Dolar kurundaki dalgalanma başta olmak üzere, girdi maliyetlerinin her geçen gün artması üreticiyi, üretim yapmaktan cayar hale getirdi. Çanakkale’de süt üreticileri artık iflas bayrağını çekerken, hayvancılıkla uğraşan yurttaş, hayvanlarını kesimhaneye götürüyor. Üretici Recep Akın, “Hayvanların yarısını satmaya başladık. Süt çay parasına denk geliyor” derken, Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, “Kimsenin ağzını bıçak açmıyor. Üretici hayvanını kesime götürerek, şu anda üretimden çıkıyor” dedi.
Çanakkale’de tarım ve hayvancılık, tarihinin en zor dönemlerinden geçiyor. Süt üreticisi karanlık bir döneme girerken, üretici süt parası çay parasına denk geliyor dedi. Girdi maliyetlerinin artmasından ötürü, üretici uzun yıllar sonra en zor dönemin tam göbeğinde yer alıyor. Konuyla ilgili Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya ve Kemel Köyü Muhtarı-Üretici Recep Akın gazetemize açıklamalarda bulundular.
Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, “Yem fiyatlarının yükselmesi, süt alan tüccarların kendilerini ağırdan almaları neticesinde, üreticinin geçen yıl yaşamış olduğu tecrübenin sonucunda, bu sene üretici ciddi şekilde tedirgin. Üretici korkarak adımlar atıyor.
Bunun neticesinde, eğer önünü göremeyen üretici, önünü karanlık gören üretici, hayvanını kesime götürerek, şu anda üretimden çıkıyor. Bizim de takip ettiğimiz üreticiler var. Bu tarzda üreticilerin olması, ortada sıkıntı, sorun yaşatıyor. Bu olumsuz hava, birbirini ittirme etkisi yaratıyor. Üreticiye bir şey söylenmemesi de sıkıntı. Üreticinin önünü görmesi gerekiyor. Asıl sıkıntı burada. Kimse bir şey söylemiyor. Kimsenin ağzını bıçak açmıyor” açıklamasında bulundu.
Kemel Köyü Muhtarı-Üretici Recep Akın, “Süt bedava! Süt para etmiyor. Süt adeta çay parasına denk geliyor. Şu anda üretim bozuldu. Yem pahalı. 190 TL’ye yem alıyoruz. 3.2 TL’ye süt satıyoruz. Bu durumun artık karşılığı kalmadı. Hayvanların yarısını satmaya başladık. Hayvanları kesimhaneye götürüyoruz” ifadelerini kullandı.
Tunahan Ünsal