Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

GERİLEDİK

Çanakkale aşı konusunda ilk

Çanakkale aşı konusunda ilk zamanlarda hassasiyet göstermiş ve aşılamada Türkiye ikincisi olmuştu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından açıklanan aşılama haritasında Çanakkale’nin altıncı sıraya gerilediği görüldü. Vaka sayıları her geçen gün artarken, Çanakkale’de geçtiğimiz günlerde 47 ve 40 yaşlarında hiçbir kronik rahatsızlığı bulunmayan ve aşı yaptırmayan vatandaşlarımız, koronavirüsten dolayı hayatlarını kaybettiler. İl Sağlık Müdürü Dr. Gökhan Baştürk gazetemize yaptığı açıklamada, “İki doz aşısını yaptırmış olan vatandaşlarımızın oranı yüzde 82,7” dedi. Tabip Odası Başkanı Güleda Erensoy ise “Her gün ölüm haberleri duyulmuyor diye bu hastalık hayatımızın bir parçası değildir” ifadesinde bulundu.

Çanakkale aşılama oranlarına bakıldığında geriledi. Her geçen gün vakalar hızla artış gösterirken, can kayıplarında ise artış devam ediyor. Çanakkale aşılama oranlarına bakıldığında, bir ara ikinci sıralarda bulunuyordu. Türkiye’de aşılama anlamında büyük bir hassasiyet gösteren Çanakkaleliler, son açıklanan istatistik ile şok oldular. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından açıklanan aşılama oranlarında, Çanakkale ilk onda yer aldı. Ancak, kent ikinci sıradan altıncı sıraya geriledi.

Konuyla ilgili İl Sağlık Müdürü Dr. Gökhan Baştürk ve Tabip Odası Başkanı Dr. Güleda Erensoy gazetemize açıklamalarda bulundular.

Oran yüzde 82,7

İl Sağlık Müdürü Dr. Gökhan Baştürk, “Çanakkale’de iki doz aşısını yaptırmış olan vatandaşlarımızın oranı yüzde 82,7’dir.  İlimizde aşılama hizmetimiz tüm sağlık kuruluşlarımızda devam etmekte olup, Toplum Sağlı Merkezleri’nde (TSM) aşı randevusu almaya gerek olmadan yapılabilmektedir.

İlçelerimizde ve merkezde ise üniversite öğrencilerine yönelik yerinde aşılama hizmeti verilirken, evde sağlık hizmeti almakta olan veya bakıma muhtaç vatandaşlarımıza talepleri halinde evde aşı uygulaması da devam etmektedir.  Tüm ilçelerimizde köy muhtarlarımız ile iletişim halinde yerinde aşılama planlamaları sürmektedir.

2 doz Sinovac aşısı olan vatandaşlarımızın ikinci dozdan en az 60 gün sonra diledikleri aşı ile 3. dozu olmaları yine 2 doz Biontech ile aşılanmış vatandaşlarımızın ise son dozdan altı ay sonra 3. doz aşı ile aşılanmaları bağışıklığın devamı açısından çok önemlidir. Aşılanmayan, 2. veya 3. doz aşısını tamamlamayan tüm vatandaşlarımızı aşılarını yaptırmak üzere sağlık kuruluşlarımıza bekliyoruz.

“Herkesi sağlık kurumlarımıza bekliyoruz”

Ayrıca, Sağlık Bakanlığımızın açıklamaları doğrultusunda artık gebeliğin tüm dönemlerinde koronavirüse karşı aşılama önerilmekte olup anne adaylarımızı aşılanmaya davet ediyoruz. Emziren annelerimizin de aşılarını ihmal etmemelerini istiyoruz.  Aşı, maske ve mesafe ile üstesinden gelebileceğimiz pandeminin biran önce etkisini kaybetmesi için herkesi sağlık kurumlarımıza bekliyoruz” dedi.

“Hasta kayıplarımızda artış var“

Çanakkale Tabip Odası Başkanı Güleda Erensoy, “Vaka sayısı çok fazla. Şu anda Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi’nde üçüncü yoğun bakım servisi açılmadı ancak eli kulağındadır. Hasta kayıplarımızda artış var.

47 yaşında kronik bir rahatsızlığı olmayan, aşı olmamış bir vatandaşımızı koronavirüsten dolayı kaybettik. 19 yaşında, aşı olmayan, kronik bir rahatsızlığı olmayan bir vatandaşımız yoğun bakımdaydı, servise alındı. Yine geçtiğimiz günlerde 40 yaşında hiçbir kronik rahatsızlığı bulunmayan bir hastamızı, aşısız hasta bu arada kaybettik.

Ne kadar çok hasta, koronavirüse yakalandı ve aşılar dolayısıyla bu hastalar hafif bir şekilde koronavirüsü atlattılar. Ben kendim koronavirüse yakalandım ve hafif bir şekilde atlattım. 19 yaşındaki genç bir kızımız yoğun bakımda. Her gün ölüm haberleri duyulmuyor diye bu hastalık hayatımızın bir parçası değildir. Aşılamada Çanakkale’de bir düşüş varsa, herkesin tanıdığı insanları aşı olmaları konusunda yönlendirmeleri gerekmektedir. Ben tüm tanıdıklarıma söylüyorum.

Artık kışa gidiyoruz. Enfeksiyon çok arttı. Bağışıklık sisteminiz düştüğü anda bu hastalığa yakalanıyorsunuz. Önümüzdeki kış sürecinde zor bir dönem bizi bekliyor” açıklamasında bulundu.

Tunahan Ünsal

 

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech