Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Eskiyle kendimizi kıyaslayamayız”

15 Nisan da başlayan

15 Nisan da başlayan av yasağı ile birlikte artık denizlerde; büyük kayıklar, gırgırlar ve trollerle balık avlanılamıyor. Bu yasakla beraber hem esnafların hem de balıkçıların çabaları iki katına çıktı. Balıkçılar girdi maliyetlerinin fazlalığından dert yanarken, esnaf fiyat artışlarının kâr oranlarını düşürdüğünden dert yanıyor.

Av yasağının başlaması ile birlikte, balıkçıların çabaları da iki katına çıktı. Çanakkale balık piyasasının kalbi olan balıkhanede, yıllardır esnaflık yapan Cemal Kartal ile röportaj gerçekleştirdik. Kartal, piyasada yaşanan sorunları gazetemize özetlerken, “En çok bu işten zarar gören yine esnaf” ifadesini kullandı.

Balıkçı Cemal Kartal;

-Balık fiyatlarında ki artışlar devam edecek mi?

C.K, “Av yasağından dolayı fiyat artışları devam edecek, av yasağı var. Birde güncel sorun, her şeye zam var şu an da en düşük fiyatlar da, doğal olarak balık var.”

Peki bu zamlar ne zamana kadar devam edecek? İndirime girer mi?

C.K “İndirime girer mi? Av yasağı bittikten sonra, şu an da av yasağı var. Temmuz 15’den sonra troller başlayacak, bir dengeye girer ondan sonra Eylül 1’den sonra fiyatlar düşer. Mesela yarın öbür gün sardalye 100 liraya kadar yükselir, ama bu sezon açıldığı zaman bu 30 liraya kadar düşer.”

Şu an da en düşük ücrete sattığınız balığınız nedir?

C.K “Şu an da en düşük balık sardalya sayılır, 50 liraya satıyoruz. İstavrit var, mezgit çok gelen bir balık değil seyrek geliyor. Genelde sardalya satıyoruz.”

Vatandaşlar en çok hangi balığı almayı tercih ediyorlar?

C.K “Şu an da en çok tercih edilen balık Sardalye var, istavrit var. Çok güzel istavrit var. Hamsi dönemi değil şu an da hamsi kapandı artık, elimizdekiler de son hamsiler. Kültür balıkları var, çupralar, levrekler var Dalyan’dan gelen Menekşe İzmarit dediğimiz bir cins var. En çok satanlardan biriside odur.”

Eskiyle kıyaslandığı zaman satışlar ne konumda?

C.K “Eskiyle kendimizi kıyaslayamayız. Çünkü tekneciden başlarsak işe girdi maliyetleri bundan iki ay önce 8 lirayken şimdi 22 lira. Balıkçı, denize çıkacak o zaman ki masrafı 100 liraydı, şimdi ki masrafı 400 lira. Bu kime yansıyacak? Yakaladığı balığa yansıyacak. O bize balığı pahalı getirecek, verecek. Bizde halka hesap veriyoruz en sonunda, halkta biz olduğumuz için. Bu yüzden öyle kıyaslayamayız. Her şey birbirine bağlantılı şekilde gidiyor.”

Fiyat oranları arttıkça kar oranlarınız ne durumda kalıyor?

C.K “Bu bizim için iyi değil çünkü fiyat arttıkça bizim kâr oranımız düşüyor. Hem de satış potansiyelimiz düşüyor. Balığın fiyatı şu an da 30 lira olsa biz 5 kasa satarız ama balığın fiyatı şu an 50 lira biz 1 kasa satabiliyoruz. En çok bu işten zarar gören yine esnaf oldu.”

Özlem Kavuklu

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech