Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Balığa talep yok

Çanakkale’nin balıkçı esnafından Gökhan

Çanakkale’nin balıkçı esnafından Gökhan Uysal bu yaz tezgahlarda balık olmamasının nedeninin müsülaj ya da av yasağı olmadığını müsilajın balık sağlığını olumsuz etkilemesi ile ilgili çıkan asılsız söylentiler olduğunu söyledi. Balıkçının tezgaha koyduğu balığı satamadığını, zarar ettiğini belirten  Uysal “Keşke Bakanlığımız bu yanlış anlaşılmayı gidermek için daha fazla çalışma yapsa…” dedi.

Uysallar Balıkçılığın sahibi Gökhan Uysal’ın açıklaması şu şekilde; “Müsilaj dediğimiz şey denizdeki planktonlar, denizdeki planktonlar bu sene daha yoğun oldu. Daha yoğun olunca biraz daha gün yüzüne çıktı. Aslında her sene olan bir şey. Bu müsilajda bir şey yok, bir tehlike yok. Balıkçılığı şöyle kötü yönde etkiledi. Balıkçılar müsilajdan dolayı avlanamadılar. Çünkü müsilaj ağları etkiledi. Ağların gözlerini tıkadı ya da balıkçılar attıkları ağları geri çekemediler. Avcılar özellikle Nisan, Mayıs aylarında çok mağdur oldular.

“Fiyatlar aşağı yukarı normaldi”

Ancak balık fiyatlarına çok fazla etkisi olmadı. Müsilaj belli bir bölgede olduğu için başka bölgelerden avcılık devam etti.  Sadece bizim Saroz Bölgesi, Marmara ve Boğazlarda müsilaj oldu. Ama diğer bölgelerde avcılık devam etti. Bu yüzden fiyatlar aşağı yukarı normaldi. Av yasağı nedeniyle yaz aylarında fiyatlar biraz yükseliyor. Gırgırlar çıkamıyor. Gırgırlar olmadığı için de fiyatlar yükseliyor. Sardalye 30- 40 TL civarı… Geçen yazla benzer rakamlar.

“Balıklar sağlıklı”

Müsilaj nedeniyle balık yememek çok doğru bir şey değil. Müsilajın balık üzerinde olumsuz bir etkisi yok. Biz her hafta buradan numune veriyoruz. Su Ürünleri’ne Ankara’ya tahlile gidiyor. Bu bölgeden çıkan balıklar bakanlıkta tahlile giriyor. Öyle bir şey olsa bize balıklarda bir problem olduğu ile ilgili bir geri dönüş olur. Bu zamana kadar hiç olumsuz bir dönüş olmadı. Balıklar sağlıklı.

“Balığa talep bu sene dörtte bir oranına düştü”

Medyada, balıkları yemeyin şeklinde, çok talihsiz açıklamalar gördük. Müsilajın balığın sağlığına bir etkisi olmadı. Balıklar yenilebilir, sağlıklı balıklar ancak bu açıklamalar insanların balık tüketmemeye başlamasına neden oldu. Balığa talep bu sene dörtte bir oranına düştü.

Şu anda balık olmadığı için değil talep olmadığı için tezgahlar boş. Talep olmadığı için Balık Hali’ndeki dükkanların çoğu kapalı. İnsanlar avladığını, aldığını satamıyor, çöpe döküyor. Masraf etmektense hiç olmazsa yatarım diyor. Çalışarak zarar ediyor insanlar.

“Avcılık devam ediyor”

Şu an av yasağı var ama avcılık devam ediyor. Çünkü av yasağı büyük kayıklara geliyor. Yani mekanik güç kullanan kayıklara geliyor. Küçük teknelere yasak yok. Ayrıca bizim bölgemizde dalyanlar var mesela Saroz’da var, Çardak’ta, Lapseki’de dalyanlar var. Yaz aylarında bu dalyanlardan ve küçük kayıklardan balık geliyor.

Esnaf, balığın sağlıklı olduğunun duyurulması konusunda destek bekliyor

İnsanlar bilinçsizce müsilaj nedeniyle balık tüketmemeye başladılar ama balıklar sağlıklı. Biz elimizden geldiğince duyurmaya çalışıyoruz ama tabi ki yeterli değil. Keşke bakanlığımız bu konuda daha fazla çalışma yapsa ya da mesela Cumhurbaşkanı’mızın ağzından insanlar balığın sağlıklı ve tüketilebilir olduğunu duyabilseler. O zaman durum daha faklı olur.” dedi.

Ş. Ezgi Tuncel

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech