Çanakkale’de kiralar ve konut fiyatları hızla artmaya devam ediyor. Belirlenen asgari ücret enflasyon ve gelen zamlar karşısında eridi. Emlakçılar eskisi kadar ev satışının olmadığından ve piyasada düşü olduğundan bahsederken, gelen zamlarla beraber tüketicilerin oturduğu konutta kaldığından ve yeniden kiraya çıkmadıklarından bahsettiler.
Çanakkale’de inşaat maliyetleri dolayısıyla yeni evlerin yapılmamasının konut satışlarında azalma olmasında pay sahibi olduğu biliniyor. Gelen zamlarla beraber insanlar ev almanın dışında yeni bir evde kiraya çıkmaktan kaçınıyorlar. Geçmiş senelerde daha fazla hareketlilik olduğunu belirten esnaf, piyasada müşterilerin yeteri kadar ev kiralama ve alım satım yapmamasını yükselen enflasyona bağladı. Emlakçılar yaza doğru öğrencilerin evleri boşaltması ile beraber hareketlilik olacağını ön görüyor. Kira fiyatlarının düşmeyeceği ve enflasyon ile beraber daha fazla yükselmesi bekleniyor.
“300 bin lira parası olan ev almaya çıkıyor, çıkmasın”
Gayrimenkul danışmanı Hülya Yazgan, “ İşler geçen seneye göre durgun, alıcılar çıkıp gezince ev piyasasını öğreniyorlar ve sonra bize hak veriyorlar. Elinde bulunan paranın üzerine çıkmak zorunda kalıyor ya da almıyor. Bazı bölgelerde ev almak isteyenler emlakçıya gelmede o bölgenin piyasasını araştırıyor. Çanakkale’nin belirli bölgelerinde fiyatlar yüksek, bazı bölgelerde bi tık daha düşük. Ev kalitesi farklı, sitelerin donanımı, kiraların yüksek olması ev fiyatlarının yükselmesine sebep oluyor. İnsanlar ev fiyatlarının veya kiralarının düşeceğini düşünüyor fakat fiyatlar düşmez. Açıklanan konut kredisi ile beraber insanların ev talebi yükselecek ve fiyatlar tekrar yükselecek. Genelde Çanakkale’nin insanı yatırım amaçlı ev alıyor kiraya veriyor. Kimisi temelden daire alarak elinde bulunan parayı değerlendiriyor.300 bin lira parası olan ev almaya çıkıyor, çıkmasın toprak alsın. Ev alamaz. Hiçbir şeyin fiyatı düşmez” dedi.
“İnsanların ev alma gücü yüzde 80 düştü”
Simge emlakta çalışan Aysel Olgunay, İnşaat maliyetleri çok yükseldiği için eskisi gibi ev yapılmıyor. Maliyetlerin içinden çıkamayanla bu işleri bırakmak zorunda kaldılar. Başlı başına bir sorun bu ve bu sorunlar birbirini etkiliyor. Kiralar çok yüksek, ev sahipleri ve kiracılar arasında çatışma oluyor. Kanunun verdiği hakkı kullanmak istiyorlar kendi çevrelerine baktıkları zaman kendi kiralarının eskide kaldığını düşünüyorlar. Böyle bir çelişki içerisindeler, oturmuş bir piyasa yok. Bu bir yılı atlatırsak kiralar ve ev fiyatları ile beraber piyasada bir düzelme olacağını düşünüyorum. Hareketlilik satışa çıkacak fazla ev olmadığı için yetersiz kalıyor. Ev almak isteyen müşteri farklı farklı emlakçıları ziyaret ettiği için talep var gibi gözüküyor. Yurt dışından gelip ev alanlar fakat çok fazla değil. İnsanların ev alma gücü yüzde 80 düştü. Daire fiyatları iki katına çıktı. Belgesi olmayan vergi vermeyen insanlar aracı olarak ev kiralıyorlar. Öğrencilerin bu kişilerden uzak durması güvenlik bakımından kendilerine fayda sağlayacaktır” dedi.
“İnsanların kira fiyatları ödeyemediği oluyor”
72 yaşında olan emekli Sina Türker, “Kamudan emekliyim emlakçılık yapıyorum. Ne yalan söyleyeyim benim işlerim yok. Maliyetler yükseldi ve yapılan evler çok pahalı. Türkiye dışında dünya karışık. İnsanların kira fiyatları ödeyemediği oluyor. Akaryakıt fiyatları böyle devam ettiği sürece kim gelirse gelsin bu işleri yapmak çok zorlaşıyor. Çanakkale’nin konutları daha çok şehir dışında bulunan insanlara satılıyor” ifadelerini kullandı.
“Kira fiyatlarına şaşırıp kiralamaktan vazgeçen çok müşteri var”
Emlakçı Deniz Şengören, “Piyasada yaz başından itibaren özellikle şu bir haftadır hareketlilik başladı. Bayram öncesine kadar tamamen bir durgunluk hakimdi. Bu aralar ev ve dükkan fiyatları soruluyor. İnsanların ev alma gücü düştü. Önceleri 200 bin lirası olanlar ev alabiliyordu. Bir artı bir daire fiyatları 600 bin liraya kadar çıktı. Dolayısıyla artık alım gücü düştü ve küçük yatırımcılar ortadan kayboldu. Sadece gerçek ihtiyaç sahipleri ev alıyor. Devletin açıkladığı kredi ile beraber ev fiyatları arttı. Bugüne kadar şehir dışından ev almaya gelenler daha fazlaydı. Bugüne bakarsak Çanakkale’nin fiyatları neredeyse İstanbul’daki fiyatlarla aynı. Çanakkale civarında yeni yapılan 1915 Çanakkale Köprüsü ve turizm etkisi ile beraber topraklarımız değerlendi. Toprak fiyatları mislisiyle yükseldi. Kiralar bir ay sonra düşmez ama esner. Kiralar yüksek olduğu için buraya gelince kira fiyatlarına şaşırıp kiralamaktan vazgeçen çok müşteri var” dedi.
Tunahan Ünsal