırken bazı ürünler değerinin altında satılıyor. Bu masalarda radikal kararlar almak gerekiyor. Eğer üretici masanın bir kenarında olursa tarımda sorunların çözüme kavuştuğu gün olacaktır. Kulaktan doğma sorunlar değil gerçek sorunlar gündeme gelecektir. Gerçek manada üretici üretimini yapan hayvanına bakanların o masada olmaları gerekiyor. Aksi bir durumda bir avuç buğdayı arpası olmayanlar olur.

“Serbest piyasa ekonomisi bu kadar serbest bırakılmamalıdır”

Defalarca söyledik. Benim çok üzerinde durduğum konulardan bir tanesi, serbest piyasa ekonomisi bu kadar serbest bırakılmamalıdır. Çanakkale tarlasında 5 TL, Çanakkale pazarında 15 TL. Ciddi kiralarla Pazar yerleri kiralanıyor. Bu giderler nereden çıkacak. Ürün fiyatına yansıyor. Pazarcının da sorunları var. Pazarcılar, karar alınan masada olduğunda, tüm bu sorunlar dile getirilecektir.

“Bundan 10 yıl önce aracı yok muydu?”

Bundan 10 yıl önce aracı yok muydu? Biz son yıllarda aracı sorunu konuşuyoruz. Bir aracıdır, tutturduk gidiyor. Bu aracılar sayesinde biz ürünlere ulaşmışız. O aracılarda ticaret yapıyor. Evlerini geçindiriyorlar. En kötü şey kuralsızlıktır. Bugün o kuralları koyuyor olmamız lazım. Bir şeyler korkmamamız, çekinmememiz lazımdır. Kararların arkasında durmak gerekmektedir. Pazarlama sorun. Üretim sorun. Dağıtım sorun. Toplamak sorun.

“TMO açık olacak”

Son günlerde Toprak Mahsulleri Ofisleri kapanacak mı konusu konuşuluyor. Son ürün hasat edilene kadar TMO açık kalacak. Bunun garantisi verildi” açıklamasında bulundu.

Tunahan Ünsal

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech