Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Çevre

Geçen seneden daha iyiyiz

Kentin içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayan 54 milyon 115 bin metreküp kapasiteli Atikhisar Barajı’nda, geçtiğimiz yıllarda su kapasitesi %22 seviyesine kadar düşmüştü. Bu sene ocak ayı itibariyle barajda 39 milyon 420 bin metreküp su bulunuyor. Barajın doluluk oranı %75’e ulaştı. Bu oranın rehavete yol açmamasını belirten Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay “31 Aralık itibariyle şu anki rezervimiz 39 milyon 420 bin metreküp. Doluluk oranımız %75. Ancak bu baraj yalnızca içme ve kullanma suyu amacıyla kullanılmıyor. Aynı zamanda yaklaşık 25 bin dönüm tarım arazisinin sulanmasında kullanılıyor. Dolayısıyla ekonomik bir değere de sahip. Kent ekonomisi açısından. Bu nedenle suyun çok dikkatlice tasarruflu bir şekilde kullanılması büyük önem oluşturmakta” dedi.

2020 yılının kurak geçmesi ve bilinçsiz su tüketimi sebebiyle Aralık ayında kentin içme ve kullanma suyunun bulunduğu Atikhisar Barajı’nda su kapasitesi ½22 seviyelerine kadar gerilemişti. Bu duruma müdahale eden Çanakkale Belediyesi birtakım önlemler getirmişti. 2022 yılı Ocak ayı itibariyle hem yağışların gelmesi hem de önlemlerin olumlu geri dönüş alınarak Atikhisar Barajı’nda 39 milyon 420 bin metreküp su rezervine ulaşıldı. Baraj, şu anda %75 doluluk oranına ulaşarak kentlilerin içine su serpti.

Atikhisar Barajı kent için çok büyük bir öneme sahip olduğunu belirten Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay “Hepimizin bildiği gibi kentin tek içme ve kullanma suyu kaynağı. Alternatif bir kaynağımız ne yazık ki yok. Bunun için hepimiz suyun kullanımında dikkatli olmalıyız. 31 Aralık itibariyle şu anki rezervimiz 39 milyon 420 bin metreküp. Doluluk oranımız %75. Ancak bu baraj yalnızca içme ve kullanma suyu amacıyla kullanılmıyor. Aynı zamanda yaklaşık 25 bin dönüm tarım arazisinin sulanmasında kullanılıyor. Dolayısıyla ekonomik bir değere de sahip. Kent ekonomisi açısından. Bu nedenle suyun çok dikkatlice tasarruflu bir şekilde kullanılması büyük önem oluşturmakta. Kent halkımızı, çiftçimizi bu konuda duyarlı davranmaya davet ediyorum. Özellikle çiftçilerimizi tarımsal sulamada, basınçlı sulama sistemlerini tercih etmelerini öneriyoruz. Damlama ve yağmurlama sistemleriyle sulamalarını yapmaları halinde sulama randımanı yüksek bu sistemlerle daha az su kullanarak bitkileri sulama oranına sahip olacaktır. Kent halkı da lütfen suyu tasarruflu kullansın özellikle araç yıkamaları merdiven yıkamalar, sokak yıkamaları vb. dezenfekte edilecek alanlar dışında lütfen bunlardan kaçınalım. Suyumuzu dikkatli kullanmaya davet ediyorum. “

Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay “Geçen sene 2 aralıkta suyumuz %22 seviyesindeydi yaklaşık 11 milyon 500 bin metreküp suyumuz kalmıştı. Bununla ilgilide belediye encümeni ile birtakım kararlar aldık. Zorunlu kısıtlamalara gittik. Araç yıkamalarda bir tonaj kısıtlaması getirdik. Aylık 10 ton ile sınırlandırdık kullanımı yine duyurular yaparak bahçe sulamalarını özellikle site bahçelerinin sulanmalarını halkımızdan kısıtlanmasını istemiştik. Geçen yıla göre daha iyi konumdayız ama bu bizi rehavete sürüklemesin” dedi.

Nedim Bayhan

DİĞER VİDEOLAR

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech