Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Assos’un Sorumlusu Kim?

Assos antik limanda, geçtiğimiz

Assos antik limanda, geçtiğimiz yıl, kaya düşmesi gerekçe gösterilerek bölge, AFAD tarafından “Afet Alanı”, “Riskli Alan” ilan edilmişti. O tarihten sonra gerekli makamlara başvuru yapılıp bölgenin ıslahı için ihale yapıldı. Bölgede “Kaya Islahı Çalışması” başlatıldı. Bitki örtüsü üzerinde tıraşlama yapılarak, tehlike yaratan kayalar ortadan kaldırılmaya başlandı. Bazı sivil toplum örgütleri tarafından olay mahkemeye taşındı. Mahkeme proje ile ilgili önce “Yürütmenin Durdurulması” sonrasında ise “İptal” kararı verdi. Yaklaşık 400 gündür bölge kapalı kalırken, mahkemenin iptal gerekçesinde ise “Bilimsel amaçlı kazılar dışında hiçbir kazı çalışmasının yapılamayacağı”,  “Kültür ve Turizm Bakanlığınca bir bilim kurulu oluşturulmadığı” ifade edildi. 400 gün kapalı kalan Assos antik limanı için bundan sonra ne olacak? Vatandaşlar şimdi soruyor. “Sorumlusu kim?”

Türkiye’nin tatil cenneti bölgelerinden olan ve Çanakkale’nin kültürel mirası Assos’ta kaya düşmesi olayları yaşanıyordu. Bu olaylar neticesinde, AFAD tarafından, antik limanın olduğu bölge afet alanı olduğu gerekçesiyle “Riskli Alan” olarak belirlendi. O süreçten sonra, antik liman girişlerinde güvenlik güçlerinde bariyerler kuruldu liman bölgesi giriş-çıkışlara kapatıldı.

Çanakkaleliler limanı, işletmeci dükkanını unuttu

Yapılan ihale neticesinde ise bölgede “Kaya ıslahı projesi” yürütüldü. Proje kapsamında, işletmeler kapandı. Yaklaşık 400 gün süren süreçte hem Çanakkaleliler Antik Liman’ı unuttu hem de işletmeciler dükkanlarını.

Mahkeme projeyi iptal etti

Gelinen süreçte ise mahkeme önce yürütmeyi durdurma kararı aldı. Nihayetinde ise Çanakkale 2.İdare Mahkemesi, projeyi iptal etti.

Aylar süren çalışmalarla ilgili mahkeme tarafından iptal kararı Kazdağı Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından kamuoyuna duyuruldu. Dernek tarafından yapılan bilgilendirmede ise kararın nedenleri “Karar gerekçesinde;

  • Kurulun onayladığı projenin kapsadığı alanın 1. Derece Arkeolojik Sit alanı olduğu,

“Bilimsel amaçlı kazılar dışında hiçbir kazı çalışmasının yapılamayacağı”

  • Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun 05.11.1999 tarih ve 658 sayılı ve 07.04.2016 tarih ve 562 sayılı ilke kararları uyarınca 1. Derece Arkeolojik Sit alanlarının korumaya yönelik bilimsel çalışmalar dışında aynen korunması gereken alanlar olduğu, bu alanlarda hiçbir yapılaşmaya izin verilmeyeceği ve bilimsel amaçlı kazılar dışında hiçbir kazı çalışmasının yapılamayacağı,
  • Bu yerlerde doğal afet yaşanması halinde ise yapılması zorunlu olan uygulamaların zemine en az müdahale edilecek şekilde, süresi belirlenerek ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından oluşturulacak bilim kurulu denetiminde zorunlu uygulamaların yapılması gerektiği,

“Bilim Kurulu oluşturulmadığı…”

  • İlke kararlarına aykırı bir şekilde yapılacak işin süresinin belirlenmediği, denetme görevi için Kültür ve Turizm Bakanlığınca bir bilim kurulu oluşturulmadığı,
  • Uygunluk kararında ilke kararlarına aykırı şekilde uygulamanın proje müellifi sorumluluğunda, Çanakkale İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ile Müze Müdürlüğü denetiminde ve Assos Kazı Başkanlığı koordinasyonunda yapılmasına karar verildiği ve bunun ilke kararlarına aykırı olduğu” ifadeleri ile açıklandı.

Muhtar Türkay 1 Temmuz’da açılacak dedi

Behramkale Muhtarı Numan Türkay, gazetemize Assos antik liman bölgesinin 1 Temmuz’da açılacağını belirtti.

 

Çanakkale kamuoyu soruyor.

Bilim Kurulu oluşturulmadı ise yapılan çalışma hangi bilimsel temellerle yürütüldü?

Mahkeme projeyi iptal kararı verdikten sonra, 2022 yaz sezonunda o bölgedeki işletmelerin durumları ne olacak?

Assos Antik Liman’da ortaya çıkan görüntü hangi kurum tarafından, ne zaman, nasıl, ne şekilde giderilecek?

Assos Antik Liman bölgesi tam anlamıyla yerli ve yabancı turistlere ne zaman açılacak?

Bölgede yürütülen çalışma ile ilgili Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ve AFAD, hangi dayanaklarla, bilim kurulu oluşturulmadan, çalışmayı yürütmüşlerdir?

Bu olayın sorumlusu kimdir?

Ortaya çıkan tablo hangi kurumun sorumluluğundadır?

1 Temmuz’da açılacağı ifade edilen Assos Antik Liman bölgesi geride kalan 17 günde hangi çalışmalara uğrayacak?

Antik Liman 1 Temmuz’da açılacak mı?

Tunahan Ünsal

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech