Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Birisi buna DUR desin!”

Akaryakıta peş peşe gelen

Akaryakıta peş peşe gelen zamlar ve dolar kurundaki dalgalanma, üreticinin belini bükerken, üretmek artık zor zanaat oldu. Üretimde yaşanan zorlukları Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya ile görüştük. Başkan Kaya, dolar kurundaki dalgalanma ile ilgili “Birisi buna dur desin!” derken, süt fiyatları ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Kaya, üreticinin eline daha 1.50 TL geçmeden, tüketicinin cebinden fazladan 10 TL çıktı dedi. “Böyle bir serbest piyasa olamaz” ifadesini kullandı.

Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya ile dolar kurundaki dalgalanmanın üretime etkisini konuştuk. Başkan Kaya ile gerçekleştirdiğimiz söyleşide, süt fiyatları başta olmak üzere üreticinin yaşadığı sorunlar gündeme getirildi.

“Üretici vazgeçmedi ama tedirgin”

Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, “Üretmek isteyen, üretmek için mücadele veren, üretimi hayal eden üretici, hayalleri ortadan kaybolacak. Bu fiyatlar böyle devam ederse, ulaşılabilirlik ortadan kalkacak. Ama üretici üretmek istiyor. Üretime devam etmek istiyor. Üreticinin kendine göre planı programı vardı. Bu plan ve programdan geri kalınmak istenmiyor. Üretici vazgeçmedi ama tedirgin.

“Dışarıda bir yangın olduğunu kabul edip, bu yangını söndürmek için adım ya da adımlar atılması gerekiyor”

Geçtiğimiz sene 100 TL olan gübre, ürün, şimdilerde 500, 600, 700 TL arasında değişiklik gösteriyor. Dün bir ürün alan bugün kar ediyor. Bir şeyin bir mantığı, bir sınırı olması gerekiyor. Ne yazık ki burada bakıyoruz, önlenemez artış devam ediyor. Bizim tek girdi maliyetimiz gübre değil. Bizim demirbaş ürünlerimiz var. Bunlar olmazsa olmazlardır. Dışarıda bir yangın olduğunu kabul edip, bu yangını söndürmek için adım ya da adımlar atılması gerekiyor.

“Böyle bir serbest piyasa olamaz”

Süt 3.20 TL idi. Ne oldu? 4.20 TL oldu. Yalnız burada bir nokta var. Daha 4.20 TL uygulanmadı. Ocak ayından itibaren 4.20 TL olarak uygulanacak. Marketlerde süt 3.20 TL iken 5-7 TL arasında alınıyordu. Gelinen noktada üreticiye 1.50 TL fark söylentisi oldu. Daha üretici bu fiyatı almadı. Üretici daha 1.50 TL’yi almadan marketlerde satılan sütlerin fiyatı 12-16 TL arasında değişiklik gösteriyor. Üreticinin cebine fazladan 1.50 TL girecek olurken, tüketicinin cebinden fazladan 10 TL çıkacak. O zaman zam yapmasınlar! Lütfen, birisi artık bu zammı geri alsın! Böyle bir şey olabilir mi? Böyle bir fırsatçılık olabilir mi? Yetkililerin bir şekilde bu konuda duyarlı olmaları gerekmektedir. Üreticinin cebine 1.50 kuruş verilecekken, tüketicinin cebinden 10 TL fazladan çıkıyor. Birisi buna dur desin! Böyle bir serbest piyasa olamaz.

“Biz kuralsızlığı dibine kadar yaşıyoruz”

Bir şeyin uygulanabilir bir oranı olması gerekiyor. Bunu defalarca kez söyledik. Bizim ürettiğimiz bütün ürünlerde bir taban fiyatı olması gerekiyor. En kötü şey kuralsızlıktır. Biz kuralsızlığı dibine kadar yaşıyoruz. Bunun adı fırsatçılıktır. Bu üreticiye yaramadığı gibi tüketiciyi sömürmektedir” açıklamasında bulundu.

Tunahan Ünsal

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech