Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hayat Planı

Bazen “Hayatım Nasıl?” diye

Bazen “Hayatım Nasıl?” diye sorular içinde kaybolurken, bazen de hayatın içinde nasıl yer aldığımızı gözden geçiririz. Zaman zaman iyilik içinde olma niyetlerinde, zaman zaman da anlamlı bir hayat yaşamanın sorgusunda, hengamesinde buluruz kendimizi. Bu sorgularımız hayatımızı anlamlı kılma isteğimizden kaynaklanmaktadır. Bu da hayat planı yapabilmek için gerekli olan sorgulamalardan biridir.

Hayat planı içerisindeki en önemli vurgu ANLAMLI YAŞAM olgusunda yatmakta aslında.  Buna bağlı olarak da diyebiliriz ki; yaşamın anlamı aslında amacında yatmakta.

Sözde çağdaş toplumlar nezdinde, kolektif bilinç algısında nedense mutlu hayat planı tüketimle güçlü bir bağ içerisindedir.  İnsanların daha fazla sahip olma güdüsünü besledikçe, daha fazla satın aldıkça mutlu olacağına dair bir sürükleniş söz konusudur zihinlerde. Bu da aslında kapitalist bir düzende kendi varlığına anlam kazandıramayanların sürüklendiği yaratılmış illüzyon hayat perdesidir.

Gerçek şu ki hepimizin bir hayat planı vardır. Lakin her insanın hayat planının olması, kişinin yaşam projesini ifade ediyor anlamına gelmez.

Zira genelde yapılan planlar çevre merkezlidir. Başkalarının gözündeki itibara dayalı, o gözlerden yapılacak yorumlara endeksli planlardır. Buna ilaveten hayat planlarının dayanağı; hep geçmiş deneyimlerimizdir. Bugüne kadar edindiğimiz bilgiler, inançlar, tutumlar, yaşadığımız olaylar her ne ise, bu beklentileri doyurma esaslı planlar yaparız. Bu da gerçekten bir hayat planı mı? Ya da anlamlı yaşam formatı mı? bir düşünmek lazım.

Burada size  tavsiyem, hayat planı oluşturmadan evvel neden hayatta olduğunuzu fark etmenizdir.  Sizin anlamlı yaşamak için moral motivasyonunuzu yenileyen, sizin sürekli tazelenmenize katkıda bulunan hayat unsurları tespit etmenizdir. Sizi iyi hissettiren değerleriniz, ilkeleriniz ve bunların eylemlerinizle ne kadar uyuşup uyuşmadığını da analiz etmenizi tavsiye ederim.

Zira hayat planınız demek öncelikle yaşam amacınızı keşfetmek demektir. Kendinizi bir bütün ve tam olarak hissetmenizi sağlamanız ile yakından ilgilidir. Sizin için gerçekten önemli ve gerekli olan keşifleri yapmanız buna katkı sağlayacaktır.

Size anlam ifade eden bir hayat planı oluşturduğunuzda, kendi kimliğinizin farkında olur gerekirse yeniden inşa edebilirsiniz. Bu plan içerisinde aldığınız kararların sizin kişisel gelişiminize katkıda bulunmasını sağlayın. Zira bu kendinize duyduğunuz bağlılık ve saygının de derinliğini gösterir.

Kendi kaderinize karar vermek ve bunun için de seçimlerinizin elinde olduğunu bilmek. Öte yandan mevcut potansiyellerinizle tanışıp, ortaya çıkmasına olanak vermek. İşte bunlarla başlamak gerçekten hayat planı yapmanın temel unsurladır.

 

AYFER ÖZDEMİR

Uluslararası Nlp ve Profesyonel Yaşam Koçu

Bilinçaltı ve Kişisel Gelişim Uzmanı

Bireysel ve Aile Danışmanı

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech