Üniversite giriş sınavlarında AYT ve TYT baraj puanı uygulamasını YÖK kaldırdı. Artık sınav ücretini ödeyip, sınav saatinde sınıfa gidip, birkaç soruya da cevap veren her öğrenci için puan hesaplaması yapılacak ve uygun bir okul da bulursa okumaya başlayabilecek. Bundan 45 gün önce yazdığım yazıda üniversitede okumak isteyen tüm öğrencileri sınavsız okula alsalar, daha başarılı öğrenciler yetişebilir diye yazmışım. Bu kadar çabuk bu dileğimin olmasına beni de şaşırttı. Tâbii üniversitelerin öğrencilerden hakkıyla derslerini geçenleri, mezun etmesi şartıyla bu olur demişim.
Bu sene 2004 doğumlu öğrencilerin üniversite sınavına girdikleri ilk yıl. Yıllar önce bu öğrencilerin üniversite sınavına girdikleri yılın rekor sayıda öğrenciyle olacağı yazılmıştı. Ama bunu nüfus artış hızının en üst seviyeye ulaşacağını ve aynı hızın korunacağını ve sonra düşeceğini tahmin eden nüfus istatistikçileri yazmıştı. Bu sene aklında sınava girmek olmayan baraja takılmış eski öğrencilerin de sınava gireceğini düşünürsek, kehanet gibi bir yazıyı yıllar önce okumuşum.
Ayrıca 2004 yılında doğanlar ilginç okuma hayatları ile tarihte anılacaklar. Beş yıllık ilköğretim hayatları daha dördüncü yılında 4+4+4 sistemine geçildiği için ilkokuldan 4 yılda mezun oldular. Okumayı ve yazmayı el yazısıyla öğrenen ilk öğrencilerdi ama onlar daha mezun olamadan el yazısıyla eğitimden vazgeçildi. Dahası onlar liseye geçerlerken hazırlandıkları TEOG sınavı artık lise geçişlerinde sınav yapılmayacak müjdesiyle kaldırılmıştı. Sonra binlerce birincinin çıkabildiği kolay TEOG sınavı yerine daha zor soruların sorulacağı LGS sınavı yapıldı. 2004 doğumlu bu şanssız öğrenciler sınavın öğleden sonraki ikinci oturumundan çıktıklarında cevaplayamadıkları zor soruları yetiştirememenin şokuyla annelerine ağlayarak koştuklarını hatırlıyorum. Sonraki yıllarda girenler artık bu soru tiplerine hazırlandıkları için daha hazırlıklılar. Lise hayatlarının ikinci sınıfında ise yarıyıl tatiline girdiler ve korona virüs pandemisi tedbirleri dolayısıyla 1,5 yıl okula gitmediler. Bir de tedbirler içinde en ağır uygulama ile 18 yaş altı çocukların dışarı çıkmaları da yasaklandı. Tam lisenin son sınıfında okullarına kavuştular derken ikinci dönemde 12 sınıf öğrencilerinin topluca hastalanıp raporlarla, üniversite sınavına hazırlandığı döneme geldiler. Lise yıllarını fiilen 2 yıl okula giderek bitirecekler. Şimdi üniversite sınav barajları kalktı. Sınava rekor katılım olacak. Sınava girecekleri sınıfların, yetmeyeceğini ve periferideki okullarda bile sınav yapılacağını düşünüyorum. Daha okul hayatları bitmedi, dönem sonuna kadar ne sürprizler yaşarlar bilinmez. 2004 doğumlular üniversiteye girseler de şu milli eğitim sistemimiz bir yerine otursa artık.