Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Şeytan Bunun Neresinde?

Girdi maliyetlerinin artması neticesinde,

Girdi maliyetlerinin artması neticesinde, üretici son dönemlerde zor zamanlar yaşamaya başladı. Tarım İl Müdürlüğü’nden elde edilen verilerde ise Çanakkale’de verimli bir 2021 yılının geride kaldığı görüldü. Bir tarafta artan maliyetler, diğer yanda ise 12 Milyar 686 Milyon TL’lik üretim hacmi ile Çanakkale şaşkınlık yaşattı. Çanakkale’de 115 farklı ürün yetiştirilirken, yaklaşık 47 bin üretici varken, nasıl olurda pazarda, manavda fiyatlar bu denli artar, vatandaş hiçbir anlam veremedi. Bereketli geçen bir 2021 sonrası, ortaya çıkan tablo şeytan bunun neresinde dedirtti.

Bereketli arazileri ile Çanakkale her zaman ne eksen yetişir dedirtmiş ve birbirinden farklı ürün bu coğrafyada yetiştirilmişti. Üretici, pes etmeden var gücüyle yetiştirmeye devam ediyor. Edinilen bilgiye göre yaklaşık 47 bin üretici, Çanakkale’de geride bıraktığımız 2021 yılında 115 farklı ürün yetiştirdi.

12 Milyar 686 Milyon TL gelir elde edildi

Tarım İl Müdürlüğü’nden edinilen bilgiye göre bitkisel üretimden 9 Milyar 800 Milyon TL, hayvansal üretimden 2 Milyar 750 Milyon TL, su ürünlerinden ise 150 Bin TL Çanakkale’nin kasasına girdi. Çanakkale 2021 yılında üretti ve nihayetinde 12 Milyar 686 Milyon TL kazandı.

Öğrenildiğine göre meyve ve sebze üretiminde, verimlilik üst düzeyde gerçekleşti.

612 bin ton domates

2021 yılında domates şehri Çanakkale’de 612 bin ton domates üretilirken, çiftçi bu üretim potansiyeline rağmen beklediği maddi geliri elde edemedi. Domates kazancı en düşük ürünler arasında yer aldı.

850 bin küçükbaş

850 bin küçükbaş hayvan varken, Çanakkale’de yaklaşık 47 bin üretici aktif üretime devam ederken, bir yılda 12 Milyar 686 Milyon TL maddi gelir elde edilmişken, pazarda, manavda marulun 18 TL’ye satılmasına ne üretici anlam verebildi ne de tüketici.

Domates 30 TL, salatalık 25 TL, marul 18 TL

Pazar alanının Çanakkale’de sınırlı olması, üreticinin elini kolunu bağlarken, artan girdi maliyetleri ise gelir-gider arasındaki makasın açılmasına neden oldu. Üretici ürettiği halde kazanamazken, tüketici ise verimli tarım arazilerinin maksimum verimlilikle kullanılmasına rağmen 30 TL’den domates, 25 TL’den salatalık ve 18 TL’den marul yemeye devam ediyor.

Tarım İl Müdürlüğü’nün verilerine ve çiftçinin girdi maliyetlerine bakıldığında ise vatandaş şeytan bunun neresinde dedi.

Ortaya çıkan çelişkili tablo ise önümüzdeki yaz sezonunda devam ederse, vatandaş en ucuz domatesi 25 TL’ye yer mi endişesine neden oldu.

Tunahan Ünsal

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech