Türkiye genelinde, son günlerde yaşanan barınma problemleri, sokak eylemlerine yansıdı. Çanakkale’de de öğrenciler barınamıyoruz eylemi yapmışlardı. Yurt sayılarındaki yetersizlikler, artan kiralar ve ulaşılamayan daire fiyatlarını Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği İl Başkanı Mustafa Alptuğ Akkoca ile görüştük. Gerçekleştirdiğimiz söyleşide, Akkoca sayılarda yaşanan sorunu değerlendirirken, 6 maddede konut yetersizliğinin ve yaşanan sorunun nedenlerini açıkladı. 6 yıl önce Çanakkale’de 1+1 daire fiyatları 95 bin TL idi diyen Akkoca, “Normal koşullarda olsak, 1+1 dairenin 2 bin 300 TL’den kiralanması anormaldir. Normal şartlarda, bu ilanları verenler aforoz edilir, toplumdan dışlanır. Ama öyle bir serbest piyasa koşulları oturmuş ki kimin ne söylediğinin denetlenmediği bir ortamda bu sorunlar ortaya çıkıyor” dedi.
Girdi maliyetlerinin hızlı artışı, tüm sektörleri daraltmaya ve üretimde aksamalara neden olmaya devam ediyor. Çanakkale’de yaşanan daire sorunu ve beklentinin, talebin karşılanamaması neticesinde barınma problemi ortaya çıktı. Kentte 2+1 daire bulmak neredeyse imkansız hale gelirken, en büyük sorunu ise öğrenciler yaşadı. Yatak kapasitelerinin yetersiz oluşuna bir de yüksek kiralar eklenince, öğrenciler ekonomik koşulların yanı sıra barınma problemi ile de boğuşur oldular.
Tüm yaşanan sorunları TÜGEM İl Başkanı Mustafa Alptuğ Akkoca ile görüştük.
Mustafa Alptuğ Akkoca, “TÜGEM Türkiye çapında 24 ilde temsil edilen ve adında da içerdiği gibi tüm girişimci emlak müşavirleri yani bu işi müşavirlik boyutunda yapabilen emlak danışmanlarının bir araya geldikleri bir dernek.
Emlakçılar arasında birlik sorunu her daim oldu. Bizim mesleğimiz gereği anlaşma konularında sorunlar yaşayabiliyoruz. Alıcı ile satıcıyı buluşturan ama birbirleri buluşamayan insanlar olabiliriz. TÜGEM’de biz bunun üzerine odaklandık.
Türkiye genelinde yurtlarda bir yetersizlik var. Çanakkale’de devlet yurtlarında yatak kapasitesi, 7 bin 448. Özel yurtlarda toplam kapasite 5 bin 874. Çanakkale ili genelinde özel ve devlet yurtlarının toplam yatak sayıları 13 bin 322. Çanakkale Merkez’de 35 bin üniversite öğrencisi var. ÇOMÜ’ye kayıtlı 48 bin öğrenci var. Merkez’deki 35 bin öğrencinin minimum yarısının yurtlarda barınması lazımdır. Üniversite dönemlerini hepimiz yaşadık. Hangisine zaman ayıracaklar. Eğitim ile mi uğraşacaklar? Meslek mi seçecekler? Barınma problemini mi çözecekler? İktidarlar gelip geçicidir. Kalıcı olan bu ülkenin gençleridir. Planlamalar yapılırken, üniversitelerin kapasiteleri, yeni açılacak bölümleri, gelecek öğrencileri neye göre belirliyorlar?
Normal koşullarda olsak, 1+1 dairenin 2 bin 300 TL’den kiralanması anormaldir. Normal şartlarda, bu ilanları verenler aforoz edilir, toplumdan dışlanır. Ama öyle bir serbest piyasa koşulları oturmuş ki kimin ne söylediğinin denetlenmediği bir ortamda bu sorunlar ortaya çıkıyor. Empati yapmamız gerekmektedir. Bu ihtiyaçların giderileceği altyapıların araştırılması lazımdır.
Çanakkale’de yeni konut yapılmasını teşvik etmek gerekirken, şu anki ekonomik maliyetler, müteahitlerinde elini kolunu bağlamış durumdadır. Arsa ve girdi maliyetleri durumu işin içinden çıkılmaz hale getiriyor.
Bizim turizm değerlerimiz ve doğal yapısı ile azlık durumu da birleşince, fiyatlar yükseliyor. 6 yıl önce bu işe başladığım zaman, feribot kuyruğunda, broşür dağıtıyordum. O zamanlar 1+1 daireler 95 bin TL idi. Bir İstanbullu vatandaş o zamanlar, “6 tane versene” dedi.
Çanakkale’de yaşanan daire sorununun ve arz-talep dengesizliğini 6 maddede açıklamak istiyorum.
1.Pandemi döneminde yapılamayan düğünlerin yapılması.
2.Depremin etkileri önemlidir. Mesela, İzmir depremi yaşandıktan sonra vatandaşlar eski binalardan uzaklaşarak, yeni binalara yöneliyorlar.
3.Uzaktan eğitimden vazgeçilip, yüz yüze eğitime dönülmesi.
4. Yaşanan tayinler ve göçlerin etkisi.
5. Kredi oranlarının yüksek olması.
6.Kentsel dönüşüm ile dönüşüme uğrayan alanlarda yaşayan vatandaşların konut ihtiyaçları” açıklamasında bulundu.
Tunahan Ünsal