Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Gençlerin Buruk Bayramı

19 Mayıs Gençlik ve

19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nda, gençler karşılaştıkları zorlukları anlattılar. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi öğrencileri krizin etkilerinin en çok onlara vurduğunu ve artık geçinemediklerini dile getirdi. ÇOMÜ Terzioğlu Yerleşkesi içerisinde, öğrencilerle yapmış olduğumuz röportajlarda, aylık geliriniz ya da ailenizin size gönderdiği harçlık ile geçinebiliyor musunuz sorusunu kendilerine yönelttik. Öğrenciler ise birbirinden farklı yanıtlarla, en temel sorunlarının geçim olduğunu dile getirdiler.

ÇOMÜ öğrencileri ile geçtiğimiz gün röportajlar gerçekleştirdik. Terzioğlu Yerleşkesi içerisinde bulunan fakültelerde okuyan ve Türkiye’nin dört bir yanından Çanakkale’ye gelen öğrenciler ile yaptığımız röportajda, kendilerine “Geçinebiliyor musunuz?” sorusunu yönelttik. Öğrenciler ise birbirinden farklı yanıtlarla soruyu yanıtladılar.

Biz müşteri değil öğrenciyiz”

ÇOMÜ Seramik ve Cam Bölümü 1.sınıf öğrencisi Eylem Kara her şeyden ziyade en çok Kredi Yurtlar Kurumu’nun öğrencilere yönelik Geri Ödemeli ve Bursundan şikayetçi olduğunu ifade etti. Kara, kendisinin ve ailesinin maddi durumu olmadığı halde KYK’nın kendisine geri ödemeli kredi verdiğini üstelik bu şartlarda verdikleri bu para ile geçinmenin imkansız hale geldiğini anlattı. Aynı zamanda barınma sorununa da değinen Kara şunları ifade etti; ” Benim babam emekli benim dışımda iki çocuk daha okutuyor. Bırakın geçinmeyi barınamıyoruz bile, geçen senenin ev kira fiyatları ile şimdi ki kiralara bir bakın. Resmen kafalarına göre kira isteyen ev sahipleri ve emlakçılar varken bizi kimse düşünmüyor. Biz müşteri değil öğrenciyiz. Ama gel gelelim okula en uzak yerlerde bile bugün ev kiraları aldı başını gitti. Ne yapacağım hiç bir fikrim yok. ”

” Ben bu ülkede artık kalmak istemiyorum ”

ÇOMÜ Radyo Televizyon ve Sinema 1.sınıf öğrencisi Yaren Kırcı ise Çanakkale’de en çok ulaşımda sorun yaşadığını dile getirdi. Sağlık sorunlarından ötürü sürekli hastaneye gitmek zorunda olduğunu dile getiren Yaren, en azından öğrenciler için ulaşım zammının geri çekilmesi gerektiğini söyledi.

Aynı zamanda kendisinin ailesiyle birlikte kalıp burs almasına rağmen maddi ölçüde oldukça sıkıntı yaşadığını söyleyen Kırcı mezun olduktan sonra ” Ben bu ülkede artık kalmak istemiyorum. Şurada herkese sorun neredeyse çoğu kişi bir an önce yurt dışına gitmek istiyor. Bunun kadar acı ne olabilir? Ben burs alıp ailem ile kaldığım halde bu tarz sıkıntılar yaşıyorsam sınıftaki arkadaşlarımı düşünmek bile istemiyorum ” dedi.

Sağlıklı beslenmek bir tarafa kalsın karnımızı doyuramıyoruz ”

ÇOMÜ Radyo Televizyon ve Sinema 2.sınıf öğrencisi Tunç Turan, kendisinin aylardır okul açıldığından beri barınma sorunu yaşadığını söyledi. Geçtiğimiz Ağustos ayında ev arkadaşlarıyla birlikte 2+1 ev için 1.300 lira kira verdiğini dile getiren Tunç Turan 1 hafta sonra özel sebeplerden dolayı evden çıkmak zorunda kaldı ve biz çıktıktan sonra ev sahibi bir anda 2.300 liraya kiracı getirdi. Bu ev fiyatlarının tutarsızca olduğunu söyleyen Turan, derhal bunlar için bir denetimin olması gerektiğini ifade etti.

Aynı zamanda kendisinin ve arkadaşlarının da sosyal hayatı unuttuğunu dile getiren Tunç Turan ” Sağlıklı beslenmek bir tarafa kalsın karnımızı doyuramıyoruz ” dedi.

”Kendi ülkemizde asıl biz mülteci olduk ”

ÇOMÜ Tekstil ve Moda Tasarımı 3.Sınıf öğrencisi Duygu Gülecen, en büyük problemin Çanakkale’de otobüslerin ulaşımı olduğunu dile getirdi. Gülecen ” Biz bir otobüsü bir kaçırdığımız zaman diğer otobüs en erken 20 dakikada geliyor. Hal böyle olunca da dersi kaçırmış oluyoruz ve hocalarımızla birebir biz sorun yaşıyoruz. Ulaşıma bu kadar zam getiriyorlar ama mağduriyetimiz hiç bir şekilde giderilmiyor. Biz şu an Çanakkale’de sadece okuldan yurda gidip gelmek için 300 lira para veriyoruz. Benim aldığım harçlık sabit ama barınmadan tutun diğer giderlere kadar her şeye sürekli zam geliyor.

Aynı zamanda okuduğu bölüme isteyerek girdiğini belirten Gülecen, artık bu bölümde okumanın güç olduğunu ifade etti. Bunun nedenini ise ” Biz Tekstil Ve Moda Tasarımı okuduğumuz için sürekli dışarıdan materyaller getirmek zorunda kalıyoruz. En basit örneği ile kumaş almaya gittiğimizde çıkmamız bir oluyor. İpliklerden tutun iğnelere çerçevelere kadar her şeyi kendi cebimizden karşılıyoruz. Üstelik bu materyalleri bir şekilde derslerimizi geçmek için temin etmek için almak zorundayız. Ama kimse çıkıp da bu öğrenci bunları nasıl alacak demiyor. Kendi ülkemizde asıl biz mülteci olduk başka hiç bir şey değil” ifadelerini kullandı.

‘Yemeğe biz gelmeden zam geldi ”

ÇOMÜ Radyo Televizyon ve Sinema 1.sınıf öğrencisi Berfin Karakaya yemeklerin pahalı olduğunu ve 2.öğretim olduğu için akşama yemek bile kalmadığı zamanın olduğunu söyledi.

Karakaya, “Ben bu dönem okula yeni başladım ve uygulamalı bir bölüm okuduğum için aynı zamanda masraflarım daha da çok artıyor. Daha şimdiden ilk sınıf olmama rağmen maddi olarak zorlanıyoruz. Ben ve arkadaşlarım ikinci öğretim olduğumuz için derslerimiz akşam oluyor ve geldiğimiz zaman ya yemeklerimiz soğuk oluyor ya da bazı yemek çeşitlerinin bittiğini görüyoruz. Yemeğe biz gelmeden daha zam gelirken bari en azından bu sorunları ortadan kaldırsalar iyi olacak. Cebimizdeki üç kuruş paramız bazı yerlere gidiyor ama geri dönüş alamıyoruz” ifadelerini kullandı.

”Karnımızı doyurursak bir ara sanatımızı da icra etmeyi düşünüyoruz ”

ÇOMÜ Tiyatro Bölümü 2.Sınıf öğrencisi Melih Varlık yemekhane ücretine gelen zammın oldukça fazla olduğunu ifade etti. Melih Varlık aynı zamanda sadece üniversite yemekhanesinin değil, fakülte kantinin de her geçen gün pahalı olduğunu dile getirerek artık iki öğün yemek yemek lüks hale geldi dedi.

Varlık” Biz bölümümüz gereği neredeyse her gün okula geliyoruz ve sabahtan akşama kadar okulda olmak zorunda kalıyoruz. Böyle olunca ister istemez burada da yemek yemek için harcama yapmak zorunda kalıyoruz. Fakat ne benim ne de diğer öğrenci arkadaşlarım bırakın sosyal yaşantılarını daha karnımızı doyurmaya paramız yetişmiyor. Karnımızı doyurursak bir ara asıl işimiz olan tiyatroyu da icra etmeyi düşünüyoruz ” ifadelerini kullandı.

Özlem Kavuklu

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech