Ezine Gıda İhtisas ve Organize Sanayi Bölgesi alanının hemen yanı başında, odundan kömüre uzanan bir yolculuk her gün tekrarlanıyor. Ustalık gerektiren ve titiz bir işçilik isteyen iş için, çalışanlar düzenli bir şekilde dizilen odunları ateş vasıtasıyla, kömüre dönüştürüyorlar. Bu dönüşüm esnasında ise ortaya kartpostallık görüntüler çıkarken, bir hayli zor olan iş ise hem dikkat hem sabır gerektiriyor.
Ezine’de, OSB alanının yanı başında bulunan bir kömür ocağında, odunlar üzerleri toprakla kaplandıktan sonra ateşe verilerek kömüre dönüştürüyor. Bu iş hem sabır hem de ustalık gerektiriyor. Odunların titiz bir şekilde kubbe haline getirilmesinden sonra, kubbenin üzeri toprakla kaplanıyor. Bu aşama tamamlandıktan sonra ise kubbe çevresine aralıklarla havalandırma alanı açılıyor. Kubbenin üzerinden ateş yakılarak, odunların adeta yavaşça oluşturulan ocak içerisinde pişmesi sağlanıyor.
Bölgede çalışan emekçilerden İbrahim Kahraman, gazetemize yapmış olduğu bilgilendirmede “Bu iş bitmez. Bu iş 12 ay devam eder. Bu kömür burada yakılır. Odunlar tek tek konur. Çaplı çaplı kesilir. Sonrasında ise örülür. Bu odunlar zeytin odunudur. Burası Ezine’nin kömür ocağıdır. Kömürün oluş süreci ocağın büyüklüğüne bakar. 3 günde sürebilir 20 günde sürebilir.
Bu iş ustalık gerektirir. Pazar şemsiyesi gibi titiz bir şekilde örülmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.
Alanda çalışma uzun saatler sürerken, ortaya çıkan kömür ise nihayetinde paketlenerek, satışa hazır hale getiriliyor.
Tunahan Ünsal