Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Öğrenciler; “Olan Bize Oldu”

Geçtiğimiz aylarda şehirlerarası otobüs

Geçtiğimiz aylarda şehirlerarası otobüs seferlerine yüzde 20 ila 30 arasında zam gelmişti. Akaryakıta ve ulaşıma gelen zamların ardından otobüs bilet fiyatları da aldı başını gitti. Yapılan zamlarla ilgili Tüm Otobüsçüler Federasyonu Başkanı Mustafa Yıldırım şehirlerarası yolcu sayılarının 3’te 2 oranında azaldığını söylemiş hatta Yıldırım konuşmasında “Bazı hatlarda uçak otobüsten daha ucuz. Otobüsle uçak fiyatı birbirine çok yaklaştı. Vatandaş birinci tercihini uçaktan yana kullanıyor” ifadelerini kullanmıştı. Fakat bu durumda yaklaşık 50.000 öğrenci nüfusu olan Çanakkale’de öğrenciler bu durumdan hiç memnun değiller. Sadece bu sebepten ötürü bile ailelerinin yanına gidemediklerini söyleyen ÇOMÜ öğrencileri okulların kapanmasına az bir süre kala bu soruna çözüm bulunmasını istiyor.

Otobüs bilet fiyatları, gün geçtikçe ve mazota gelen zamlarla uçak bilet fiyatlarını yakaladı. Çanakkale’de okuyan öğrencilerin en çok seyahat ettikleri illerin başında gelen İstanbul, Ankara, İzmir gibi illere gitmek artık ciddi bir maliyet haline geldi.

Çanakkale-İstanbul arası otobüs bilet fiyatları 230 TL’yi, Çanakkale-İzmir arası 200 TL’yi, Çanakkale-Ankara arası 350 TL’yi buldu. Öğrenciler ise final dönemlerinden sonra memleketlerine nasıl döneceklerini kara kara düşünür oldular.

“ Ailemizi görmeye bile gidemez olduk “

ÇOMÜ Grafik Tasarım bölümü 3.sınıf öğrencisi Yaren Yavaş otobüslere gelen zamlardan ötürü kendilerinin mağdur olduğunu, konuyla alakalı derhal yetkililerin en azından öğrenciye özel bir durum yapmalarını gerektiğini belirtti. Bu zamların ardından epey sıkıntı yaşadıklarını belirten Yavaş şunları ifade etti: ‘’ Diğer arkadaşlarıma nazaran ben yakın yerde Bursa’da oturuyorum ama ona rağmen bilet fiyatlarına baktığımda şaşırıp kalıyorum. Türkiye’nin dört bir yanından buralara gelen arkadaşlarımız var onlar ne yapacak hiçbir fikrim yok. Bırakın sosyal aktiviteyi, evimize ailemizi görmeye bile gidemez olduk ‘’

‘’ Ulaşım en büyük haklarımızdan biri ‘’

ÇOMÜ Radyo Televizyon Ve Sinema bölümü 4.sınıf öğrencisi Hanife Kabuk, direkt yaşam alanlarına müdahale edildiğini, akaryakıta gelen zamların faturalarını bizzat öğrencilere kesildiğini belirtti. Aynı zamanda kendisinin Zonguldak’ta yaşadığını belirten Kabuk sözlerine şu şekilde devam etti:

‘’Birbiri ardına gelen zamlar her şeyi etkilemeye devam ediyor. Ulaşım zorunlu bir ihtiyaç ve en büyük haklarımızdan biri. Havayolu şirketlerinin talebi üzerine artan uçak fiyatlarından sonra otobüs firmaları da geri kalmadı. Ben Zonguldak’ta yaşayan, Çanakkale’de öğrenim gören biriyim. Şu an Zonguldak’a sadece gidiş biletim 400 lira. Dile kolay bir rakam. Bunun dönüşü, ilçe minibüsü derken cebimden uçup giden paranın haddi hesabı yok. Mazot, köprü ücreti, bakım giderleri… Bu şartlar altında teker dönmez. Tabi bütün giderlere zam geldiğinden artık şaşırmamak gerekiyor ama ulaşım en büyük haklarımızdan biri ve buna bir dur denilmeli.’’

‘’ Seyahat lüks değil bizzat temel bir ihtiyaç ‘’

ÇOMÜ Sanat Tarihi 4.sınıf öğrencisi Ahmet Yiğit Uysal her geçen gün gelen zamlardan şikayetçi olduğunu, ekonomik alanda yaşanan sorunlardan ötürü bizzat kendi sorumlulukları olan derslerin göz ardı edildiğini söyledi.  Seyahatin lüks değil bizzat temel ihtiyaç olduğunu vurgulayan Uysal ‘’ Bırakın ailelerimizi görmeye gitmeyi canımız istediği zaman çıkıp gitmemiz gerekiyor ‘’ derken bu bilet fiyatlarının yakışmadığını belirtti.

‘’ Bizim tek isteğimiz yaşanabilir bir ülke ‘’

ÇOMÜ Gazetecilik 1.sınıf öğrencisi Batuhan Alkan otobüslere gelen zammın en çok kendilerini etkilediğini ve ailelerini bile görmeye gidemeyecek hale geldiklerini söyledi.

Bursa Çanakkale arası 90 TL olduğunu belirten Alkan şu an biletinin 200 TL olduğunu ve bu sebepten ötürü güvenilir olmasa bile başka yollarla memleketlerine gideceğini iletti.

Gelen akaryakıt zamlarının geri çekilmesini talep eden Alkan en azından öğrenciler için otobüs bilet fiyatlarının güncellenmesini isterken şunları ifade etti; ‘’ Biz gençlerin tek istediği yaşanabilir bir ülke ama görüyorum ki bunu bile bize çok görenler var. Artık öyle bir duruma geldik ki kutuplaşmanın doruğunu yaşıyoruz. Bizim bu söylemlerimize karşı madem bu kadar potansiyelin var yurtdışına çık diyenler bile oluyor. Ben neden kendi memleketime hizmet etmek isterken başka ülkeye gideyim? İnsanlar bunu anlamakta güçlük çekiyor ‘’ dedi.

‘’ Krizin yükü biz öğrencilerin sırtına bindirildi ‘’

ÇOMÜ Gıda Mühendisliği 1.sınıf öğrencisi Ela Tuğal’da diğer öğrenci arkadaşları gibi bu durumdan oldukça muzdarip ve şikâyetçi. Ela 850 lira burs aldığını ve yılın başında gidiş dönüşe verdiği parayla şu an sadece tek bilet aldığını söyledi. Aynı zamanda ulaşımın temel hak ve özgürlük olduğunu belirten Ela bu hakkı kendi ve birçok arkadaşının kullanamadığını iletti.

‘’ Devletten aldığım burs yol parasına gidiyor aç kalıyorum ‘’

ÇOMÜ Radyo Televizyon Ve Sinema bölümü 1.sınıf öğrencisi Baha Senar aldığı KYK bursunun tamamının yola gittiğini ve diğer temel ihtiyaçlarını karşılayamadığını belirtti.

Baha Senar ‘’ Yaklaşık bir ay önce vize haftasından çıktık. Hâliyle yorulduk tabii, hepimiz memleket havası almaya, ailelerimizi görmeye ihtiyaç duyduk. Fakat otobüs fiyatlarındaki artış hepimizin ağzını açık bıraktı. Vize haftasından yaklaşık iki-üç ay önce 170 liraya İstanbul’a gidebilir iken bu sefer içim acıyarak 250 lira verdim. Bunun bir de dönüşü var. Sırf memleketime gidip, ailemi görüp gelmek için 500 liralık olmak bana çok ağır geliyor. Ben 22 yaşında bir öğrenciyim, aldığım bursun yarısından fazlasını otobüs biletine vermem normal bir şey değil ‘’ derken öte yandan okul kapandığında ailesinin yanına otobüs ile değil otostop yöntemiyle gideceğini belirtti.

‘’ Yaptıkları tek şey bizi gasp etmek ‘’

ÇOMÜ İşletme Bölümü 3.Sınıf öğrencisi Dorukcan Ulaş Özdemir, otobüslere getirilen zammın hiçbir şekilde akaryakıta getirilen zam ile bağdaşmadığını belirtti. Bu sebepten ötürü ekonomik krizin yükünü öğrencilerin sırtına yüklüyorlar diyen Özdemir şunları ifade etti: ‘’Ulaşıma gelen zamlardan sonra öğrenciler olarak okuduğumuz illerde adeta rehin kaldık. Yaptıkları tek şey bizi gasp etmek. Ben İstanbul’da yaşayan Çanakkale’de okuyan bir öğrenciyim üniversite hayatımın ilk yılında 80 liraya İstanbul’a giderken simdi 200 liraya gidiyorum. Üstelik guya kolaylık vadeden köprüden sonra biletler daha da zamlandı. Ben bile yakın mesafe bir yere giderken bu kadar zorlanıyorum daha uzakta yaşayan öğrencilerin neredeyse bir evin kirası kadar para vermek zorunda olmak gerçekten çok kötü. Sınavlar bitiyor, yurtlar kapanıyor ama biz memleketimize ulaşamıyoruz. En doğal insan hakkı olan ulaşım hakkımız yüksek ücretler ile gasp edildi. ‘’

Tunahan Ünsal

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech