Yaklaşık bir buçuk yıldır süren pandemi, küresel anlamda büyük bir tahribat yarattı. Koronavirüs salgını etkisini hala devam ettirirken, aşılama bir anlamda, salgının seyrini kırdı. Çanakkale Gündem Gazetesi olarak, Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi’nin covid-19 servislerine girdik. Hem serviste yatan hastalarla röportajlar gerçekleştirdik hem de yoğunbakım ünitesini görüntüledik. Hastanede yatan hastalar genelde yaşlı vatandaşlarımızken, aşı olan yurttaşların hastalığı daha rahat atlattıkları görüldü. Sağlık personellerinin yorgunlukları yüzlerinden okunurken, kararlılıkla mücadelelerine devam ettikleri gözlendi. Aşının önemi, covid-19 servislerinde çok net bir şekilde kameralara yansıdı.
Gündem Gazetesi olarak almış olduğumuz izinler sayesinde, Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi’nin covid-19 servislerine girdik. Gereken tüm koruyucu önlemleri alarak girdiğimiz servislerde, yatan hastalar ile röportaj gerçekleştirdik. Sağlık personelleri ile görüştük. Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Hasan Keser ile de röportaj yaptık. Dr.Keser, aşının önemine değinerek, en büyük silahımız aşı değerlendirmesinde bulundu.
Öte yandan servislerde ve yoğun bakımlarda yatan hastalar arasında aşısını olan da olmayanda vardı. Aşısını olan hastaların hastalığı daha hafif şekilde geçirdikleri gözlenirken, hastalığı gençlerin yaşlılara taşıdıkları ifade edildi.
Covid- 19 ile mücadele eden Hasta Bekir Girgin, “Hiç anlamadım. Köyümüzde bir şey oldu. İçimden bir şey kopuyor gibi hissettim. Sonra hastaneye geldim. Aşımı olmuştum. Belki de aşı olmasaydım, kurtulamazdım. Bilmiyorum. Herkesin aşı olmasını canı gönülden istiyorum. 15 gündür burada tedavi görüyorum. Şu anda iyiyim. Kendimi iyi hissediyorum” dedi.
Covid -19 ile mücadele eden Semiye Altuntaş, “Ben iki doz aşımı oldum. Çin aşısı dediklerinden oldum. Ondan sonra bizim iki tane oğlan çocuk vardı. Geldiler yanıma, onlar bana bu hastalığı verdi. Aklı olan zaten maskesini takar. Ben hep maskemi taktım. Kendimi çok korudum ama bana gençlerden bulaştı. Gücüm yetmiyor bu durumu çekmeye. Nasıl geçecek? Nasıl kurtulacağız bundan? Ben 67 yaşındayım. 4 gündür buradayım. Aklı olan maskeyi yüzünde indirmez. Ellerini güzelce temizler. Herkes kendisini korusun” açıklamasında bulundu.
“Elimizdeki en büyük güç aşılamadır”
Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi Başhekimi Op.Dr Hasan Keser, “Dünyada ve ülkemizde son bir buçuk yıldır devam eden, Covid-19 pandemisi ile ilgili sağlık çalışanları olarak yoğun bir tempoda çalıştık. Çok ciddi özveriler gösterdik. Şu an pandeminin aşılama dönemine ulaşmış bulunmaktayız. Bu dönemde hala günlük vaka sayılarımız yüksek seyir etmekte. Hastane yatışlarımız mevcuttur. Yoğunbakım yatışlarımız mevcut. Şu an elimizdeki en büyük güç, sağlık bakanımızın da dediği gibi aşılamadır. Özellikle servislere ve yoğun bakımlara yatışlarda, yine hasta olan vatandaşlarımız mevcut ama özellikle aşı olmayan ya da aşısını tamamlamış hastalarımız yoğunluk olarak daha yoğun seyir etmekte. Hastalığı daha ağır atlatmaktadırlar” dedi.
“Ağır süreçlerden geçtik”
Hemşire Nazan Aykırı, “Covid servisinde çalışıyorum. İlk etapta aşı olmadığı için ağır süreçlerden geçtik. Kesinlikle zorlandığımızı söyleyebilirim. Yıpranıyoruz. Aşı olmayanlar hastalığı ağır geçiriyorlar. Aşısı olanlar bir derece… Özellikle gençlerimizin aşı konusunda hassasiyet göstermeleri gerektiğine inanıyorum. Yaşlılarımıza çünkü gençlerden bulaşıyor” ifadelerini kullandı.
“Bu süreçte en çok da yaşlılar etkilendi”
Hemşire Fatma Duran, “Yaklaşık 2 yıldır yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Tabi ki yoğun geçiyor. Hem hastalar açısından hem çalışan personel açısında… Bu süreçte en çok da yaşlılar etkilendi. Lütfen aşılarınızı olun. Hem yaşlılarımız hem de çalışan personellerimizin daha fazla yorulmaması için… Hepimiz çok yıprandık. Çok yorulduk. Herkes lütfen aşısını olsun.
“Aşısız olanlar çok daha fazla yatmaya başladılar”
Aşısız olanlar çok daha fazla yatmaya başladılar. Aşısı olanlar aşısızlara nazaran daha az yatıyorlar. Çoğunluk zaten evde geçiriyor. Ağır yaşayanlar ise burada yatıyorlar. Bizler, sağlık personelleri olarak çok yorulduk” dedi.
“Aşısız olan gençler, ninelerine, dedelerine bu hastalığı bulaştırıyorlar”
Temizlik personeli Hüseyin Kart, “İlk etapta çok yoğun bir süreç geçirdik. Genellikle aşı olunmasını tercih ederim. Aşısız olan gençler, ninelerine, dedelerine bu hastalığı bulaştırıyorlar. Kendilerinden çok yakınlarına, büyüklerine zarar veriyorlar. Yaşlı insanlara bulaşma riski daha yüksek olduğundan hastalık onlarda hasar bırakıyor.
Şu anda yine aynı süreci yaşıyoruz. Koronavirüs süreci aynı şekilde devam ediyor. Aynı şekilde bizim de mücadelemiz sürüyor” açıklamasında bulundu.
Tunahan Ünsal-Nedim Bayhan