Türkiye’nin en çok ziyaret edilen müzelerinden ve Avrupa Müze Akademisi Özel Ödülü’ne sahip Troya Müzesi yükselişine devam ediyor. Fotoğraf sanatçısı Osman Demir Çanakkale’deki antik merkezleri 3 boyutlu iğne deliği yöntemiyle fotoğrafladığı Strata Fotoğraf Sergisi müzenin duvarlarında yer aldı. Vatandaşlara 3 boyutlu bir fotoğraf sergisi sunulduğunu belirten sanatçı Osman Demircan “Fotoğrafa gözlüksüz baksa hiçbir şey anlamayacak. Ama gözlüğü taktığı anda antik bir meta verse başlangıcı diyebiliriz. Nasıl ki günümüzde artık metaverse konuşuluyorsa antik dönemden eserleri de bir çeşit antik meta verse ile fotoğraflamış olmakta bu işin biraz nüktedan tarafı” dedi.
Çanakkale’nin göz bebeği olan Troya Müzesi, Dünya’daki ve Türkiye’deki ender müzelerden bir tanesi olma yolunda ilerliyor. Troya Müzesi 2020 yılında “Avrupa Yılın Müzesi Özel Takdir Ödülü” 2021 yılında ise “Avrupa Müze Akademisi Özel Ödülü” sahibi olmuştu. Troya Müzesi bu sefer ziyaretçilerinin karşısında bambaşka bir sergi ile çıktı. Osman Demir’in 3 boyutlu iğne deliği yöntemiyle fotoğrafladığı Çanakkale’deki ören yerleri müzenin duvarlarında ziyaretçiler ile buluşmayı bekliyor. Fotoğraflanan antik yerler arasında; Troya Antik Kenti, Apollo Tapınağı, Alexandria Troas kazı alanı, Athena Tapınağı bulunuyor.
“3 Boyutlu gözlüğü takınca antik Mete verse içerisinde olacaksınız”
Fotoğraf sanatçısı Osman Demir “Bu sergi yurt içinden ve yurt dışından konuklarla müzemizde açık olacaktır. Teknik olarak primitif bir makinaya sahip olmama rağmen Türkiye’de bu bağlamda bilimsel olarak çalışılan bir tür değil. Çünkü günümüz teknolojisinde hızın ve pratikliğin ön plana geçtiği bir üretim şekli var. Bu biraz daha uzun soluklu ve yavaş seyreden bir proje. Aynı zamanda da üretim anlamında etki açısından izleyici fotoğrafa gözlüksüz baksa hiçbir şey anlamayacak. Ama gözlüğü taktığı anda antik bir meta verse başlangıcı diyebiliriz. Nasıl ki günümüzde artık meta verse konuşuluyorsa antik dönemden eserleri de bir çeşit antik meta verse ile fotoğraflamış olmakta bu işin biraz nüktedan tarafı. 3 boyutlu iğne deliği fotoğrafçılığı tekniğini kullandım. Geçtiğimiz ay babamı kaybettim. Bu sergiyi de onu ithafen açmak istedim. Müze müdürü sağ olsun. Orada çalıştığım kaç tane ören yeri varsa onların kazı başkanlarıyla geldi. Yani bilim dünyasından ve arkeoloji dünyasında uzmanların olduğu bir iş olmuştu. Geleneksel anlamda benim için herkes değerlidir. Troya kazı başkanı Rüstem hocamız yıllardır çalıştığı ören yerindeki buluntuları bu şekilde izlemiş olması onu şaşırtmıştı. Daha önce böyle bir deneyim olmadığı için parlak fikirler geldi aklına. Benim için izleyici şekilde herkes eşittir. Ama profesyonel anlamda yorumları çok merak ediyordum. Gördüm ki hepsi çok etkilenerek bir çeşit yerinde olma hali deneyimleme hali olduğunu benimle paylaştılar. Etkinlikler kapsamında bu haftada hem Türkiye’den hem de yurt dışından misafirler gelecek. Mesela açılışta bir Alman kafile vardı. O fotoğrafları müzede izledikten sonra benimle iletişime geçmek istediler. Fotoğraflan antik yerler; Troya Antik Kenti, Apollo Tapınağı, Alexandria Troas kazı alanı, Athena Tapınağı var. Müzelerin duvarlarının da müsaade ettiği kadar fotoğraf koyabildik. Bir sergi ancak mekana göre yapılabilir.”
Nedim Bayhan