Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Ekonomi

Pazarcının Derdi Aynı

Pazarda artış gün ve gün sürüyor. Pazar esnafının derdi ise geçen haftakilerle yine aynı. Üretim ve ulaşım maliyetlerinin artışı hem esnafı hem de müşteriyi oldukça düşündürüyor. Özellikle mevsim geçişi olunan dönemlerde hem üretici hem esnaf ürün konusunda ciddi sıkıntılar yaşıyor.

Cuma pazarı tezgahları yine ateş pahası. Ama hem alıcı hem de satıcı durumdan memnun değil. Esnaf yüksek üretim maliyetinden şikayetçiyken, müşteriler ise fiyatların her hafta düzenli bir şekilde artmasından şikayetçi. Esnafın bir diğer sorunu ise özellikle belli başlı ürünlerin temininde sıkıntı yaşamaları. Temin sıkıntısının sebebini kimi esnaf mevsim geçişine bağlarken kimi esnaf artan maliyetlerden dolayı ulaşımdan kaynaklı bir sorun olduğunu belirtti. Esnafın ortak sorunu ise üretimin yeterli sayıda olmadığı ve üretimin gün ve gün azaldığıydı. Ramazan Bayramı öncesi ise pazarda beklenen kalabalığın olmadığı gözlerden kaçmadı.

‘’Üretim Olduğu Anda Her Şey Normale Döner’’

Pazar esnaflarından Hasan Acar, artan üretim maliyetlerinden dem vururken, Çanakkale’de maydanoz ve tere otunun fiyatının haftalık ve olağandışı olarak arttığını belirtti. Maydanoz ve tere otu 4 liradan alıcı buldu. Fiyatlarının üretim azlığından ve Çanakkale çevresinde maydanoz ve tere otu fiyatlarının artışının sebebinin bu bölgeye uzak yerlerden geldiği için kaynaklandığını söyledi. Çözümün basit olduğunu söyleyen esnaf Acar, ‘‘Üretim olduğu anda her şey normale döner’’ diyerek sözlerini noktaladı.

‘‘Talep Çok, Arz Yok’’

Pazarda marulda fiyatı artan ürünler arasında yerini aldı. Demeti 15 liradan satılmaya başlanan marulda geçen haftaya göre bir artış gösterdi. Pazar esnaflarından Ayşe Dinç, ‘‘Ürünlerde talep çok, arz yok. Arz olabilmesi için de üreticiye destek olmaları lazım. Üretim olursa böyle bir durumda kalmayacağız’’ dedi.

’Domateste Artışın Sebebi Rusya’’

Pazarda bir diğer artan sebze ise domates oldu. Kilosu 20 liradan alıcı bulan domates, Ramazan öncesinde bile beklenen rağbeti görmedi. Cuma Pazarı Sebze Bölümü Başkanı Mesut Burgin, ‘’Domates deki artışın temel sebebi ihracat, Rusya’ya bu dönemde çok fazla domates ihracat edildi. Durum böyle olunca da bu sefer yerli pazarda ürün azalıyor. Ürün azaldıkça da fiyatı artıyor. 2-3 haftaya yeni mahsuller çıktıkça fiyatı düşer ama 10 liradan da aşağı düşmez, böyle bir beklentiye de girmesin vatandaşlar’’ dedi.

Özlem Kavuklu

 

 

DİĞER VİDEOLAR

    Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech