Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Öngörümüz; geçen sene gibi olmayacağı

Geçtiğimiz sene Yenice’deki kapya

Geçtiğimiz sene Yenice’deki kapya biber üreticileri ürünlerini istediği fiyattan verememiş bazı üreticilerin ürünlerini döktüğü görüntüler basına yansımıştı. Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya bu yıl geçtiğimiz yıl olduğu gibi bir sonuç beklemediklerini bildirdi.Öte yandan problemin temelinde üretici ile tüketici arasındaki fiyat değişimine işaret ederek problemin temelinde fiyat makasındaki genişliğin yattığını söyledi.

Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Kapya biber bölgemizde ciddi şekilde dikilişi olan bölgemizle de özdeşleşmiş bir ürün. İlin tamamında yetiştiriliyor ama Yenice bölgesindeki üreticilerin daha fazla rağbet ettiği bir ürün.

Para kazandırma noktasında ise geçen yıla kadar son beş yıla baktığımızda her yıl istikrarlı bir şekilde üreticiye kazanç sağlamış bir üründür. Ancak bu istikrarlı kazanç geçen yıl bozuldu. Geçen yıl, özellikle Yenice bölgesinde üretim yapan üretici, diğer bölgelere göre ürünü iklimsel nedenlerle geç hasat ettiği için, sıra Yenice bölgesine geldiğinde kapya biber dip yaptı. Daha doğrusu alıcı bulamadı. Geçen yıl Yenice bölgesinde kapya biber üreten üretici ciddi şekilde zarar etti.

Bu yıl geçen yıl yaşanan sıkıntıların tedirginliği ile sezona başlandı. Yenice bölgesi de üretime yeni başladı. 2 liradan başlayan fiyatlar şu anda da 1.50, 1.25 civarında gidiyor. Üretici geçen yıl alıcı bulamadığı için sıkıntı yaşamıştı, en azından bu yıl malları kalktığı için memnunlar.

“Makasın daraltılması gerekiyor”

Üreticinin cebine girenle, tüketicinin cebinden çıkan arasındaki makas iyice açıldı. Tarladan en tepe fiyat 2 TL. ’ye verdiğimiz ürün, pazarda, markette, manavda, tezgaha baktığımızda 4 lira 5 lira gibi rakamlardan tüketiciyle buluşuyor. Bakın bu makasın açılması bizi tedirgin ediyor.

Burada bir sorun olduğunu düşünüyoruz ve bu sorunun da konunun muhatapları tarafından çözülmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu sorun çözülmediği müddetçe üretici para kazanamayacak. Tüketicimiz de pahalılıktan dolayı bu ürüne ulaşamayacak. Halbuki bizim hep söylediğimiz altını çizdiğimiz bir şey var. Tüm gelir gruplarındaki tüketiciler, bu ülkede yetişen her ürüne, her gıda maddesine ulaşabiliyor olmalı. Bu bizim en büyük temennimiz.

Geçen yıl yaşanan sıkıntıyı şu ana kadar yaşamadık. Ürünün hayvanların önüne dökülmesi, tarlada kalması gibi bir sorunla şu an karşı karşıya değiliz. Şu an süreç için çok güzel denemez, Yenice bölgesi için konuşacak olursak kapya biber üreticisi para kazanıyor diyemeyiz. Ancak geçen sene olduğu gibi tarlada kalmaması bizim için memnun edici bir durum. Bu sene ürünün tarlada kalması gibi bir durumla karşılaşacağımızı düşünmüyoruz aksine fiyatların yükselmesini bekliyoruz. Öngörmediğimiz başka bir şey de makasın geçen seneki kadar açık olması. Bu noktada yetkililerce ilk üretici ve son tüketici baz alınarak adım atması önemli.

Üreticinin bu girdi fiyatlarına rağmen ayakta kalması amaçlanıyorsa mutlaka bu makasın daraltılması gerekiyor.” dedi.

Ş. Ezgi Tuncel

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech