Bouvet zırhlısı 18 Mart 1915 de işgal kuvvetlerinin Çanakkale boğazını geçme girişiminde ilk kaybettikleri savaş gemisi. Bizim Çanakkale zaferimizde ise subaylarımız ve kahraman Mehmetçiklerin ilk büyük savaş avı oldu. Ogün binlerce askerimizin gözü önünde 122 metrelik 40 tane topa sahip 720 mürettebatlı zırhlı geminin Türk topçusunun isabetli ateşleri altında 1 dakika içinde batışını izlemek Mehmetçiklerin moralini ne kadar yükseltmiştir. Gerisi de gelmiş zaten batan gemiler yüzünden Çanakkale denizden geçilememiş.
Bu geminin battığı yere yakın Güzelyalı sahilinde o günün anısına yapılmış mütevazı bir anıt var. Türkçe, Fransızca ve İngilizce plaketler üzerinde özetle şunlar yazıyor. “18 Mart 1915 boğazı geçmek isteyen Fransız Bouvet zırhlısı Türk topçusu ve mayınları tarafından batırılmıştır. Sağ kalan az sayıda asker bu noktadan karaya çıkmışlardır. Savaştan sonra yapılan anıt zamanla kaybolmuş ancak 2000 yılında Güzelyalı muhtarlığı tarafından anıtın yeri tespit edilerek hayatını kaybeden 639 Fransız askerinin anısına ve tarihi gerçekleri yaşatmak için tekrar yapılmıştır.” Yaptıranlara müteşekkiriz. Tarihi gerçekleri sadece kelimelerle hatırlatamayız. Bunun gibi anıtlar gözümüzde olayı ve mekanı canlandırmakta daha kalıcı oluyor.
Tarihi savaş alanlarını gezmek turizm çeşitleri içinde önemli yere sahip bir turistik alandır. Zaten Çanakkale’ye gelen yerli ve yabancı turistlerin önemli bir bölümü bu amaçla geliyor. Tarihi gerçekler ve savaşlarla ilgili zenginliklerimizi çeşitlendirmek, katma değer katmakla turizm gelirlerini artırmak Çanakkale de mümkün. Bu önemli tarihi nokta Çanakkale de hiç yapılmayan bir turizm çeşidine giriş noktası olabilir. Tarihi batıklara dalış yapmak bu spora gönül veren amatör dalgıçların en çok tercih ettikleri dalış çeşidi. Dünyada dalgıçlar için eskimiş gemi ve uçakların batırıldığı onlarca yer var. Bizde ise en değerlisi tarihi gerçek savaş gemileri var. Bu turizm çeşidi için yatırım yapılsa Kızıl denizde dalış yapılan onlarca dalış merkezinden daha çok gelir getirecektir.
Eski Çanakkale yerlilerinin “Bonet” (Bouvet gemisinden türediği açık) adını verdiği askeri tesis aynı yerde yıllardır askerlerin dinlenme amaçlı kampı olarak kullanılıyor. Zaten Güzelyalı girişinde bir dinlenme tesisleri daha var. Karşı kıyıda yine bir alan ve şehir içinde Nara burnuna kadar geniş bir alan aynı amaçla sadece askerler tarafından kullanılıyor. Bonet denilen yerdeki tesisler belediye veya TSSF’na (Türkiye Sualtı Dalış Federasyonu) uluslararası modern dalış merkezi yapılmak için devredilse ülkemiz için ne kadar yararlı bir girişim olur. Dalış zorlukları, dalış derinliği, uzaklığı ve akıntı bu dalışı hem daha tercih edilir hale getiriyor hem de böyle kapsamlı bir tesisin olmasını zorunlu hale getiriyor. Amatör dalgıçlar için ise boğazın derinliklerindeki canlı zenginlikleri çok çekici olacaktır. Çanakkale bu dalış turizmi zenginliklerine sahip. Sadece devletin kurumları bir araya gelip ülkemiz için faydalı olabilecek bu alanı tartışıp karara bağlayacaklar.