Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Abuk Sabuk Sorular

Otomobil sahibi olmanın birçok

Otomobil sahibi olmanın birçok sebebi var. İnsanların geneli ihtiyaçlarını karşılayacak bir otomobil sahibi olmayı istiyor. Yapılan araştırmalara göre işe uygun, havaya uygun, aileye uygun ve hiçbir şeye uygun olmayan otomobil sahiplenmeler var olduğu ortaya çıkmış.

Araç sahibi genelde doğal olarak otomobil tekniğini bilmez. Meraklı sahipler genelde otomobil hakkında sağa sola sorular ile durumu idame ederler. Günümüzde internet de bilgi kirliliği yüzünden birçok dayanışma grupları oluşmaya başladı. Hemen hemen her model otomobil için bir fan clup adı altında yapılar ve bu yapıların onlar-yüzler üyeleri oluştu. Grupların içinde sorular, yapılanlar, çözümler, öneriler, yedek parça kullanımları ve yedek parça bulunabilirlikleri gibi birçok konu yazılıp çizilmekte. Ancak bir konular yumağı var ki evlere şenlik. Toplum olarak sağlık problemlerimizi komşu teyze ile çözmeye alışmışız. Adam soruyor; otomobilimde çekiş yok başına gelen var mı? Cevap geliyor 1. Vitese tak tam gaz son sürat on beş dakika sür… Başka bir soru; arabamın suyu pembe acaba neden? Sorular sorular devam. 120 km ile giderken kapı neden açılmıyor? . Kapılar kilitlendikten 3-5 saniye sonra korna neden çalıyor? Egsoz da ses var bilya mı bozuk? Motor yağı ve filtre değiştirmezsem ne olur? Yağ çubuğunda yağ gözükmüyor nereye bakayım? 5 litre ile yüz km gidiyor daha fazla gidemez mi? Ön tarafta tok tok tık tık diye sesler geliyor bir şey olur mu? Motor takozu koptu yapışır mı? Lastik havaları kaç olması gerekir? Airbac in çalışıp çalışmadığını nasıl anlarım? Ekranda armut şekli çıkıyor neden olur?  Motor yağ kapağı içi yoğurt kıvamına geliyor neden olur? Aracım su eksiltiyor hangi sudan ilave edeyim? Otomobil alacam elektrikli mi alayım? Gibi birçok sorular. Dolayısıyla bu soruların cevapları da var inanın cevapları burada yazmaya kalksam editörümden eleştiri alırım. Sonuç da otomobil sahiplerinin birçoğu kullandıkları araçlarını tanımıyor komşu teyzeden akıl ve yardım almaya çalışıyor daha da kötü duruma düşüyorlar.

Araç sahiplerinin en doğru hareketi güvendikleri bir uzmana danışmalarıdır. Bu günlerde uzman tamircilerin bilgi ve becerileri aşırı pahalı olduğu için mecbur kalmadıkça ne tamirciye gidilir nede benzinciye. Bu sebeple bu haftadan itibaren otomobil sınıflarını birkaç hafta tanıtmaya çalışacağım. Kalın sağlıcakla…

ARAÇ SEGMENTLERİ ve KASA TİPLERİ

Devletler, kuruluşlar ve otomotiv endüstrisi farklı amaçlarla ve farklı metotlarla araçları sınıflandırmaktadır. Örneğin devletler vergi bakımından araçları sınıflandırırken; motor hacmi, egzoz emisyonları, kullanım amacı (ticari-hususi) bakımından sınıflandırır. Otomotiv endüstrisi ise, motorlu araçları (otomobilleri), boyutlarına (dingil mesafesi), kullanım amaçlarına, şasi (gövde) yapısına, yakıt türüne vb. göre sınıflandırılmaktadır. Dingil mesafesi aracın ön ve arka tekerlek merkezinin arasındaki uzaklıktır.

Otomobiller temel olarak segmentlerine (sınıflarına) göre ve kasa tiplerine (gövde tipine) göre çeşitlendirilirler.

En yaygın ve endüstride geçerli olan araç sınıflandırması-segmentler, Avrupa Komisyonu tarafından aracın boyutuna (dingil mesafesine) göre belirlenmiş ve harflerle belirtilen sınıflandırmadır. Bu çeşitlemede aracın kullanım amacı, büyüklüğü ve donanım özellikleri belirleyici unsurlardır. Bunlar: A, B, C, D, E, F, J, M, S sınıfı olarak Avrupa Pazar segmenti olarak belirtilir.

A Sınıfı: Mini otomobiller (Ekonomi araçları)

B Sınıfı: Küçük otomobiller (Küçük aile araçları)

C Sınıfı: Orta büyüklükteki otomobiller (Alt orta sınıf aile aracı)

D Sınıfı: Geniş otomobiller (Üst orta sınıf aile aracı)

E Sınıfı: Üst sınıf otomobiller (Executive- Yönetici – iş adamı aracı)

F Sınıfı: Lüks otomobiller

J Sınıfı:  SUV Spor donanımlı araçlar (Off-road araçlar dahil)

M Sınıfı: MPV Çok amaçlı araçlar

Gövde-Kasa Tipine (Tasarıma) göre otomobil çeşitleri şunlardır:

*Sedan  *Hatchback  *Station Wagon  *SUV  *Crossover  *MPV*Van  *Coupe*Cabrio  (Convertible) *Limuzin*Roadster*Pickup

Haftaya Devam

 

EYYYYY KOVALAKUS

 MÜJDE SANA

  • Volkswagen ID Buzz Geliyooooooor

Aracı Microbus’ı resmen geri getirdi, ancak bu defa temsil ettiği felsefeye yakışır bir şekilde tamamen elektrikli bir forma kavuştu. Şirket, bu Microbus resmen geri döndü! Volkswagen, en ikonik araçlarından biri olan, 1960’ların rüya havalı minibüsün 2023 yılı içerisinde ABD’de piyasaya süreceğini duyurdu! ID Buzz, nostaljik tasarım ipuçlarını yenilikçi teknolojiyle birleştiren sıfır emisyonlu  çok işlevli bir araç olacak.

Yolcular için orijinalinden daha fazla alan ile inşa edilecek, 3. seviye otonom sürüş yeteneğine sahip olacak ve bir seçenek olarak dört tekerlekten çekişe sahip olacak. Volkswagen ID Buzz’ın gücü, menzili ve diğer özellikleri hakkında henüz detaylı bir bilgi yok. Aslında bunun pek bir önemi de yok. Aracı gördüğümüzde kalbimizde uçuşan kelebekler, diğer yeteneklerini geri planda bırakıyor.

GÜLMECE

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech