Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ortak kanaat ‘zemine göre bina’

Geçtiğimiz haftalarda ülkenin doğusunda

Geçtiğimiz haftalarda ülkenin doğusunda gerçekleşen depremler, Çanakkale’de beklenen depreme ‘ne kadar hazırız’ sorusunu akıllara getirdi. ÇOMÜ’den emekli jeoloji profesörü Doğan Perinçek, dikkatleri Çan-Biga hattına çekerken, Çanakkale İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Soykut Özer ve Çanakkale Mimarlar Odası Başkanı Sevil Vural, ilin bina ve zemin uyumluluğu açısından değerlendirmelerini paylaştı.

Doğu bölgesinde çok sık gerçekleşen depremlerin ardından Çanakkale’nin bina açısından depreme hazırlığı konusu merak edilen konulardan biri oldu.

İlin en çok takip edilen isimlerinden olan ÇOMÜ’den emekli jeoloji profesörü Doğan Perinçek, ilçeler üzerinden uyarılarına devam ederken; Erdek, Biga, Çan, Bayramiç ve Ayvacık hatlarına dikkatleri çekti.
Konuya ilişkin yaptığı açıklamada Perinçek, “Bu saydığım yerlerde deprem olduğunda Çanakkale mutlaka etkilenecektir. Çanakkale’deki binaların yüzde 60’ı alüvyon üzerinde. Alüvyon iyi bir zemin değil, depremin şiddetini arttırıyor. Çanakkale’nin sağlam yerleri var. Kepez’in bir kısmı, Özgürlük Parkı’ndan Karacaören’e kadar olan alan sağlam bir zemin. Çan yolunun sağında solunda bir çok bina yapıldı, bunların hepsi alüvyon üzerinde. Bu zemine mecbur kalınırsa bina yapılır ama zemine göre bina yapmak lazım” dedi.

“Kentsel dönüşümün biraz yavaşlaması gündemde”
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Çanakkale Şube Başkanı Soykut Özer ise, “Çanakkale depreme yeteri kadar hazırlıklı değil ama burada hem yerel idarenin hem de kurumların yaptığı doğru davranışlar var. Okulların güçlendirilmesi ve yeniden yapılması, belediyenin zemin iyileştirme yöntemleri çok etkili. Çanakkale Belediyesi’nin öncülük yaptığı konular var. Çoğu belediyenin bununla ilgili bir yönetmeliği bile yokken, Çanakkale’de bu işe öncülük ettiler. Pandemi dolayısıyla inşaat sektörü çok etkilendiği için kentsel dönüşümün biraz yavaşlaması gündemde şu anda. İhtiyacı karşılayacak şekilde yeteri kadar sağlıklı, nitelikli konut yapımı yavaşladı. Kordon boyuna yaptığınız zaman oradaki binaların son yapılan 2-3 tanesi dışında çoğu 30-40 yıllık binalar. Orasının zeminin de sağlam olmadığını düşünürsek, risk bölgemizde Çanakkale’mizde var. Hali hazırda sosyal konutlar gündemde, belediyenin bu konuyla ilgili çalışması var. Genel anlamda Çanakkale depreme hazırlık seviyesinde yüzde 40-45’lerde” ifadelerini kullandı.

Belediyenin yaptığı envanter çalışması hakkında bilgi veren Özer, “Binaların hepsini bir sisteme kaydettiler. Bunun daha kapsamlı bir şekilde çalışılması lazım. Özellikle binaların yapım yılı, içinde yaşayanlar, taşıyıcı sistemlerinin de kabaca değerlendirilip, bina stoğumuzun çıkarılması lazım” diye belirtti.
Kentsel dönüşümde vatandaşın bilinçlenmesi gerekiyor

Özer, kentsel dönüşümün vatandaşlar tarafından yanlış algılandığını söyleyerek, “Binaların sağlam olduğunu düşünüp, aynı metrekarede aynı özellikte daire talep ediyorlar ama bu bazı yerlerde imar kanunlarından dolayı mümkün olmuyor. Çanakkale Belediyesi mecliste bu konuyla ilgili güzel bir karara imza atarak, kentsel dönüşümde herhangi bir rant sağlanmayacak şekilde binaların yenilenmesi için aynı şekilde imar veriyorlar. Fakat vatandaşımızın bu noktada duyarlı olması lazım. Vatandaşların bilinçlenmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.
Pandemi şartlarının ve döviz kurundaki dalgalanmaların etkisine değinen Soykut Özer, “İnşaat işinde 1 buçuk-2 senelik planlar yapmanız gerekiyor. Ama şu anda içinde bulunduğumuz durum buna izin vermiyor. Bundan dolayı bir yavaşlama var. Biraz daha stabile döndükten sonra kentsel dönüşüm umarım hızlanır” dedi.

“Depreme karşı birtakım önlemler alındı”

TMMOB Mimarlar Odası Çanakkale Şube Başkanı Sevil Ural da, kendi mesleği açısından konuyu ele alarak, “Deprem bir gerçeğimiz olduğuna göre Japonya örneğinde olduğu gibi, nasıl çözüm bulabiliriz öğrenmemiz gerekiyor. Tokyo’ya gittiğimde gördüm, bitişik nizam yapılar yok. Deprem yönetmeliğimizde bunun önlemi alınıyor. Projeler çizilirken, binanın kat yüksekliğine, kat sayısına bağlı olarak birtakım çekme mesafeleri kullanıyoruz. Arada boşluklar bırakıyoruz. Bitişik nizamlarda temeller birbirinden her zaman ayrı. Depreme karşı birtakım önlemler alındı. 99 depreminden sonra hazır beton kullanılmaya başlandı” ifadelerini kullandı.

“Zemine göre yapı yaptığınız zaman sıkıntı çıkmaz”

Ural, “Biz daha çok çıkmaları olmayan, aspelen döşemeyi önceden çok yapardık. Şimdi artık bunu yapmıyoruz. Kiriş gözükse de önemli olan tavandaki kirişin estetiği değil binanın sağlamlığı söz konusu oluyor. Bunlara uyarak projelerimizi yapılandırıyoruz. Kentsel dönüşümde bu konuyla ilgili önemli bir adım. Kentsel dönüşüm ile ilgili Mimarlar Odası başından beri handikaplarını söylüyor. Kentsel dönüşüm politik olarak kullanılıyor ülke gündeminde. Rant getiren yerlerde bu işlemler yapılıyor ama Çanakkale’de böyle bir durum yok. Zaten Çanakkale’de gecekondu bölgemiz de yok. Çanakkale, mimarlık ve mühendislik hizmetlerini iyi aldığı için çok büyük bir problem olduğunu düşünmüyorum. Ama zemin meselesi var. İnşaat mühendisi arkadaşlarım da hep derler ki, zemine göre yapı yaptığınız zaman sıkıntı çıkmaz. Dolayısıyla projelerimizi bu şekilde yönlendirdiğimiz zaman büyük kayıplar yaşamadan atlatırız” bilgisini verdi.

Ş. Ezgi Tuncel

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech