Esnaf ve Sanaatkarlar Odası Birlik Başkanı Ünal Özcan, dün canlı yayın konuğumuz oldu. Başkan Özcan, “Odaların pandemi sürecinde çok fazla eleştirildiklerini ve genel kurullarda bir hesaplaşma olur mu?” sorusuna, “Esnaflar her zaman haklıdır. Bende bir odaya kayıtlıysam, benimle ilgilenilmesini isterim. Keşke, bu teşkilatın, sokakta konuşulan gibi milyonları olsaydı biz 300 TL değil 3.000 TL verseydik” dedi. Başkan Özcan, odalar genel kurullara giderken, döviz kurundaki dalgalanma ve esnafların yaşadıkları sorunlarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Odalar birbiri ardına genel kurullara giderken, Ensaf Odaları Birlik Başkanı Ünal Özcan, canlı yayın konuğumuz oldu. Başkan Özcan’a “Sizler dolar kurundan etkileniyor musunuz? Odaların pandemi döneminde aktif bir şekilde üzerlerine düşeni yapabildiğini düşünüyor musunuz? Odalar Birliğinin sorun çözmedeki gücü ne ölçüdedir?” sorularını yönelttik. Başkan Özcan, sorulara samimiyetle yanıt verirken, tüm soruları cevapladı.
“Bu dalgalanma herkesi etkiliyor”
Esnaf Odaları Birlik Başkanı Ünal Özcan, “Şu an itibariyle, ben bugün itibariyle bir depo benzini 300 TL’ye dolduracaksam, 2 gün sonra kaça dolduracağımı bilmiyorum. Markete gidip ihtiyaçlarımı aldığımda, 2 gün sonra hangi fiyata alacağımı bilmiyorum. Bu dalgalanma herkesi etkiliyor.
“Dışa bağımlı olmadan kendi ihtiyaçlarımızı karşılamalıyız”
Sattığı ürünü yerine koymamama endişesi var. Bu tüm kesimleri etkilemektedir. Net, açık bir şekilde, ülkemizin üretime ihtiyacı vardır. Dışa bağımlı olmadan kendi ihtiyaçlarımızı karşılamalıyız. Yoksa hepimiz bu işten zararlı çıkacağız.
“Odaların tek geliri aidat geliridir”
Şu anki sayıyla 23 bin 986 esnaf ve sanaatkar var. Odaların kendi içlerinde yapması gereken sorumluluklar vardır. Mesleki odalarımız hiçbirimizin yaşamadığı hiç kimsenin tahmin etmediği bir durumu yaşadılar. Gece baktık iş yerlerimiz kapandı. Belli bir zaman sonra tekrar açılıp kapandı. Esnaflar her zaman haklıdır. Bende bir odaya kayıtlıysam, benimle ilgilenilmesini isterim. Ama ortada bir şey var. Dışarıdan belki farklı görünüyor ama odaların tek geliri aidat geliridir. Yıllık 358 TL.
“Bunun sınavı genel kuruldadır”
32 odanın nakit parası 3 milyonu, 4 milyon TL’yi geçmez. Muhakkak çok güzel yapılanlar olmuştur, kötü yapılanlar olmuştur. Bunun sınavı genel kuruldadır. Üyeler kararı verecektir.
“Keşke, bu teşkilatın, sokakta konuşulan gibi milyonları olsaydı”
Bizim bir hedefimiz vardı. Biz dedik ki esnaf teşkilatının şu andaki hizmet binası sıkıntılı. Hizmet binasını yenileyebilmek için bir çalışmaya girmiştik. Dedik ki durum öyle değil. Ne hizmet binası dedik, çalışma yaptık ve elimizdeki bütçeyle, eşit olarak bir dağılım yaptık. Biz bin yıllık bir ahilik teşkilatının devamıyız. 2. kez kapatılan iş yerlerine, 4.833 esnaf ve sanaatkarın listesini istedik. Hesabımızı yaptık, 2019-2020 yılı esnaf odaları birliğinin bütün bütçesini, eşit oranda, 5 bin işletmeye gücümüz 300 TL vermeye yetti. Dedik ki aracı olan bir depo akaryakıt olarak düşünsün. Lokantacı esnafımız gıda alışverişinde kullansın. Türkiye’de bir örneği yok. Bu uygulama tektir. Keşke, bu teşkilatın, sokakta konuşulan gibi milyonları olsaydı biz 300 TL değil 3.000 TL verseydik. Takviyelerle, sponsorluklarla yapmaya çalıştık. Keşke ekonomik durumumuz daha fazlasına yetseydi.
“Bağ-kur, sosyal güvenlik primleri alınmamalıydı”
O dönemlerde kapalı olan işletmelerin bağ-kur, sosyal güvenlik primleri alınmamalıydı. Vergisi alınmamalıydı. Ne oldu? Kiraların bazıları alınmadı. Herkes elinden geleni yapmaya çalıştı ama çok uzun bir süre devam etti.
“Herkes aday olabilir”
Esnaf ve Sanaatkarlar Odaları, genel kurullarda, her esnaf ve sanatkarın, yasal şartı tutuyorsa aday olmaya hakkı vardır. Herkes aday olabilir. Mevcut yönetim yaptıklarını anlatır. Aday olanlar yapacaklarını anlatırlar. Sandıkta üyeler kararını verir. Bizim seçimlerimizde öyle kaldır, indir yok. Kıran kırana, milletvekili seçimleri gibi geçer. Kimse sizi etkileyemez. Eksikliklerimiz varsa, biz daha iyisini yaparız diyen varsa, şimdiden hayırlı uğurlu olsun. Bizlerde eksikliklerimizi gideceğiz. Neden göreve talip olduk? Daha iyisini yapacağız diye. Odanın kurumsal yapısını eleştirmeyelim. Ben de hep tabandayım. Üyemiz, başkanım ne olacak bu gidişat diyor. Odana başvurdun mu diyoruz, bu nasıl oluyor diyorlar. Gidin, talepte bulunun diyoruz. Hiçbir zaman odaların geldiği tarifeyi onaylamamazlık yapmadık.
“Biz sorunları, ilgili kurum kuruluşlara giderek çözüm bulunması için çaba gösteriyoruz”
Esnaf ve Sanaatkarlar Odaları, esnaf ve sanatkârlardan gelen sorunları çözmekle mükelleftirler. İlgili mercilere götürmek görevleridir. Biz sorunları, ilgili kurum kuruluşlara giderek çözüm bulunması için çaba gösteriyoruz. Tüm sektörlerdeki dalgalı fiyat artışını, Çanakkale’de dört vekilimize iletiyoruz. Bakanlığa iletiyoruz. Üst kuruluşa iletiyoruz. Cumhurbaşkanlığına iletiyoruz” açıklamalarında bulundu.
Tunahan Ünsal