Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, İşletme ve Pazarlama Daire Başkanı Ahmet Aydın ile şehrin ahşap ambalaj ve kereste sektörü temsilcileri ÇTSO’da bir araya geldi. Toplantıda konuşma yapan Semizoğlu, amaçlarının ahşap ambalaj ve kereste sektörünün daha fazla katma değerli ürün yaratılması olduğunu söyledi.
ÇTSO Kongre Fuar Merkezinde gerçekleştirilen toplantıda; Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu, Çanakkale Orman Bölge Müdürü Enver Demirci, Çanakkale Orman Bölge Müdür Yardımcıları Fazıl Cabaroğlu, Yusuf Karartı ve Oğuz Döner, Balıkesir Orman Bölge Müdürü Birol Dündar, Balıkesir Orman Bölge Müdür Yardımcısı Nejdet Güdül, Çanakkale Orman İşletme Pazarlama Şube Müdürü Bahri Durmaz, Çanakkale Orman İşletme Müdürü Barış Sergen ve sektörün diğer temsilcileri hazır bulundu.
Toplantının açılış konuşmasını yapan ÇTSO Yönetim Kurulu Başkan Selçuk Semizoğlu, “Orman ürünleri ve mobilya sektörü ülkemizin ve ilimizin en hızlı büyüyen, en fazla ihracat getirisi olan sektörlerin başında geliyor. Bu büyüme beraberinde bazı sorunları da getiriyor. Amacımız; ahşap ambalaj ve kereste sektörünün daha fazla katma değerli ürün yaratması ve önündeki sorunları aşması için ortak akıl ile hareket edilmesi. Türkiye, Avrupa ve Ortadoğu’nun mobilya üssü olma yolunda hızla ilerliyor. Sektörümüzün arkasına aldığı rüzgarla dünyada söz sahibi olmasını istiyoruz” dedi.
Sektör temsilcileri de söz alarak; hammadde yetersizliği, fiyat artışları, e- ihalede yaşanan sıkıntılar, orman özelliğini kaybetmiş yerlerin sanayiciye tahsisinin yapılması, ihracatçıya tahsis, lif -yonga tesislerine uygulanan tahsis fiyat politikasının lif-yonga tesisleri dışında tahsis alan sektörlere de aynı şekilde uygulanması gerektiği konularında görüşlerini dile getirdiler.
“Yurt dışına gönderilmesine gönlümüz razı değil”
Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey de toplantıda konuşma yaparak, “Ormanlarımız çok kıymetli, bir ağacın yetişmesi için 120 yıl bekleniyor. Bu kıymetin maksimum şekilde iyi değerlendirmemiz, mümkün olduğunca katma değeri yüksek ürünlere yönelmemiz gerekiyor. Bakanlığımız bu konunun üzerinde büyük bir hassasiyetle duruyor. Ham haliyle yurt dışına gönderilmesine gönlümüz razı değil. Ülke olarak orman varlığımız dünyadaki orman varlığının binde 5’i ama ülkemizde yer alıyorken dünyada orman emvali üretiminin binde 8’ini gerçekleştiriyoruz. Bizden daha az üretim yapan ancak daha fazla milli gelir elde eden ülkelere baktığımızda nihai ürün konusunda bizden daha gelişmiş olduklarını görüyoruz. Biz daha fazla ham ürün satıyoruz, ürünlerimizi nihai ürünlere dönüştürmemiz lazım” ifadelerini kullandı.
Haber Merkezi