Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Dr. Erensoy; “Kesinlikle vaka sayısı daha fazla”

Çanakkale Tabip Odası Başkanı

Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Güleda Erensoy, canlı yayın konuğumuz oldu. Dr. Erensoy, hastanelerdeki hekim sayılarının az olduğuna dikkat çekerken, aynı zamanda Omicron ve Çanakkale’deki yüksek vaka sayıları ile de ilgili dikkat çekici yorumlarda bulundu. Test sayısının Çanakkale’de fazla yapılmasının vakaları yüksek gösterdiğini belirten Dr. Erensoy, “Kesinlikle vaka sayısı daha fazla. Bu nettir” ifadelerini kullandı.

2 yılı aşkın süredir devam eden koronavirüs tehdidi, evrildi, mutasyona uğradı ve can kayıpları yaşanmaya devam ediyor. Vaka sayılarında son günlerde artış devam ederken, Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Güleda Erensoy, canlı yayın konuğumuz oldu. Test sayılarını, Çanakkale’deki yüksek vaka oranını, aşılama hızını, hekim sayısının azlığını ve Türkovac’ı konuştuğumuz canlı yayın programımızda, Dr. Erensoy önemli açıklamalarda bulundu.

Hastanelerde, artık hekimlerin istifa ettiğini dile getiren Erensoy, az hekim çok sıra beklemektir dedi. Omicron daha kolay bulaşıyor ancak daha az hastane yatışı oluyor diyen Dr. Erensoy, test sayılarını hatırlatarak, Çanakkale’deki yüksek vaka sayısını, yüksek test sayısına dayandırdı.

“Bir zamanlar hastanelerde kuyruk olurken, şimdi evlerde var”

Tabip Odası Başkanı Dr. Güleda Erensoy, hastanelerde hekim sıkıntısı yaşandığını “Hekim sıkıntısı yaşadığımız branşlar var. Plastik Cerrahi’de bir zamanlar 2 hekimimiz vardı. 1 hekimimizin istifa etmesi ile tek hekimimiz kaldı. 8 hekim çalıştığımız nöroloji kliniğinde, şu anda 5 hekim olarak çalışıyoruz. 8-9 hekim ile çalışılan Kadın Doğum Polikliniğinde şu anda 5 hekim çalışıyor. O kadar çok branşta hekim sayısında azalma var ki randevu sırası bulunamıyor. Hekimler günlerce 100-150 hasta baktılar. Bu sağlık sistemi de zaten çok hasta bakılmasını teşvik ediyordu ancak hekimlerde tükenmişlik var. Hekimler bu yaptığımız hekimlik bizi ruhsal ve maddi anlamda huzursuz ediyor diyorlar. Gün boyunca 40 hasta ile çalışılmak isteniyor.

Az hekim var ve bu durumda randevu alınamamasına neden oluyor. Biz zamanlar hastanelerde kuyruk olurken, şimdi evlerde var” şeklinde özetledi.

“Önceki pikler dönemindeki gibi değil”

Dr. Erensoy, pandeminin şimdilerdeki seyrini, pik dönemleri kadar büyük bir karmaşanın içerisinde değiliz diye özetledi ve “İyi ki aşı sayesinde, o kadar ölümler olmasına rağmen, eğer pandemi aynı hızıyla devam ediyor olsaydı, biz aşıyı keşfetmiş olmasaydık, ciddi bir nüfus kaybımız olacaktır. Aşıların, en büyük bilimsel buluşlardan olduğunu düşünüyorum. Kaç tane pik atlattık. Devlet Hastanesi’nde şu anda 3 yoğun bakım ünitesi açık. Pik dönemlerinde 5 yoğun bakım ünitesi olarak hizmet veriyorduk. Pik dönemlerinde limitler zorlanıyordu. Pik dönemlerinde olduğu kadar zorlu bir süreçte değiliz. Önceki piklere göre daha rahatız. Vaka sayımız, önceki pikler kadar fazla ama hastane yatışları, önceki pikler dönemindeki gibi değil” İfadelerini kullandı.

“Omicron çok daha hafif seyrediyor”

Omicron hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulunan Dr. Erensoy, “Omicron daha kolay bulaşıyor. Omicron çok daha hafif seyrediyor. Dünyadaki veriler 3’te 1 oranında, önceki formlara göre daha az hastane yatışı diyor. Ancak çok çok kolay bulaşıyor. Her şeyi eskisi gibi yaparsak, genetik yatkınlığı ve ek hastalığı olanlar için zatürre riski var. Ağır damar hastalıkları yaşanacaktır. Her şey serbest olursa, hastanelerde yine tıkanma süreci yaşanacaktır” dedi.

“Sağlık Bakanlığı, test sayısına oranla vaka sayısını bildirmeli”

Çanakkale’deki yüksek aşılama oranına rağmen, vaka sayısının fazla olmasını, Dr. Erensoy “Aşılama oranımız çok yüksek. Vaka sayılarımız yüksek. Biz bir sanayi kenti değiliz. Büyükşehir de değiliz. Aşı çokken vaka sayısının yüksek olmasındaki en büyük etken test sayısıdır. Bizim nüfusumuza oranla, test sayımız çok iyi. Çanakkale’de teste ulaşmak daha kolay. Kesinlikle vaka sayısı daha fazla. Bu nettir. Sağlık Bakanlığı test sayısına oranla vaka sayısını bildirmeli. O zaman belki, Çanakkale olarak test sayısına oranla bakıldığında yüksektir denecek. Test sayısına göre vaka sayısı açıklanırsa, iller birbirleri ile karşılaştırılabilecekler” cümleleri ile özetledi.

Türkovac için Sinovac alternatifi

Son olarak, Türkovac ile ilgili değerlendirmede bulunan Tabip Odası Başkanı Dr. Güleda Erensoy, “Türkovac, Sinovac için bir alternatif olabilir” değerlendirmesinde bulundu.

Tunahan Ünsal

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech