CHP İl Genel Meclisi Üyesi İsmail Gürses, 3 sene önce İl Genel Meclisi toplantısında, Çanakkale’nin 5 yıllık stratejik kalkınma planı ile ilgili öneride bulunmuştu. Gürses tarafından o zaman sunulan 3 maddelik önerge destek görmüş ve plana dahil edilmişti. Şimdi ise ihracatı destekleyen ek kararlar Meclis’ten çıktı. İsmail Gürses’in sesi bir anlamda başkentten duyulmuş oldu.
CHP İl Genel Meclisi Üyesi İsmail Gürses, yaklaşık 3 yıl önce İl Genel Meclisi toplantısında, 5 yıllık stratejik kalkınma planı için öneride bulunmuştu. Gürses tarafından meclise sunulan önergede “Tarıma dayalı sanayinin desteklenmesi, Çanakkale’de serbest ticaret bölgesi oluşturulması ve gümrük kapısı açılması” yer aldı.
Geçen gün ise Türkiye İhracatçılar Meclisi ile İhracatçı Birlikleri’nin Kuruluş Yasası’nda değişiklik getiren 1 maddelik teklif Meclis’ten çıktı. Gürses’in sesi bir anlamda Ankara’dan duyulmuş oldu.
Yürürlüğe girecek olan yasayla, İhracatı Geliştirme A.Ş ihracatçı birliklerince sermaye katkısı sağlayacak. İhracat kredilerinde kefalet kurumu olarak hizmet edecek şirkete damga, harç, katma değer vergisi, kurumlar vergisi muafiyeti tanındı.
Yasanın yürürlüğe girmesinden sonra ilk kez faaliyete geçecek serbest bölgelerdeki işletmelere 30 yıla kadar vergi avantajı sağlandı.
“3 yıl önce önerilerimizi belirttik”
CHP İl Genel Meclisi Üyesi İsmail Gürses, “Çanakkale Valiliği tarafından hazırlanan 5 yıllık stratejik kalkınma planı için önergelerde bulunmuştuk. Yaklaşık 3 yıl önce üç önerimizi eklemek istediğimizi belirttik ve önergelere destek gördüm. Önergede ise “Tarıma dayalı sanayinin desteklenmesi, Çanakkale’de serbest ticaret bölgesi oluşturulması ve gümrük kapısı açılması” yer aldı. Tüm partilerin desteklerini görmüş ve kalkınma planına eklendi.
“Devlet eksikliği gördü”
Devlet eksikliği gördü ve Türkiye’de serbest ticaret bölgeleri açılması için ticaretin desteklenmesi için kanun çıkardı ve Resmi gazetede yayınlandı. Sevinçliyiz. 3 yıl önce gördüğümü ve dile getirdiğimiz eksiklik, devlet tarafından da görüldü. Umarız bu sözde kalmaz ve uygulamaya geçirilir.
“Marka ve katma değere sahip ürünler yetiştirmek zorundayız”
Daha önce fabrikaların olduğu şehrimizde, yeniden kalkınmaya ihtiyacımız vardır. Marka ve katma değere sahip ürünler yetiştirmek zorundayız. İhracatın desteklenmesi gerekmektedir. Köylü kazanırsa, esnaf kazanır. Esnaf kazanırsa, sanayici kazanır. Sanayici kazanırsa, ülkemiz kazanır. Zincirin halkalarının doğru tespit edilmesi lazımdır. Yukarıdan aşağıya doğru değil, aşağıdan yukarıya doğru gidilmelidir” açıklamasında bulundu.
Tunahan Ünsal