Çanakkale, yeni yıla Türkiye’de girmek için hazırlık yapan Bulgaristan vatandaşlarını ağırlayacak. Yeni yıla, Çanakkale’de girmek isteyen 2 binin üzerinde Bulgaristan vatandaşı, kentteki otellerde rezervasyon yaptırdıkları belirtildi. Yaşanan durumu turizmciler ile görüştük. Turizmciler, ikiye ayrıldı. Bazıları kent ekonomisine katkı sağlanacağını belirtti. Kolin Hotel Genel Müdürü ve Türkiye Otelciler Birliği Çanakkale Temsilcisi Mehmet Satar, Türkiye’nin bir ucuzluk pazarı haline geldiğini belirterek “Dünyanın bir milyoncusu gibi olduk” ifadelerini kullandı.
Çanakkale, Bulgaristan’dan kente gelecek olan 2 binin üzerindeki turisti ağırlamak için gün sayıyor. Bulgar vatandaşları Çanakkale’ye yıllardır gelip giderlerken, uzun zaman sonra dolar kurundaki dalgalanma ve Edirne’de ortaya çıkan manzaralar neticesinde kafalarda soru işaretleri oluştu. Vatandaşlar ikiye ayrılırken, bazı yurttaşlar ekonomik bir katma değer oluşturulacağını ifade ettiler bazıları ise TL’nin değer kaybının Avrupalı için Türkiye’yi adeta alışveriş cenneti olarak görmesine neden olduğunu belirttiler.
Çanakkale Gündem Gazetesi olarak turizmciler ile görüştük.
“Dünyanın bir milyoncusu gibi olduk”
Kolin Hotel Genel Müdürü ve Türkiye Otelciler Birliği Çanakkale Temsilcisi Mehmet Satar, “Ekonomiye direk katkısı olacağını çok düşünmüyorum. Kendi başlarına sokağa çıkan insanların mutlaka kent ekonomisine katkısı olacaktır ama bu acentanın organizasyonu. Dünyanın bir milyoncusu gibi olduk. Aynı şey Bulgaristan-Edirne arasında yaşanırken, Azerbaycan-Iğdır ve Gürcistan yakın sınırı arasında da yaşanıyor. Bu kadar ucuz olunca, Keşan’a gelen Bulgarları duyuyoruz. Bu insanların çok bir faydası olmayacaktır. Kısa vadede çok bir faydası değil zararı olacağını düşünüyorum.
Oteller tabi ki doluyor. Eğlence için geliyorlar. Bu insanların asıl odaklandıkları nokta eğlencedir. Onun dışında ben burada gerçek anlamda alışveriş yapabilecekleri bir durum oluşacağını düşünmüyorum. Tuvalet kağıdı almaya ülkeye geliyorlar. Daha ne söylenebilir. Şu aşamada katma değer sağlayacaktır diyemeyiz” açıklamasında bulundu.
“Genellikle, bu turistler dışarıda alışveriş yapmıyorlar”
Anzak House Hotel’in ve Hassle Free Seyahat Acentası sahibi Turizmci Hanifi Araz, “Çanakkale’ye Bulgarların gelmesi yeni bir şey değil, geçtiğimiz yıllarda da Bulgar turistler, Çanakkale’yi tercih ediyorlardı. Bu sene biraz daha onlar açısından ortada bir avantaj var. Oteller eğer iyi fiyatlara pazarlanmışsa, fiyatlar düşmediyse, ekonomimize ve turizmimize katkı sağlar. Bu olumlu bir gelişmedir. Genel anlamda, uzun vadeli, sürdürülebilir bir turizm için sadece yılbaşlarında gelen turistler değil, devamlı, daha önceki yıllarda da alıştığımız gibi kaliteli turistlerin gelişi ile turizm kalkınır.
Genellikle, bu turistler dışarıda alışveriş yapmıyorlar. Amaçları keyifli bir yılbaşı tatili yapmak olan konukların, fazla bir alışverişe yöneldiklerini görmedik. Şu andaki duruma bakılacak olursa, Edirne sınır kapısı, Türk Lirasının değer kaybından dolayı fazlasıyla tercih ediliyor. Bulgar turistin normalde böyle bir alışveriş tercihi yok. Onlar eğlenelim ve ülkemize geri dönelim mantığı ile hareket ediyorlar. Ama önemli olan nasıl bir fiyat verdiğimiz. Oteller bu fiyatlardan memnun olacaklar mı? Sektör ciddi anlamda aşınmış ve değer kaybetmiş durumdadır. Bize kaliteli turist gelmesi lazımdır” değerlendirmesinde bulundu.
“Bütün otelciler bu durumdan nasiplenmiş olacaklar”
TÜRSAB Çanakkale-Balıkesir Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Ahmet Çelik, “Bölge olarak bu potansiyeli, Bulgar, Balkan müşterisini bölgemizden ağılamaktan dolayı bizim mutlu olmamız lazımdır. Çünkü her ne şekilde olursa olsun bölgemizin reklamı yapılıyor demektir. Bölgemizdeki tesislerin ne kadar yeterli olduğunu göstermektedir. Bulgar vatandaşlarının şehrimize tatile gelmeleri yıllardır olan bir durumdur. İlk defa karşılaştığımız bir durum değildir. Şehir ekonomisine ciddi bir katkıdır. Çanakkale’deki büyük otellerin dolması, diğer otellerle ilgili olumsuz düşünmemek gerekir, bu durumu piramit olarak düşünmek gerekir. Bütün otelciler bu durumdan nasiplenmiş olacaklar.
Çanakkale esnafının iş yapacak olmaları önemlidir. Gelen Bulgar vatandaşları konaklama ile birlikte Troia Antik kenti ve bölgede geziler de düzenliyorlar. Dövizden dolayı kaybettiğimiz ürünü yerine koyarken zorlanmaya başladık. Ama bizim en kötü sezon olarak belirtiğimiz 29 Ekim ve 18 Mart arasındaki dönemde bu tarz atraksiyonlar bizim için memnun edicidir” dedi.
“Bu, ülkemiz ve şehrimiz ekonomisi için önemli bir kazançtır”
Çanakkale Turistik Otelciler İşletmeciler ve Yatırımcılar Derneği (ÇATOD) Başkanı Nilgün Gökser, “ÇATOD olarak uzun yıllardır Balkan Coğrafyasında özellikle Romanya ve Bulgaristan olmak üzere etkili bir tanıtım ve iletişim çalışmaları sürdürüyoruz. Altı yıl öncesi tek bir otelle başlayan yılbaşı paket programları etkin iletişim ağıyla şehrimizde birçok otelde yılbaşı paket programlarıyla misafirlerini ağırlamaktadır. Bu, ülkemiz ve şehrimiz ekonomisi için önemli bir kazançtır. Bulgar turistler hem farklı bir destinasyonda hem de kaliteli bir hizmetle yeni yıla giriyor. Bu memnuniyetle her gecen yıl talep de artmaktadır.
Son aylardaki döviz kurları ile bu tercihler oluşmamıştır. Çanakkale turizmcileri yıllardır Balkan Coğrafyasından misafirler ağırlıyor. Bu coğrafya Çanakkale turizmi açısından önemli bir pazardır.
Çanakkale son yıllarda Marmara Bölgesinin en hızlı gelişen kentlerinden bir oldu. Bunda büyük yatırımlar almasının etkisi çok büyüktür. Yakın tarihte açılması beklenen 1915 Çanakkale Köprüsü birçok ilki de beraberinde getirecek. Hem şehrimiz hem de ülkemizin simgesi olacak olan köprümüz, Çanakkale Turizm için de eşsiz fırsattır. Pandemi öncesi dönemde Bulgar turistlerin tercihi yeni yıla girerken Çanakkale’ydi. Bu yılda olması bizler için 2022 yılına sayılı günler kala umut vericidir” dedi.
Tunahan Ünsal