Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Güncel

“Tespih zanaatı sabır işi”

Çanakkale’nin sayılı tespih ustalarından olan Samet Uzuner tespih sanatının püf noktalarını gazetemize anlattı. Yüzyıllar boyunca kültürümüzde tespih ögesinin çok önemli bir yer tuttuğunu belirten Uzuner, tespih ustalığının gönül işi olduğunu, tespih ustalarının tamamıyla ticari bir kaygı ile çalışmamaları gerektiğini belirtiyor.

Geleneksel Türk sanatlarından mezun olan Samet Uzuner, 2016 yılından itibaren tespih ustalığı yapıyor. Tespihlerini kendi atölyesindeki tornasında yapan Uzuner, tornadan çıkan tespihlerin diğer tespihlere nazaran daha özel olduğunu belirtiyor aynı zamanda geçmişte üretilen malzemeleri tekrardan üreterek tespihler yapıyor.

“Günümüzde tespih sanata dönüştü”

Tespih zanaatının sabır gerektirdiğini söyleyen Uzuner, “Bir tespihin yapımı en kötü 2 günü buluyor. O yüzden gerecekten çok sabır ister. Bu işi sevmeniz lazım sevmeyen insan yapamaz. Tabi ki üretmek geleceğe bir şeyler bırakmak insana haz veriyor. Ürettiğiniz şeyi elinizde bakmak çok güzel bir duydu. Günümüzde özellikle tespih bir sanata dönüştü. Geçtiğimiz zamanlarda zikir amaçlı üretilen bir objeydi aslında. Günümüzde artık daha sanatsal bir yöne doğru gidiyor. İşlemeler yapılıyor çeşitli sanat dallarıyla bir araya geliyor. Nakkaşlık ve üstüne minyatür yapmak gibi sanat dallarını da tespihlerin üzerinde görebiliyoruz.” dedi.

Tespih Ustası Uzuner tespihte çok malzeme olduğunu belirterek “En doğal olanı üretilmiş malzemeler. Üretilmiş malzemeleri tekrardan üretebiliyoruz. Ahşap grupları var.  Ağaçların meyvelerinden de yararlanabiliyoruz.” dedi.

Nedim Bayhan

DİĞER VİDEOLAR

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech