Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Umuttan başka çaremiz yok”

Ülkece içinde bulunduğumuz ekonomik

Ülkece içinde bulunduğumuz ekonomik sıkıntıların artması, her geçen günde vatandaşların refah seviyesinin düşmesi ve alım gücünün azalması vatandaşları ve öğrencileri kara kara düşündürmeye devam ediyor. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi öğrencilerine Gündem Gazetesi olarak içinde bulundukları konum, şartlar ve bölümlerini sorduk. Öğrencilere “Geleceğe umutla bakıyor musunuz?” sorusunu yönelttik. Aldığımız cevaplar ise “Umuttan başka çaremiz yok” oldu. 

Gündem Gazetesi olarak, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Terizoğlu Yerleşkesi’nde öğrencilerle röportajlar gerçekleştirdik. Öğreniclere, okudukları bölümü ve hayallerini sorduk. Öğrenciler ise umutlarının olduğunu, hayallerini gerçekleştirmek için çalıştıklarını aktardılar.

“Bu süreci atlatamıyorum, bu benim ruh halim”

Sosyoloji öğrencisi Esra Duman; “Tabi ki umutsuzluğa kapıldığım durumlar oluyor. Bu süreci atlatamıyorum, bu benim ruh halim, günlük modum artık. Hep böyleyim. Geleceğimi düşününce, ülkenin içinde bulunduğu durumu görünce umutsuzluğa kapılmamak elde değil. Biraz sert girdim ama bu olaylar da bana sert geliyor” açıklamasında bulundu.

“Ülkemizde çalışma alanımız, bir istihdamımız olmadığı için bu şekilde umutsuzluğa kapıldığımız oluyor”

Sosyoloji öğrencisi Meltem Baklacıoğlu; “ Maalesef sosyoloji okuyorum. Umutsuzluğa kapıldığım için maalesef kelimesini kullandım çünkü bizim bölümün gelecekte bir rol modeli olmadığını düşünüyorum. Ülkemizde çalışma alanımız, bir istihdamımız olmadığı için bu şekilde illa ki umutsuzluğa kapıldığımız oluyor. Hocalarımızın bizi yönlendirmesi sayesinde öğrencilerin de hepsi bunun farkındalar. İnsan bu hayatta illa ki kendini geliştirmek zorunda. Erasmus, vb uygulamalar yapsak, bölümü ciddiye alsak belki daha güzel yerlere geleceğiz ama bizim şu an laylaylom geçtiği için hayatımız. Ben ikinci sınıfım birinci sınıfı online aldım, altyapımız sıfır şu an. Birinci sınıflar bizden daha çok şey biliyorlar. Zaten hocalar çok üstüne düşmüyor, sınıftan birkaç kişiyi seçiyor direkt onlara yönelip anlatmaya başlıyor. Onlara söz veriyor ki onlardan adam olacak belli. Biz öyle giriyoruz çıkıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Ne hayal ediyorsanız o gerçekleşecek, onları yaşayacaksınız”

Gazetecilik öğrencisi Dilara Alıcı; “Gelecek hakkında, bölümüm hakkında umutsuzluğa kapıldığım oluyor. Bu süreci atlatmak konusunda şöyle düşünüyorum. Gelecek kaygım olur da iş bulamazsam ya da birçok gazeteci gibi zorluk çekersem, dışlanırsam hayatta bazı konumlarda. Sonra düşünüyorum herkes sonuçta bir yerlerde bir şekilde iş bulabiliyor ve bir yerlere gelebiliyor. Bunu neden ben yapamayayım ki. Bir tane hocam bize hep ‘Ne hayal ediyorsanız o gerçekleşecek, onları yaşayacaksınız’ derdi. O yüzden ona da güveniyorum ve hayal etmeyi hiç bırakmıyorum. O yüzden günün birinde güzel bir yerlere geleceğimi düşünüp umutsuzluğumu kırmaya çalışıyorum” dedi.

“Artık geleceğe umutla bakmaktan başka çaremiz yok”

Gazetecilik öğrencisi Rıza Burak Karadeniz; “Umutsuz bir duruma sürüklenmek değil de zaten sürekli bir umutsuz durumdayız. İşin ekonomik boyutu biz öğrencileri çok ama çok zorluyor. Yaşadığımız zor durumları öğrenci olarak bir biz biliriz, biz anlarız. Umutsuzluğa düştüğüm zaman genelde işi geniş bir zaman dilimine yaymaya çalışıyorum. İçimde ki umutsuzluğu da, içimde ki umudu da. Artık geleceğe umutla bakmaktan başka çaremiz yok. İş biz gençlere düştü. Umarım aydınlık günler bizi bekler. İş bulma konusunda da benim bulunduğum bölüm torpil kaynaklı bir bölüm açık konuşmak gerekirse. Yetenekli isimler de gerçekten bir şekilde sıyrılıp iyi yerlere gelebiliyor. Kendi açımdan konuşmak gerekirse çalışkan ve azimli birisi olarak umarım ileride iyi bir yere gelirim ve arkadaşlarımda umarım hep güzel yerlerde bulunur. Bu benim en büyük dileğim tabi ki” diyerek sonlandırdı.

Özlem Kavuklu

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech