Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“İyi bir dünyayı yeniden dönüştürmek umuduyla”

8 Mart Dünya Emekçi

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla, kentte sivil toplum örgütlerinin katılımıyla çelenk koyma töreni düzenlendi. Yapılan törende, gerçekleştirilen konuşmalarda ‘kadın hakları’ vurgusu bir kez daha yapıldı.

Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törene; Kent Konseyi, Çanakkale Barosu, Türk Kadınlar Birliği, Elder Kadın Danışma Merkezi,Türkiye Yardım Sevenler Derneği, Çanakkale SMMM Odası ve Çanakkale Sağlık Çalışanları ve Emeklileri Derneği çelenklerini bıraktı.

Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Didem Gürdoğan yaptığı açılış konuşmasında, “Biz Kent Konseyi Kadın Meclisi olarak; Kent yaşamında kadınlar için kent vizyonun oluşması ve geliştirilmesi, kadının hak ve hukukun korunması, din, dil, ırk, kültür, sınıf, eğitim ve düşünce farkı gözetmeksizin kent içinde yaşayan tüm kadınların toplumsal yaşamda etkin hale getirmek ve yerel karar alma mekanizmalarında aktif rol almalarını sağlamak için gönüllülük temelinde çalışmalarını bütüncül ve kapsayıcı bir biçimde sürdürmektedir. Bu yılki temamızı Kent Konseyi Kadın Meclisi ve Baronun Kadın Hakları Komisyonuyla işbirliği içerisinde ‘Kadın Hakları’ olarak belirledik. Bu alanda da görmüş olduğumuz gibi kadın duyarlılığımız ile gün birlikte yan yana olma günüdür. Bu yan yana gelen kadınların birliklerinden iyi bir dünyayı yeniden dönüştürmek umuduyla” ifadelerini kullandı.

TÜBAKKOM mücadelede!

Ardından Çanakkale Barosu Kadın Hakları Komisyon Başkanı Avukat Ezgi Deniz Ünsal, günün anlam ve önemine ilişkin konuşmasını gerçekleştirdi. Ünsal yaptığı konuşmada, “Ülkemizde kadınlar; şiddeti her sene artan sistematik bir cinnetin kurbanı olurken bu şiddet ve toplumsal cinnet haliyle, hukuksal ve sosyolojik düzlemde topyekün mücadele yerine, kadınların yaşam ve özgürlüklerinin güvencesi olan İstanbul Sözleşmesi’nden hukuka aykırı bir şekilde çekilme yoluna gitmek, maalesef kadınları daha da korumasız bırakmıştır. Bu hukuka aykırı işlemin iptali için vatandaşlar, sivil toplum örgütleri, barolar ve Türkiye Barolar Birliği tarafından açılan davaların yaşam hakkından yana tutum alınarak iptal edileceğine inanıyoruz” şeklinde konuştu.

Ünsal, “Devletin her kademesindeki yetkilileri, kadın erkek eşitliğinden geri adım atarak toplumu dönüştürmeye yönelik girişimleri durdurmaya; medeni hakların kullanılmasında kadının karşısına çıkan engelleri ortadan kaldırmaya; Anayasa’da yazılı olan Cumhuriyetimizin temel niteliklerine ve uluslararası sözleşmelere uyumlu politikalar üretmeye davet ediyoruz. Bizler; nafaka hakkımızdan, Medeni Yasa ile tanımlanmış haklarımızdan ve kazanımlarımızdan hiçbir koşulda vazgeçmeyeceğimizin altını çizerek, bu hususları tartışmaya açmanın; şiddet olaylarının ve kadın cinayetlerinin artmasına yol açmaktan başka bir sonuç yaratmayacağını belirtiyoruz. Baroların kadın hakları komisyonları/merkezleri ve TÜBAKKOM olarak, Türkiye Cumhuriyeti’nin eşit ve özgür bireyleri olan kadınların insan haklarının ihlaline yol açacak her türlü yasal değişikliğin, uygulama ve anlayışın karşısında tüm kararlılığımız ve dayanışma duygularımızla mücadele edeceğimizi kamuoyuyla paylaşıyoruz” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Çelenk töreninin ardından tüm STK’lar Halk Bahçesi’nin içerisinde bulunan Zübeyde Hanım büstüne ellerindeki karanfilleri bıraktılar.

Özlem Kavuklu

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech