Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Üniversiteye yerleşme sırası

2022 Üniversite sınavına rekor

2022 Üniversite sınavına rekor katılımın olacağı tahmin edilebiliyordu. Tahminler gerçek oldu bu yıl 3.234.409 aday TYT sınavına girecek. Geçen yıl 2.600.000 öğrenci katılmıştı. Bu yıl alınan kararla baraj puan uygulamasından vazgeçildi. Katılıma etkisi muhakkak olmuştur. Ancak sınava katılanlarla ilgili verilen istatistikler oldukça değişik sınava katılan öğrenci adayı profilini ortaya çıkardı.

Bu yıl sınava giren 12. Sınıftan mezun olan öğrencilerin sayısı 923.037 ve toplam katılan sayısına göre oranı yüzde 28,23. Geçen senelerde mezun olup üniversiteye yerleşmemiş ve bu sene sınava katılan öğrenci sayısı 1.556.730 ve oranı yüzde 48. Geri kalan ise mezun ve halen okuyanlar; oranı toplam yüzde 23,5. Bu yıl yeni mezun olan öğrenci sayısını, eski mezunlar ezip geçmiş. Bu da ilk defa karşılaşılan bir durum. Barajın kalkmasıyla açıklanamayacak bir sosyal durum olduğu anlaşılıyor. Zaten sınava katılanların yaş ortalaması 23,8 çıkmış. Yeni mezunlar daha yeni 18 yaşına girdiler ama kendilerinden oldukça büyük abileri ve ablalarıyla yarışacaklar. Üniversite sınavında genelde yeni mezunlar daha başarılı olurlar ama belli mi olur belki çok iyi hazırlanmış bir yaşlılar grubuyla karşılaşacaklar.

Bu eski mezun üniversite adaylarına ülkemizdeki ekonomik sorunlar neden olduğu görülebiliyor. Okuldan mezun olmuş çalışma çağındaki 15-24 yaş grubundaki işsiz gençlerin TUİK resmi rakamlarıyla oranı %22. Bu oran her ay iş bulma kurumuna başvurma sabrını gösteren işsiz gençlerden oluşuyor. Birkaç yıl iş arayıp umudunu kaybeden gençler üniversite okuyarak zamanlarını geçirecekler. İşsiz istatistiğine girmeyecekler.  Başka kentlerde yaşayarak yakın çevrelerinin boş boş geziyor bakışlarından kurtulacaklar. Toplu taşıma araçlarında öğrenci bileti ile indirimli faydalanabilecekler. İşsiz yaftasını birkaç yıl öteleyebilecekler. Gençler iş bulamayınca öğrenci olmaya hevesle sarılacaklar. Yaptıkları bu sosyal davranışa tamamen hak veriyorum. Ancak onları büyüten maddi manevi desteklerini esirgemeyen ailelere maddi güçlerinden büyük yük  yükleyen bu sistem nereye kadar sürebilecek?

Ülkemizin genç nüfusu ile övünen ama onlara çalışma hayatında hiçbir yol göstermeyen devlet. Gençleri başıboş çaresiz halde bireysel çözümler üretmeye mahkum ediyor. Yurt dışına göç etme fikri de bu işsizlik ve umutsuz ve güvensiz ortamın sonuçlarından biridir. Bu hafta sonu katılacakları zorlu hayat sınavında tüm öğrencilere başarılar dilemekten başka elden bir şey gelmiyor.

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech