Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Kurulacak daha çok rüzgar santrali var”

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Troia Kültür Merkezi’nde düzenlenen, Enerjisa Üretim Rüzgar Günü Etkinlikleri kapsamında, yenilenebilir enerji ve bilhassa Rüzgar Enerji Santralleri masaya yatırıldı. Saat 10.00’da başlayan etkinliğe katılan konuşmacılar önemli değerlendirmelerde bulunurlarken, “Siemens Gamesa Genel Müdürü Ebru Çiçekliyurt, “Rüzgar bizim kaynağımız. Güneş bizim kaynağımız. Neden bu kaynakları kullanarak enerji üretmeyelim?” ifadesini kullandı. Çiiçekliyurt, ayrıca yapmış olduğu konuşmasında “Rüzgar enerjisinin önemi daha da artıyor” dedi ve yenilenebilir enerjinin önemine dikkat çekti.

ÇOMÜ Troia Kültür Merkezi’nde, ENERJİSA Üretim Rüzgar Günü Etkinlikleri gerçekleşti. Gerçekleşen etkinliğin açılış konuşmaları saat 10.00’da başlarken, saatler 10.30’u gösterdiğinde ise söz konuşmacılara geldi.

Enerjisa Üretim İşletme ve Teknik Genel Müdürü Yardımcısı Emre Erdoğan’ın moderatör olduğu panelde, Enercon Genel Müdürü Arif Günyar, Nordex Genel Müdürü Habib Babacan, General Electric Genel Müdürü Yiğit Erzan, Vestas Genel Müdürü Levent İshak ve Siemens Gamesa Genel Müdürü Ebru Çiçekliyurt konuştular.

Yenilenebilir enerjinin masaya yatırıldığı etkinliği ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat’da takip ederken, etkinlik çok sayıda öğrenci tarafından ilgi ile karşılandı.

Sektörümüzde kadın istihdamı sorunu da var”

Enerjisa Üretim İşletme ve Teknik Genel Müdür Yardımcısı Emre Erdoğan, “Sizlerden de Türkiye rüzgar enerjisinin dünü bugünü önümüzde ki yıllarda neler olacak? Sizin bakış açınızdan bilinmeyi isteriz. Bunu söylerken de Levent Beyin dediği gibi birçok hatalar yaptık. Öğrendik, düzelttik, iyiye gittik ama gelişimimizden çokta önemli olmadığından bahsettik. Belki de özellikle benimde şiddetle üzerinde durduğum, sektörümüzde kadın istihdamı sorunu da var” dedi.

Neden bu kaynakları kullanarak enerji üretmeyelim?”

Siemens Gamesa Genel Müdürü Ebru Çiçekliyurt, “Rüzgar bizim kaynağımız. Güneş bizim kaynağımız. Neden bu kaynakları kullanarak enerji üretmeyelim?

Türkiye’de rüzgar enerji sektörü özellikle Kuzey Avrupa’da bir takım ülkelerle karşılaştırdığımızda nispeten genç bir sektör olarak bilinir. Ona rağmen müthiş pozitif ilerleme kaydettiğini düşünüyorum. Hem kurulu güç kapsamında hem de iş gücü çerçevesinde müthiş ilerleme kaydettik. Eskiden projeleri gerçekleştirirken yurt dışından uzmanlar getirilerek yapılırdı. Şimdi biz burada yetiştirdiğimiz Türk arkadaşlarımızı yurt dışında görevlendirmeye başladık. Sadece teknik işlerden bahsetmiyorum. Türkiye enerji sektöründe yetenek ihraç eden bir ülke haline geldi.

Rüzgar enerjisinin önemi daha da artıyor”

Enerji Bakanlığı’nın verilerine baktığımızda rüzgar potansiyelinin dörtte biri hayata geçmiş durumda olarak biliniyor. Türkiye’de kurulacak daha çok rüzgar santrali var. Son dönemde gerek Türkiye’de gerekse yurtdışında ki jeopolitik geleneklere baktığımızda rüzgar enerjisinin önemi daha da artıyor. Rusya Ukrayna savaşı, pandemi gibi problemler, ülkeleri enerji konusunda daha bağımsız olmaya yönlendiriyor. Rüzgar bizim kaynağımız, güneş bizim kaynağımız, neden bu kaynakları kullanarak enerji üretmeyelim? Enerji konusunda gelecek kesinlikle yenilenebilir enerji olacak.

Kadın olduğunuzu unutup sadece işinize ve sonuca odaklanın”

Kadın olma konusuna gelince şu durumla çok karşılaştım. Kadın mühendislere, gençlere iş hayatına yeni başlayan veya başlamakta olan kadınlara tavsiyem olacak. Kadın olduğunuzu unutup sadece işinize ve sonuca odaklanın. Zaman zaman endüstriyel sektörlerde kadınlar zorluklarla karşılaşıyor. Bazı engelleri aşmak için daha fazla çalışmak zorunda kalabiliyorlar. İşin formülü çok çalışmaktır. Ben şirketim adına şunu söylemek isterim kadın istihdamına çok önem veriyoruz. İş başvurusuna baktığımızda eğer yeteri kadar kadın aday yoksa süreci tamamlamıyoruz. Daha fazla kadın aday bulmaları yönünde insan kaynaklarını zorluyoruz. Ancak bu tür bilinçli yaptırımlarla kadın istihdamını arttırabiliriz” ifadelerini kullandı.

Toplam istihdam sayısı 5.400 kişi”

Nordex Genel Müdürü Habib Babacan , “Ülkemizde istihdam açısından 15 bin kişilik istihdam var. Dolayısıyla bu son 14 senede rüzgar enerjisi özellikle bulunduğumuz bölgeden başlayarak Türkiye’de çok hızlı bir gelişim gösterdi. İyi bir temel atılmış durumda olduğunu görüyorum. İyi bir temelin atıldığını fakat sadece temelin atıldığını söyleyebilirim. Şu anda Kuzey Ege’de toplam 4 tane kanal fabrikası var. Toplam istihdam sayısı 1.400 olarak biliniyor. Ben bu veriyi 1 ay sonunda derlemiştim. Toplam istihdam sayısı 5.400 kişi sadece üretim tesislerinde çalışanlardan bahsediyorum. Tavsiyem şu yönde bölgede bulunan üretim tesislerine gidin” açıklamasında bulundu.

Özlem Kavuklu

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech