Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kafalar Karışık

Tam bir hafta önce,

Tam bir hafta önce, 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’nin 107. yıldönümünde faaliyete geçen 1915 Çanakkale Köprüsü, bir haftada çok talep gördü. Köprüden geçişlerin ücretsiz olması dolayısıyla, köprüdeki hareket üst noktaya ulaştı. Çanakkaleliler köprü ile ilgili ne düşünüyorlar diye sokakta, vatandaşa mikrofon uzattık. Vatandaş köprü ile ilgili birbirinden farklı değerlendirmelerde bulunurken, geçiş ücretini fazla bulan da oldu geçiş ücretinin arttırılmasını isteyen de… Geçiş ücretinden ziyade vatandaşın üzerinde durduğu esas konu geçiş garantisi verilen araç sayısı.

18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’nin 107. Yıldönümünde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 1915 Çanakkale Köprüsü açıldı. Köprü Cuma gece saat 23.59’a kadar ücretsiz olarak hizmet verdi. Bugün itibariyle köprüden otomobil geçiş ücreti 200 TL olarak işlem görecek. Öte yandan otoyolların kullanımı ise ayrı olarak ücretlendirilecek.

Köprünün bir haftalık etkilerini Çanakkalelilere sorduk. Çanakkaleliler, köprünün geçiş ücreti, garanti araç sayısı, geçiş süresi ve feribot seferleri üzerinde durdular. Kentliler birbirinden farklı değerlendirmelerde bulunurken, geçişlerin asıl ücretli hale geldiğinde etkilerinin net bir şekilde görüleceğini ifade ettiler.

“Bundan sonra ne olur bilemem”

18 Mart Köprüsünün açılmasıyla beraber Çanakkale esnafınında tepkisi yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Yerli esnaf köprünün maddi olarak olumlu bir etkisini görmediklerini hatta Gestaş’ın sefer azaltma politikasından dolayı satışların düştüğünü belirttiler. Uzun süreden beri Çanakkale’de esnaflık yapan Cahit Hüsmenoğlu, ‘‘Köprünün açılması benim için fark etmiyor, işe gitmesi gerekenler için oldukça cazip ama bir plan ve program dahilinde olmaması ve Gestaş’ın sefer azaltmasıyla Kilitbahir, Gelibolu ve Eceabat’tan gelen insanların durumu oldukça düşündürücü, köprü açılışı ve ücretsiz olması sebebiyle Tekirdağ’dan, Malkara’dan ve Kırklareli’den birçok insan geldi, bu bizim için birkaç günlüğüne de olsa cazip oldu ama bundan sonrası ne olur bilemem’’ dedi.

“İskelede feribotlar boşu boşuna bekliyor”

Çarşı esnafı Naide Sevim ise ‘‘Köprü yapısal olarak çok hoş ama Çanakkale’ye katkısı ne olur bilemem sebebi ise feribot seferlerinin azalması, işin enteresan yanı İskele‘de feribotlar boşu boşuna bekliyor‘’ şeklinde konuştu.

“200 liracık bu şartlar için çok”

Abdulkadir Kızıltan, ‘‘200 liracık bu şartlar için çok, üstüne üstlük bir de 45 bin geçiş garantisi var, bu bize devasa bir yük. Bayramlardaki kuyruklarda bile 20-25 bin arası araç Gestaş’ı kullanıyor ancak. Çok uçuk ve hayali bir rakam, garanti edileninin açığı yine bizim cebimizden çıkacak’’ şeklinde görüşlerini paylaştı.

“Fiyatın arttırılmasının olumsuz bir yanı bence yok”

Ayakkabı boyacılığıyla geçimini sağlayan Gökhan Şeker ise, ‘’Devlet büyüklerimiz daha iyi bilirler böyle konuları, hatta bence fiyatın arttırılması çok daha iyi olur. Ülkeye yararlı olacaksa fiyatın arttırılmasının olumsuz bir yanı bence yok’’ görüşlerini bildirdi.

“Zamanım varsa GESTAŞ’ı kullanırım, yoksa köprüyü tercih ederim”

Çarşı esnaflarından Mehmet Nergiz, köprünün Merkez’e yapılmasını istediğini ve köprünün yapılmasına sıcak baktığını belirtti. ‘‘Bu köprüyü transit bir geçiş noktası olarak görüyorum, bu yol Çan ve İzmir yoluna bağlanacak, insanların hızlıca gidecekleri yere ulaşması büyük bir avantaj’’ dedi. Mehmet Nergiz köprünün fiyatı hakkında ise ‘’Zaman ve fayda ilişkisi var bence fiyatta, zamanım varsa Gestaş’ı kullanırım eğer yoksa da köprüyü tercih ederim. Herkes bütçesine göre tercih yapacak. Ayrıca ben köprünün yapımına bir sıfırdan büyüktür olarak bakıyorum’’ şeklinde konuşmasını sonlandırdı.

Özlem Kavuklu

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech