Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Eski hastaneler ne olacak?

Aşılama oranlarında üst sıralarda

Aşılama oranlarında üst sıralarda yer alan Çanakkale’nin vaka sayıları da üst sıralarda yer alıyor. Koronavirüs ile yaşamaya devam ettiğimiz bu süreçte, İl Sağlık Müdürü Dr. Gökhan Baştürk canlı yayın konuğumuz oldu. Müdür Baştürk, kamuoyunun en fazla merak ettiği konuların başında gelen eski devlet hastanesi ve eski SSK hastanesi ile ilgili değerlendirmede bulundu. Müdür Baştürk, eski devlet hastanesi ile ilgili çalışmalar sürüyor derken, bir zamanların SSK hastanesi ile ilgili ise umut verici bilgiler verdi. Öte yandan sağlık personellerine karşı uygulanan şiddetle ilgili asla tavizlerinin bulunmadığını belirten Müdür Dr. Baştürk, “Maddi ve madeni şartların düzeltilmesi gerektiğinin farkındayım” ifadelerini kullandı.

Çanakkale geçtiğimiz hafta nüfusa göre en çok vaka görülen il oldu. Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan verilere bakıldığında, Çanakkale üst sıralarda yer alırken, aşılama oranlarında da Çanakkale yine üst sıralarda yer aldı. Yaşanan bu çelişkiyi ve eski hastaneler ile ilgili merak edilenleri İl Sağlık Müdürü Dr. Gökhan Baştürk’e sorduk. Müdür Baştürk, canlı yayın konuğumuz olurken, kamuoyunun en çok merak ettiği “Eski hastaneler ne olacak?” sorusuna umut verici yanıtlar verdi.

Röportajın başında, Çanakkale’nin koronavirüs ile mücadelesi anlamında bilgilendirmede bulunan Müdür Dr. Baştürk, “Kapanma döneminde yaşadığımız o tabloyu şu anda yaşamıyoruz. Durum o kadar ciddi boyutlarda değil. Hastanelerimizin kapasiteleri yeterlidir. Aşılama oldukça önemlidir ve aşı konusunda vatandaşlarımız bizden her türlü talepte bulunabilir” dedi.

Soru: Geçmişte hastane önlerinde kuyruklar vardı ancak şimdilerde randevu süreleri çok uzun olduğu için vatandaşlar evlerinde bekliyorlar. Randevu sürelerinin uzun olması ile ilgili ne düşünüyorsunuz?

İl Sağlık Müdürü Dr. Gökhan Baştürk, “Bir kapanma durumu yaşadık. Bunu bir bahane olarak söylemiyorum. Biz çözüm makamıyız. Kendi aramızda konuşuyoruz. MHRS’lerimiz hep açık. 10 dakikada bir klinik yapıyoruz. Çok doğru söylüyorsunuz. Cildiyede böyle bir sıkıntımız var. Psikiyatride var. Başka branşlarda da ufak tefek sıkıntılarımız var ama biz tek tek hepsine baktığımızda, ili düşündüğümüzde, Çanakkale Merkez’i de ayrı düşündüğümüzde, yüzde 70 oranında bir sıkıntımız yok. Ben Üroloji uzmanı olarak söyleyeyim, ürolojide bir sıkıntımız yok. Çocuk branşında yok. Genel cerrahide, kalp damar cerrahide, beyin cerrahisinde, büyük sorunlarımız yok.

Bu bekleme oranları tabi ki doktor bağımlı, istifa sürecinin açılması ya da bekleyen hastaların covid döneminden sonra muayeneye başvurması bizi biraz etkiledi. Benim önerim bu yükü beraber almak. Biz yine planlama için uğraşacağız. MHRS dışında da doktorlarımıza teşekkür ediyorum. Canla başla ekibimiz çalışıyor. Aile hekimlerimize daha fazla yönelerek, hasta sayısı azaltılacaktır. Özellikli branşlar ve yandal branşlar için çalışmalarımız devam ediyor.

Dişteki sorununun farkındayım. Dişte ağız ile çalışıldığı için saatler alıyor ve virüs olabilir. O anda virüsü almış biri olabilir. Hem ben sağlık çalışanlarımızı korumak zorundayım hem vatandaşımızı hem de bir sonraki gelecek olan vatandaşımızı. O yüzden dişteki gidişat bir süre daha böyle gitmek zorunda. Odanın temizliği, cihazların temizliği hasta sağlığı açısından önemlidir. Dişte saatlerce uğraşan doktorlarımız var. Herkesin sağlığını korumakla yükümlüyüz. Hastalarımızdan anlayış bekliyoruz.”

Soru: Eski Devlet Hastanesi tekrar aktif bir şekilde vatandaşın kullanımına sunulacak mı? Acil servis gibi alanlar hizmet verecek mi?

Müdür Dr. Baştürk, “Yeni bina ile eski binayı siz çok rahat bir şekilde karşı karşıya getirebilirsiniz. İki binanın kalitesi arasında dağlar kadar fark var. Kıyas kabul etmeyecek bir fark var ortada. Eski binanın yeri iyi. Bende hemfikirim. Ama o binada çözülmesi gereken büyük sorunlar var. Isıtmasından, kalitesine, verimliliğinden, güvenliğine çözülmesi lazımdır. Biz elimizden geleni yapacağız. Orayı canlı tutmaya çalışıyoruz. Vatandaşlarımız ufak tefek sorunları çözebilsin diye o bina ile ilgili çalışıyoruz.

Hiç yan çizmeden direk olarak söyleyeyim, biz orayla ilgili görüşmelerimize devam ediyoruz. Hangisi daha mantıklı olacaksa ve daha faydalı olacaksa, çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bunun bir süreç aldığının farkındayım.

Soru: Eski Devlet Hastanesi’nde hangi hizmetler veriliyor?

Müdür Dr. Baştürk, “Geleneksel tedavi ve tanı merkezimiz var. Aile hekimi uzmanımız var. Fizik tedavi uzmanımız var. Dahiliye uzmanımız var. MHRS’den randevu alırken zaten orada uzman hekimlerimizin listesi var. Aşı birimimiz yine orada. Vatandaşlarımız kolay ulaşabilsin diye gece saat 00.00’a kadar aşı olabilirler. PCR testleri orada yapılıyor. O binayı canlı tutmaya çalışıyoruz. Sağlık çalışanlarımız diğer (Yeni) binaya göre daha zor şartlarda çalışıyorlar. Bununda farkındayız.”

Soru: Esenler Mahallesi’nde bulunan eski SSK hastanesi Çanakkale halkının yararına kullanılacak mı? Eski SSK Hastanesi ile ilgili girişiminiz var mı?

Müdür Dr. Gökhan Baştürk, “Bu konu ile ilgili istişareler devam ediyor. Ben oranın tekrardan canlandırılacağını düşünüyorum. Orasının yeri çok güzel… O bölgenin tekrardan kullanılması için gerekli görüşmeleri yapıyoruz. Oranın canlandırılma ihtimalinin daha yüksek olduğunu düşünüyorum.

Yeri anlamında, kullanılabilirlik anlamında, tekrar düzenlenmesi anlamında, o bina eski devlet hastanesi binasından daha elverişli. Otopark alanı ve hizmet alanları düşünüldüğünde de o alanın rahat kullanılacağını düşünüyorum.”

“Maddi ve madeni şartların düzeltilmesi gerektiğinin farkındayım”

Sorunların farkında olduklarını belirten Müdür Baştürk, bütün kesimlerin desteğini almamız gerekiyor derken, “Bütün kesimlerin desteğini almamız gerekiyor. Ben arkadaşlarımın nasıl çalıştığını bilen biri olarak, sahadan gelen biri olarak konuşuyorum. Sahayı gezdiğim zaman kıyafetin içinde çalışan hemşire hanımın sırtından akan ter benim canımı acıtıyor. Mücadelemizin daha fazla olduğunu hissediyoruz. Herkesin zor şartlarda çalıştığının farkındayım. Maddi ve madeni şartların düzeltilmesi gerektiğinin farkındayım” ifadelerinde bulundu.

Sağlık personeline karşı uygulanan ya da uygulanacak şiddetle ilgili çok net olduklarının altını çizen İl Sağlık Müdürü Dr. Baştürk,  “Herhangi bir sözel ya da fiziki şiddeti asla kabul etmeyeceğiz. En ufak bir sıkıntı yaşadıkları durum olursa, birebir tarafımızdan takip edilecektir. Ben bizzat takip edeceğim. Ulaşılabilirlik konusunda arkadaşlarımıza talimat verilmiştir. Her idarecimiz ilçe ilçe, köy köy kendi personelini dinleyecek. Çözüm için tüm yolları araştıracağız” vurgusunda bulundu.

Tunahan Ünsal

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech