Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Ekonomi

Vatandaşın baklava alacak parası kalmadı

Ramazan Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte vatandaşlar geleneksel alışverişlerine başladı. Bayramın olmazsa olması baklava da her sene olduğu gibi alışveriş listesinde yerini aldı. Birçok vatandaş ise bayrama son iki gün kala alışveriş telaşına kapıldı. Fakat bu sene vatandaşların alım gücünün düşmesinden dolayı vatandaşlar baklava geleneğini bir kenara bırakarak en ucuz tatlılardan bir tanesi olan tulumbaya yöneldi. Vatandaşlar bu ekonomik durumlarında baklava alamayacaklarını belirtti. Kente en ucuz baklavanın kilosu 85 liradan satılıyor.

Ramazan Bayramı’nın yaklaşmasıyla beraber Çanakkale Merkez’de tatlıcılarda hareketlilik başladı. Pek çok vatandaş da bayram için alışveriş telaşında. Yoğun iş temposu, nedeniyle insanlar, bayramda da hazır ürünlere yöneliyor. Bayram denince akla gelen baklava geliyor. Vatandaşlar ise bu sene baklava almalarının mümkün olmadığını dile getirdi.

Tatlıcı Faruk Mert; “Alım gücü zayıf ama kültürel bir alışkanlık olduğu için başka harcamalarından kısıp yine baklava alıyorlar. Bizim siparişlerimiz çok yoğun, çok hareketli geçiyor. Eskiyle kıyaslarsak geçen yıl sattığımız baklavaları şu anda 250 liraya satıyoruz. Geçen yıl daha çok kazanıyorduk, bu yıl daha az kazanıyoruz. Müşterilerimiz memnun olsun diye biz kârımızdan fedakârlık yapıyoruz. Biz de en çok cevizli tatlılar satılıyor. Kültürel tatlımız baklava olduğu için satışlarımızın çoğunluğu baklava” dedi.

“Tadımlık alıyorlar”

Esnaf Mehmet Taşçı ise: “İnsanlar eskisi gibi baklava alamıyorlar. Geçen bayramla bu bayram arası %100 zam geldi. Biz tatlı olarak sadece baklava yapıyoruz. Tulumbanın bile kilosu 50 lira pahalı yani bizim baklavamızın kilosu 60 lira. İnsanlar kilo ile alımda zorlanıyorlar, tadımlık alıyorlar” ifadelerini kullandı.

“Genelde biz tepsi tepsi satardık, şimdi kiloya döndü.”

Pastaneci Mehmet Berkay Polat insanların eskisi gibi alım gücünün olmadığını belirterek “Bütçelerini bayram kıyafetlerine, başka harcamalara ayırıyorlar. Genelde biz tepsi tepsi satardık, şimdi kiloya döndü. 1 kilogram 2 kilogram bu şekilde. Şu an bizde bir kilo cevizli baklava 85 lira. Bu bizim en düşük baklavamız. Antep fıstıklılar 150’den başlıyor 250’ye kadar devam ediyor. İnsanların baklava yerine tulumbaya da yöneldikleri de oluyor. Bizim karşımız da Cuma pazarı var yerli halk tulumba, şeker pare ürünlerine yöneldikleri de oluyor” dedi.

Özlem Kavuklu

DİĞER VİDEOLAR

    Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech