Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Üreticiler: “Birbirimizi desteklemeliyiz”

Çanakkale Belediyesi tarafından düzenlenen

Çanakkale Belediyesi tarafından düzenlenen Tohum Takas Şenliği, ilgi görürken, şenlik bünyesinde düzenlenen panel katılımcıları ise dikkatle izlendi. Özellikle panelde konuşmacı olan Üretici Sevinç Özkaya ve Üretici Nahide Tokgöz’ün konuşmaları dikkatle takip edilirken, üreticiler “Birlik olalım” vurgusunda bulundular. Özkaya konuşmasında, “Kendi kendine yetebilen 7 ülkeden birisiydik. Şimdi ise birçok ürünü ithal ediyoruz. Saman dahil… Birlikte olursak, bu kabustan çıkabileceğimizi düşünüyorum” derken, Tokgöz ise “Yoksa bize kolaylık sağlansa, tüketiciye ulaşacağız. Birbirimizle dayanışma içerisinde yaşamalıyız. Sağlıklı beslenmeyi sağlamalıyız” ifadelerini kullandı.

Çanakkale Belediyesi tarafından düzenlenen Tohum Takas Şenliği bünyesinde, panel organize edildi. Panelistler arasında, geçtiğimiz yılların aksine üreticiler mikrofon başına geçtiler. Üreticiler, üretirken karşılaştıkları zorlukları ve beklentilerini kamuoyu ile paylaştılar. Bayramiç Ahmetçeli Köyü’nde ve Kumarlar Köyü’nde üretimde bulunan yurttaş “Birlik” vurgusunda bulundu.

“Hem tüketici hem de üretici bilinçli olmalı”

Üretici Sevinç Özkaya, “Bayramiç Ahmetçeli Köyü’nde, temiz gıda üreticisiyim. Atalık tohumla, ilaçsız, gübresiz tarım yapıyorum. Yerel tohum, yerel tohum diyoruz ama ben yerel tohumların kaybolmayacağına inanıyorum. O kadar çok arkadaşımız bu işe gönül verdi ki bu tohumların kaybolmasına izin verilmeyecek. Hem tüketici hem de üretici bilinçli olmalı.

“Önemli olan toprak ve çevredir”

Türkiye’de yanlış yapılan tarımdan dolayı, Kıbrıs adası kadar bir toprağın yok olduğunu biliyoruz. Bizim topraklarımız çok verimli. Topraklarımıza sahip çıkmaya gayret ediyoruz. Önemli olan toprak ve çevredir. Çeşitli kooperatifler kuruluyor. Üretici kooperatifi denip üreticiler, tüketici kooperatifleri ile tüketiciler desteklenmeye çalışılıyor. Ne üretici tek başına ne de tüketici tek başına var olabilir. Tüketici yerelini, yereldeki üreticisini desteklemeli. Bu ürünler nasıl ve nerede yetiştiriliyor bilinmeli.

“Birlikte olursak, bu kabustan çıkabileceğimizi düşünüyorum”

Bildiğim kadarıyla biz kendi kendine yetebilen 7 ülkeden birisiydik. Şimdi ise birçok ürünü ithal ediyoruz. Saman dahil… Birlikte olursak, bu kabustan çıkabileceğimizi düşünüyorum. Birbirimizi desteklemeliyiz. Bu bağ kopmaz ise gıda da bir sorun oluşacağını düşünmüyorum” açıklamasında bulundu.

“Suyumuza sahip çıktık. Meramıza sahip çıktık. Kumarlar Köyü’nde, içme suyumuza sahip çıktık”

Üretici Nahide Tokgöz, “Benim hayat mücadelem bir eylemle başladı. Öncesini yaşamamışım gibi geliyor. Suyumuza sahip çıktık. Meramıza sahip çıktık. Kumarlar Köyü’nde, içme suyumuza sahip çıktık. Çanakkale halkı zehirlenmesin dedik ama başardık. Geç kaldınız, buradan döndüremezsiniz dediler ama döndürdük. Hayalimiz sulu tarım yapmaktı. Bizler Kumarlar Köyü’nde yaşıyoruz. Hayvancılık ile geçiniyoruz. Hayatımızı sürdürebilmemiz için maliyetlerimizi düşürmemiz gerekiyor.

“Uygun fiyata, doğal ürünleri, sipariş usulü veriyorum”

Sulu tarım ile üretimi devam ettirmek zorundayız. Halkımıza doğru üretimle, sağlıklı ürünler sunmak istiyoruz. Çevre mücadelesi veren insanlarla sürekli olarak konuştum. Onların destekleri ile üretime başladım. Ekşi mayalı ekmek yapıyorum. Maliyetler artık çok fazla. Samanı dahi satın alıyoruz. Hayvanlarımız için biz ekim yapıyoruz ama yeterli gelmiyor. Peynir yapıyorum. Lor yapıyorum. Uygun fiyata, doğal ürünleri, sipariş usulü veriyorum.

Bir sürü prosedür var. Bunları aşamıyoruz. Yoksa bize kolaylık sağlansa, tüketiciye ulaşacağız. Birbirimizle dayanışma içerisinde yaşamalıyız. Sağlıklı beslenmeyi sağlamalıyız” dedi.

Tunahan Ünsal 

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech